BİLİM & TEKNOLOJİ
okuma süresi: 9 dak.

BTHK: "Note 7 kullanıyorsanız cihazınızı kapatın ve kullanmayın"

BTHK: "Note 7 kullanıyorsanız cihazınızı kapatın ve kullanmayın"

Bilgi Teknoloji ve Haberleşme Kurumu yetkilileri, ülkemizdeki "Samsung Galaxy Note 7" kullanıcılarının Samsung'un yaptığı uluslararası çağrıya uyarak cihazlarını kapatıp kullanmamaları ve cihazlarını değiştirmeleri çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 12/10/16 14:00
okuma süresi: 9 dak.
BTHK: "Note 7 kullanıyorsanız cihazınızı kapatın ve kullanmayın"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ahmet Vamık

Bilgi Teknoloji ve Haberleşme Kurumu yetkilileri, ülkemizdeki "Samsung Galaxy Note 7" kullanıcılarının Samsung'un yaptığı uluslararası çağrıya uyarak cihazlarını kapatıp kullanmamaları ve cihazlarını değiştirmeleri çağrısında bulundu.

Samsung'un, Galaxy Note 7 cihazların bataryasıyla ilgili yaşanan alev alma ve patlama sorunlarının devam etmesi yüzünden Note 7 kullanıcılarına cihazlarını kullanmama ve geri iade etme çağrısı yapması sonrası ülkemizde bu cihazlarla ilgili benzer bir yol izlenmesi talep edildi.

Bilgi Teknoloji ve Haberleşme Kurumu yetkilileri, Kıbrıs Postası'na yaptıkları açıklamada, ülkemizdeki mobil cihaz ithalatı yapan yetkili firmaların geçtiğimiz ay Samsung'un Note 7 model cihazlarından ithal etmek için izin aldıkları fakat yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle birçok firmanın ithal ettikleri ürünleri daha ülkeye giriş yapmadan geri gönderdikleri ifade edildi.

Samsung, bataryasıyla ilgili yaşanan alev alma ve patlama sorunlarının devam etmesi yüzünden Galaxy Note 7 telefonlarının satışını dünya genelinde durdurduğunu açıkladı. Güney Koreli elektronik devi Samsung, bataryasıyla ilgili yaşanan alev alma ve patlama sorunlarının devam etmesi yüzünden Galaxy Note 7 telefonlarının üretimine son verdiğini açıkladı. Şirket, kısa bir süre önce de bu cihazların satışını durdurmuştu. Şirket ayrıca Galaxy Note 7 sahiplerine, sorun araştırılırken cihazı kullanmamalarını ve kapalı halde tutmalarını tavsiye etti. Note 7 kullanıcıları, yasal haklarını kullanarak telefonu muadilleri ile değiştirebilecek ya da para iadesi talep edebilecek.
BTHK: "BİRÇOK FİRMA İTHALAT AŞAMASINDA CİHAZLARI GERİ GÖNDERDİ''

Ülkemizde mobil iletişim sistemlerini yöneten Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu, yaptığı açıklamada, "Samsung firması tüm Galaxy Note 7 kullanıcılarının hatalı üretilmiş pillerden etkilenmiş olma ihtimalinden dolayı güvenlik nedeni ile telefonlarını kullanmamaları gerektiğini duyurdu. Samsung firması tüm Galaxy Note 7 kullanıcılarının Galaxy Note 7 Değişim Programı'na en kısa sürede katılmasını önemle talep ediyor" ifadelerine yer verildi. Bilgi Teknoloji ve Haberleşme Kurumu yetkilileri Kıbrıs Postası'na yaptıkları açıklamada, ülkemizdeki mobil cihaz ithalatı yapan yetkili firmaların geçtiğimiz ay Samsung'un Note 7 model cihazlarından ithal etmek için izin aldıklarını fakat yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle birçok firmanın ithal ettikleri ürünleri daha ülkeye giriş yapmadan geri gönderdiklerini ifade edildi.

BTHK: "HER İHTİMALE KARŞI SAMSUNG'UN TAVSİYESİ DİKKATE ALINMALI"

Ülkemizde mobil hata abonelerinin arasında şu anda Samsung Note 7 cihaz kullanan kişiler olduğunu da belirten BTHK yetkilileri, her ihtimale karşı bu kişilerin cihazlarını kullanmaktan vazgeçmeleri ve geri iade etmeleri önerisinde bulundular.

YENİDEN PİYASAYA SÜRÜLEN TELEFONLAR DA SORUN YAŞADI

Samsung, telefonun bataryasıyla ilgili yaşanan sorunların ardından eylül ayında bu modeli geri çağırmış ve geçen ay sorunun giderildiğini belirterek telefonu yeniden piyasaya sürmüştü.

Ancak yenilenerek piyasaya sürülen telefonların bataryalarında da sorunlar yaşanmıştı.

Samsung'dan yapılan açıklamada, "Müşterilerimizin güvenliği başlıca önceliğimiz olduğundan, araştırma devam ederken Samsung, bütün telefon şirketleri ve perakende satış ortaklarımızdan Galaxy Note 7'nin satışını durdurmasını isteyecek" denildi. Samsung, geçtiğimiz ay ısınma sorunu nedeniyle dünya çapında yaklaşık 2.5 milyon akıllı telefonu değişim için geri çağırmıştı. Son 2 günde yine değiştirilen iki Note 7 telefon patladı. Cumartesi, ABD'nin Kentucky eyaletinde telefondan gelen dumandan rahatsızlanan bir adam hastaneye kaldırıldı. Pazar günü ise Minnesota'lı bir gencin aşırı ısınan telefondan ellerinin yandığı rapor edildi.

