BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 6 dak.

YDÜ, düşünce gücü ile hareket eden tekerlekli sandalye ve diğer projelerini tanıttı

YDÜ'den, düşünce gücüyle hareket eden tekerlekli sandalye

Yakın Doğu Üniversitesi'nde geliştirilen düşünce gücü ile hareket edebilen tekerlekli sandalye ile diğer yüksek teknoloji ürünleri Dünya'ya duyuruldu. Engelli insanların sadece düşünerek, gitmek istedikleri yere ulaşabilebilmeleri mümkün oluyor.

Yayın Tarihi: 14/03/14 12:05
okuma süresi: 6 dak.
YDÜ'den, düşünce gücüyle hareket eden tekerlekli sandalye
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi, engellilerin hayatlarını değiştirecek ve düşünce gücü ile hareket eden tekerlekli sandalye yanısıra İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi'ndeki YDÜ-IBM İleri Araştırmalar laboratuvarlarında geliştirilen EKG T-Shirt, MS Hastalarını Yürütme, Akıllı Hastane Odası, Robotik Futbol Takımı, İnsansız Hava ve Deniz araçları gibi projelerini düzenlediği basın toplantısıyla Dünya'ya duyurdu.

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; YDÜ-IBM İleri Araştırmalar Merkezi yetkililerinin katıldığı toplantıda, Araştırmalar Merkezi Başkanı Ahmet Çağman, Makina ve Dizayn Mühendisi Ersin Aytaç ve Sistem ve Ağ Yöneticisi Şenol Korkmaz'ın birer konuşma yaparak projeleri tanıttığına yer verildi.

ÇAĞMAN: "KKTC'Yİ EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEKTEYİZ"

YDÜ-IBM İleri Araştırmalar Merkezi Başkanı Ahmet Çağman toplantıda yaptığı konuşmada şunlarıkaydetti:

"Üniversitemiz içerisinde İnovasyon ve Bilişim Tekonolojileri Merkezi'nde bulunan YDÜ-IBM İleri araştırmalar Merkezi laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz projelerle YDÜ olarak dünyaın en prestijli teknolojik yarışma ve organizasyonlarında ülkemiz KKTC'yi en iyi şekilde temsil etmekteyiz.

Robotik Futbol Takımımız Dünya Kupası'nda 3 senedir üst üste KKTC olarak yer almaktadır ve her sene üst sıralara tırmanmaya devam etmektedir. Bu sene Brezilya'da düzenlenecek olan Dünya Kupası'nda Dünya'nın en iyi 10 Robotik Futbol Takımı'Ndan birisi olmayı hedeflemektedir."

YDÜ Ürettiği Teknolojik Ürünlerle Dünya'nın Dikkatini KKTC'ye Çekiyor

Ürettiğimiz teknolojik ürünlerimizle dünyanın her yerinde dikkat çekmeye devam etmekteyiz. Bunun bir sonucu olarak 17-20 Mart tarihlerinde Dubai'de düzenlenecek olan dünyaınn en büyük teknoloji fuarı olan ArabLab'a KKTC olarak davet aldık ve buarda da yer alacağız.

Teknolojik her gelişmenin en ileri noktasında yer almak için bütün gücümüzle çalışmalara devam etmekteyiz. Bugün sizlere laboratuvarlarımızda prototip çalışmalarını tamamladığımız birkaç projemiz ile ilgili detaylı bilgiler aktarmak için toplanmış bulunmaktayız"

AYTAÇ: "SAĞLIĞINI DAHA DÜZENLİ KONTROL ETMEK İSTEYENLER İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Makina ve Dizayn Mühendisi Ersin Aytaç toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Daha önce kalp krizi geçirmişveya kalp krizi geçirme rsiki yüsek hastalar başta olmak üzere sporcular veya sadece sağlığını düzenli olarak kontrol etmek isteyen kişiler için çalışmalar yapmaktayız.

Kalp hastaları bilinen yöntemlerle Holter Cihazı'na bağlanarak maksimum 72 saat takip edilebilmektedir. 72 saatlik dilimde hastalar vücutlarından geçen 12 adet kablo ve bunlara toplayıcı olarak takılan file yüzünden rahat hareket edip günlük hayatlarına devam edememekte ve uyuyamamakta bu da alınan sonuçlara etki etmektedir. Bu rahatsız edici yöntemdense hastaları daha az rahatsız ve daha uzun süreler boyunca takip edebilmek üzere yaptığımız çalışmalar sonucunda 'EKG T-Shirt' adı ile bir tshirt icat etmiş bulunmaktayız.

Bu T-shirt üzerinde bulunan ve hissedilemeyen 12 adet kumaş sensör ile kişinin kalp ritmlerini almaktadır. Alınan bu sinyalleri hastanın cebinde bulunan cep telefonu büyüklüğünde bir kutuya gelmektedir. Bu kutu isehastane ile her an iletişim halindedir. Böylelikle her bir kalp atışı doktorun masasında olacaktır ve muhtemel bir sorun yaşanmadan önce doktorun haberi olarak hastayı uyarabilecektir.

Hastalar hastane odalarında yatarken zxaten sıkıntılı olan bu ortamda olduka zor zamanlar geçirmektedirler. Bu zaman diliminde refakatçilerden sürekli yardım istemekle geçirmein ne kadar zor olduğu aşikardır.

YDÜ Hastanesi'nde bir adet odayı akıllı odaya çevvirmeye karar vermiş bulunmaktayız. BU odada yatan hastalar oda içerisinde bulunan elektronik aletleri yattıkları yerden kontrol edebileceklerdir.

Baş kısmına yerleştirilecek bir grup sensör ile yataklı hastalar yattıkları yerden, ışık açıp kapatabilecekler, TV ve sesini açıp kapatabilecekler. Bunları yapabilmek için sadece düşünmeleri yeterli olacaktır."

BİR ÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ ROL

"Yaptığımız işleri bizler çok kanıksamakla beraber devam ettirdiğimiz her bir proje ile teknolojik alanda bilimin sınırlarını zorlamaya ve yapılmayanlarıyapmaya çalışan bir ekibiz. Projelerimizin bir grubunu 2014 yılıiçerisinde sonlandırmayı planlamaktayız. Kendimize yeni hedefler koymaktan hiçbir zaman için ıylmadan devam etmekteyiz. Bugün size buerada sunduğumuz projelerimizden müspet olarak sonuçlandrığımız zaman Parkinson rahatsızlığı gibi birçok hastalığın da tedavisinde önemli bir rol almış olacağız."

Yapılan konuşmaların ardından basın mensuplarına kısa bir gösteri yapıldı. Gösteri dolayısı ile Aytaç başına taktığı cihaz yardımı ile düşünce gücünü kullanarak ışıkları kapatıp açtı ve bir aracı ileri geri hareket ettirdi.

Suat Günsel VE İRFAN GÜNSEL'E TEŞEKKÜR

Kendilerine her zaman destek veren Suat Günsel ve İrfan Günsel'e de teşekkür edilmesinin ardından basın toplantısı sona erdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.