DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Irak güçleri Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı

Irak güçleri Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı

Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi, Pazar gece yarısından sonra Kerkük'ün güneyinde yer aldıkları bölgelerden, Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı.

Yayın Tarihi: 16/10/17 07:32
okuma süresi: 4 dak.
Irak güçleri Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı
A- A A+
Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi, Pazar gece yarısından sonra Kerkük'ün güneyinde yer aldıkları bölgelerden, Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı.

Kerkük'ün güneyindeki ilçesi Taze Hurmatu ve Selahaddin Eyaleti'ne bağlı Tuzhurmatu'dan çatışma haberleri geliyor. Bu iki ilçe, yoğun olarak Türkmen nüfusa sahip.

Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük üzerinde Bağdat ve Erbil'in yaşadığı gerilim son olarak, IKBY'nin bağımsızlık referandumuna Kerkük'ü de dahil etmesi üzerine artmıştı.

IŞİD'in ülkede elinde bulundurduğu son büyük yerleşim yeri Havice'ye yönelik operasyonun sonlanması ardından Bağdat, Kürt güçlerin Kerkük'ten çekilmesi yönündeki çağrılarını artırdı.

Bu kapsamda Irak ordusu ve Haşdi Şabi Irak'ın güney bölgesine takviye yaparken Peşmerge de bu bölgedeki güçlerini artırdı. Gerilimin son günlerde iyiden iyiye artması ardından Pazar gecesi Irak güçleri Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı.

'AMAÇ K1 ASKERİ ÜSSÜ'

Irak güçlerinin ilerleyişiyle ilgili ilk açıklama, Irak Ordusu 9. Zırhlı Birliği Komutanı Yarbay Salah El-Kinani'den geldi.

Reuters haber ajansına konuşan El-Kinani, ilerleyişin amacının Kerkük'ün batısındaki K1 Askeri Üssü'nü kontrol altına almak olduğunu belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Güvenlik Konseyi ise "Irak güçleri ve Haşdi Şabi şu anda Taza Hurmatu'dan ilerliyorlar ve büyük bir operasyon içerisindeler. Amaçları kente girip K1 Üssü'nü ve petrol sahalarını kontrol altına almak" açıklamasını yaptı.

ABADİ'DEN KERKÜK'TE 'GÜVENLİĞİ TESİS EMRİ'

Irak devlet televizyonu, Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin güvenlik güçlerine, halk ve Peşmerge ile işbirliği içinde Kerkük'te güvenliği tesis etme emri verdiğini bildirdi.

IKBY Başkan Vekili Kosret Resul ilerleyen saatlerde yaptığı açıklamada, 'Irak askeri güçleri ve Haşdi Şabi'nin Kerkük'te saldırıya başladığını' söyledi.

Irak devlet televizyonu, Irak güçlerinin Kerkük bölgesindeki 'geniş alanları herhangi bir çatışma olmadan kontol altına aldığını' bildirdi.

Kürt tarafının reddetttiği bu bilgi, bağımsız kaynaklar tarafından teyit edilmedi.

'BARZANİ PEŞMERGE'DEN SAVAŞI BAŞLATAN TARAF OLMAMALARINI İSTEDİ'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin başdanışmanı Hemin Hawrami Haşdi Şabi güçlerinin Tazehurmatu'dan Peşmerge mevzilerini bombaladığını belirtti.

Hawrami, Twitter'dan yaptığı açıklamada Barzani'nin Peşmerge birimlerine savaşı başlatan taraf olmamaları emri verdiğini, ancak ilerleyen milislerin ateş açmaları durumunda ise Peşmerge'ye her tür gücü kullanmaları için yeşil ışık yaktığını söyledi.

ABD: BİRLEŞİK IRAK'I SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı, 'bölgedeki tüm aktörleri ortak tehdit olan IŞİD'le (Irak Şam İslam Devleti) mücadeleye odaklanmaya ve Irak halkı arasında gerilimi körüklemekten uzak durmaya' çağırdı.

Pentagon sözcüsü Laura Seal, tüm taraflardan gelecek şiddete karşı olduklarını, IŞİD'le mücadeleyi sekteye uğratacak ve Irak'ın istikrarına daha fazla zarar verecek eylemlere girişilmemesi çağrısı yaptıklarını belirtti.

Diyaloğun gerilimi azaltmak için en seçenecek olarak gördüklerini belirten Seal, "Birleşik Irak'ı savunmaya devam edeceğiz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.