KÂR ETMEYE DEVAM ETTİ

Isınma sorunu nedeniyle son günlerde olumsuz eleştirilerin odağı olan Samsung, diğer elektronik ürünlerinden elde ettiği kazançla 2016'nın 3. çeyreğini yüzde 6'lık kârla kapattı.

ABD'DE SATIŞLAR DURMUŞTU

ABD'deki AT&T ve T-Mobile şirketleri önce telefonları yenileriyle değiştirmiş ardından da satışlarını durdurmuştu. Son olarak ABD'deki Southwest Havayolları, yolculardan birisine ait Samsung Galaxy Note 7 model telefonun alev alması üzerine bir uçuşlarının iptal edildiğini açıklamıştı.

Brian Green adlı yolcunun telefonun, bu modellerin pillerinde tespit edilmiş 'patlama' kusuru nedeniyle 'kontrolden geçirilip yenilenmiş' bir cihaz olduğu belirtilmişti.

Green, telefonu şarjı azalmaktayken cebine koyduğunu, birkaç saniye sonra da ufak bir patlama sesi duyduğunu ve pantolonunun cebinden duman çıktığını gördüğünü söylemişti. Havayolu şirketi, Amerikan Sivil Havacılık İdaresi'nin (FAA) uyarılarını yolcularına hatırlattı. FAA, değiştirilmesi gereken Note 7 telefonların uçakta açılmaması ve bagajlara konmaması yönünde tavsiyede bulunuyor. ABD Müşteri Güvenliği Komisyonu, olayla ilgili soruşturma başlattı.

NOTE 7'LER GERİ ÇAĞRILMIŞTI

Güney Koreli teknoloji devi pilleri arızalı çıkan yeni modeli için bütün dünyada tüketicilere seslenerek ürünü geri çağırmıştı. Samsung Note 7 kullanıcılarına iade etme hakkı ya da değiştirme seçeneği sunmuştu. Şirketin ana merkezi Güney Kore'de 200 bin cihaz iade edilirken, 200 bin ise değiştirilmişti. Dünya çapında satılmış 2.4 milyon yeni modelin büyük bir kısmı değiştirilmişti. Bir tek Türkiye'de tüketicilerin, alev alma riski bulunan telefonları iade etme konusunda isteksiz oldukları gözlendi. Türkiye'de satılan modelin sadece yüzde 10'u değişim için geri getirildi.

SAMSUNG'UN PİYASA DEĞERİ ERİDİ

Bu arada telefonun güncellenmiş sorunsuz modeli Güney Kore'de gecikmeli olarak satışa çıktı, Avrupa'da ise 28 Ekim'de vitrinlerde yer alması bekleniyor. Bu gelişme, teknoloji devinin piyasa değerini 26 milyar dolar birden eritti.

APPLE, 15 MİLYON İPHONE DAHA SATABİLİR

Samsung'un en büyük rakibi Apple'ın hisseleri, Note 7'lerin üretiminin durdurulma kararının ardından bu yılın en yüksek düzeyine ulaştı. Ayrıca Apple'ın bu yıl hedeflediği satışın 15 milyon daha üzerinde satış yapabileceği açıklandı.

Apple hisse senetleri pazartesi günü, Samsung'un Note 7 telefonlarında yaşanan sorunun telefonun üretimini durdurmaya kadar vermesiyle 2016'nın en yüksek seviyelerinde seyrederken, bir Apple analistine göre teknoloji devi daha önceki tahminlerin milyonlarca üzerinde iPhone satışı gerçekleştirebilir. Note 7 telefonlarda yaşanan sorun, Apple açısından normalden daha yavaş satışların yaşandığı bir senede, iPhone satışlarının hızlanmasına neden olabilir.

IOS'A GEÇİŞ HIZLANABİLİR

Pazartesi Samsung satışları tamamen durdurmadan yayınlanan notta S&P analisti Angelo Zino, Note 7'de yaşanan sorunların bazı Android kullanıcılarının iOS'a geçmesine neden olabileceğini söyledi. Zino'ya göre akıllı telefon müşterilerinin seçimlerinde yaşanan bu değişim Apple'nin piyasa payında yüzde 1 artışa neden olabilir. Sektörün dinamiklerini takip eden IDC şirketinin verilerine göre, Samsung 2. çeyrek itibariyle yüzde 22.4 pazar payına sahipti ve bu oran Apple'nin yüzde 11.8 seviyesindeki pazar payının yaklaşık 2 katına denk geliyordu.

Zino, Apple'nin bu çeyrekte 14 ila 15 milyon ilave iPhone satabileceğini ve bunun kendi satış tahmininin yüzde 7 üzerinde olduğunu söyledi. FactSet verilerine göre, analistler, Apple'nin son çeyrekte 60 milyon birim satış yapmasını bekliyor. Geçtiğimiz yıl Apple, 64 milyon birim satış gerçekleştirmişti.

Zino, "ABD'deki büyük telefon hattı sağlayıcıları da Note 7 satmayı durdurdu ve müşterilerinin bu ürünleri başka bir ürünle değiştirmesine izin veriyor. Apple açısından daha olumlu bir rekabetçi ortam oluşacağını ve önümüzdeki 12-18 ayda daha fazla Android kullanıcısının Apple'a geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi. Zino, Note 7 telefonlarda yaşanan sorunun Samsung'un bundan sonraki telefon lansmanlarında da olumsuz etkiye sahip olacağını düşünüyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.