DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

Haiti'de yine deprem endişesi

Haiti'de yine deprem endişesi

Deprem uzmanlarına göre, Haiti'de her an 7 ve hatta 7'den daha büyük bir deprem meydana gelebilir.

Yayın Tarihi: 23/01/10 13:07
okuma süresi: 2 dak.
Haiti'de yine deprem endişesi
A- A A+

Deprem uzmanlarına göre, Haiti'de her an 7 ve hatta 7'den daha büyük bir deprem meydana gelebilir.

Amerikan Jeoloji Kurumundan bilim adamları, 12 Ocaktaki depremin ardından birçok artçı depremin meydana geldiği Haiti'nin haftalarca ikincil büyük depremlerle sarsılabileceğini, bunun da büyük bir depremin ardından normal olduğunu belirtti.

Bilim adamları, bu dönemde bir ya da daha fazla 6 büyüklüğünde sarsıntı meydana gelmesi olasılığının yüzde 25 olduğunu açıkladı. Ancak 12 Ocaktaki depremin Enriquillo fayının büyük kısmında biriken enerji boşalsa da, depremin merkez üssünün doğusunda ve başkent Port-au-Prince'in hemen yanındaki başka bir kısmın hareket etmemiş olabileceğini belirten bilim adamları, bu kısmın Kuzey Amerika ve Karayibler'deki tektonik plakaların kaymasının etkisiyle burada biriken enerjiyi her an boşaltabileceğini vurguladı.

Uzmanlardan David Schwartz, dünyada meydana gelen daha önceki depremler ve Haiti'nin deprem geçmişine bakıldığında büyük depremin meydana geldiği bölgede, kısa zaman içinde başka büyük depremlerin olabileceğini söyledi.

1999 Gölcük depremi örneğini veren Schwartz, bu bölgede 7'den büyük iki depremin 3 ay arayla meydana geldiğine, aynı durumun Port-au-Prince'te de olabileceğine dikkati çekti.

Uzmanlardan Eric Calais de Enriquillo fayının, büyüklüğü 7,2'yi bulan bir sarsıntıya yol açabileceğini belirterek, bu bölgede depremlerin arka arkaya tekrarlanma eğiliminde olduğunu ifade etti.

Calais, böyle bir deprem geçmişi olan bölgede, Port-au Prince'i katı deprem standartlarına göre inşa etmek gerektiğini vurguladı.

A.A.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.