MAGAZİN
okuma süresi: 11 dak.

Gerçek bir süper star: Freddie Mercury

Gerçek bir süper star: Freddie Mercury

"O tüm zamanların en büyük müzik ikonlarından birisi…Muhteşem sesi, sansasyonel hayatı, yardımseverliği…Freddie Mercury, ölümünden 24 yıl sonra hala daha çok popüler…"

Yayın Tarihi: 19/07/15 10:51
okuma süresi: 11 dak.
Gerçek bir süper star: Freddie Mercury
A- A A+

Ulaş Barış - Kıbrıs Postası

Onu ilk kez 1985'te muhteşem Live Aid konserinde televizyondan izlemiştim.

100 bin kişiye hep bir ağızdan "Radio-GaGa"yı söyleten, beyaz atlet giymiş, yarısı olmayan mikrofon ayağı yarıdan koparılmış, elinde bayrak gibi sallayan bıyıklı bir adam…

İşte o büyülü anı yaratan, konserin en iyi performansını sergileyerek şovu resmen çalan adamın adı Freddie Mercury; beraber şovu çaldığı efsane grubunun adı da Queen'di.

Gerçek adı Faruk Bulsara…

Rock müzik tarihinin tartışmasız en iyi vokalistlerinden olan Freddie Mercury, 5 Eylül 1946'da, şimdiki Tanzanya, o zamanlar bir İngiliz Kolonisi olan Zanzibar'da gerçek adı Farrokh (Faruk)Bulsara olarak doğduğunda kimse o küçük bebeğin büyüyüp de dünya müzik tarihine damga vuracağını elbette bilmezdi.

Annesi JerBulsara ve babası Bomi, Zanzibar adasına Hindistan-Bombay'dan göç eden Parsi halkındandır.

Hindistan'dan 1946'daki iç karışıklıklar sebebiyle Zanzibar'a göç eden aile, tek oğullarını yine gerisin geriye Hindistan'a yatılı okula gönderir ve Freddie ilk çocukluk yıllarını Hindistan'da geçirir.

Freddie çocukluktan beri müziğe ilgili birisidir. Hindistan'da okuduğu yıllarda piyano çalmasını öğrenir ve ilk grubunu da burada 12 yaşında iken kurar.

Öğrenimini Hindistan'da tamamlayan Freddie 1963'de Zanzibar'a döner ancak ülkede 1964 yılında meydana gelen askeri darbe yüzünden, ailesi ayni yıl İngiltere'ye göç eder.

İngiltere'ye göç ve değişen hayatlar…

İngiltere'ye taşınan aile Middlesex, Feltham'a yerleşir ve Freddie burada önceki adı IsleworthPolytechnicOkulu, şimdiki adı West Thames Koleji olan yerde sanat okumaya başlar.

Yıl 1964'tür ve dünya, İngiltere'nin Kuzey-batısındaki büyük bir liman şehri olan ve o güne kadar sadece futbol ile ünlü olan Liverpool kentinden çıkan dört uzun saçlı veletin etkisine girmek üzeredir; The Beatles.

Ne gariptir ki, yıllar sonra ünlü Q Müzik dergisi, Freddie'nin ilerde kuracağı Queen grubunu tüm zamanların en büyük grupları listesinde Beatles'ın arkasından ikinci sıraya koyacaktır ama kader daha ağlarını yeni yeni örmektedir.

Müziğe her zaman tutkulu olan Freddie, okuldan 1969 yılında mezun olur ve Heathrow Havaalanında işe girer.

Queen kuruluyor…

Bu arada birçok gruba girip çıktıktan sonra 1970 yılında gitarist Brain May ve baterist Roger Taylor'un bulunduğu 'Smile' grubundan gelen teklifi kabul eder.

Uzun tartışmalardan sonra grubun adı "Queen" olurken, Freddie de 'Bulsara' soyadını 'Mercury' olarak değiştirir.

Bu arada grup, basçı arayışlarına 19 yaşında genç bir çocuk olan John Deacon'u alarak son verir.

Queen ismi ile ilgili yıllar sonra verdiği bir röportajında Freddie "grubun adının gey çağrışımlar yaptığını biliyordum ama durumumun o zamandan fakındaydım, bu isim de bunun bir yansıması oldu" diyecektir.

1974 yılı Aralık ayına gelindiğinde, Freddie Londra'da katıldığı bir radyo programında açıkça 'homoseksüel' olduğunu söyleyecek ve bunun saklamanın anlamsız olduğuna dem vuracaktır.

İlk kıvılcım…KillerQueen'le gelen başarı…

Queen, grupla ayni ismi taşıyan ilk albümünü 13 Temmuz 1973'te çıkarır. Albüm İngiltere listelerinde 24.sıraya kadar yükselir ve iki adet altın plak kazanır.

Ertesi yıl daha da başarılı olan "Queen 2" çıkarılır ve listelerde 5.sıraya kadar yükselir.

Ayni yıl çıkan "SheerHeartAtttack" grubunun ününe ün katar ve büyük liste başarıları yakalar.

Bu albümde yer alan 'Killer Queen' adlı parça çok ilgi görür, listelerde 2.numaraya kadar yükselir.

Gelmiş geçmiş en iyi parçalardan: BohemianRhapsody…

Ancak Queen adının dünyaya yayılmasına sebep olan albüm 1975'te yayımlanan "A night at the Opera" albümü olur.

Albümün hit parçası olan, Freddie Mercury tarafından yazılan BohemianRapsody'dir.

Parça İngiltere listesinde tam 9 hafta 1 numarada kalır ve tüm zamanların en uzun süre 1 numarada kalan Rock şarkısı olarak adını tarihe yazdırır.

Grup artık müzik dünyasının en ünlü gruplarından birisidir.

Peş peşe albümler çıkarmaya devam eden grup 1977'de çıkardığı, içinde "WeAreTheChampions" ve "WeWillRockYou" gibi klasiklerin bulunduğu "News of the World" albümüyle grup ününe ün katar.

  1. albümleri Jazz, 1978'de çıkar ve "Don't Stop Me Now" "FatBottomGirls" gibi büyük hitlerle listeleri darmadağın eder.

8 albümleri "The Game" 1980 yılında çıkar ve "AnotherOneBitesTheDust", "CrazyLittleThingCalledLove" gibi şarkılar resmen marş haline döner ve milyonlar satar.

Grup ayni yıl Flash Gordon filminin müziklerini yapar ve bunu 'Flash' adı altında bir albümle dinleyicilerine sunar. Albüm diğer albümlere göre nispeten daha az satmasına rağmen yine de listelerde ilk 10'a girmeyi başarır.

Bu arada grup 1981 yılında bir 'Best Of 1-2' adlı çifte albümü yayınlar ve albüm tüm zamanların en çok satan İngiliz grubu albümü olarak tarihe geçer.

En çok satan İngiliz gurubu…

Albüm 6 milyon kopya satarak efsanevi Beatles'ın StPepper albümünü 1 numaradan indirir. Bu rekor günümüzde hala daha Queen'e aittir.

Bunu 1982 yılında diğer Queen albümlerine nazaran daha sönük kalan Hot Space albümü izler.

Grup elemanları bu albümden sonra bir müddet solo çalışmalarına yönelir, yaklaşık 2.5 yıl yeni albüm yapmazlar.

Ancak dönüşleri, 1984 yılındaki efsanevi "The Works" albümüyle muhteşem olur.

Sansasyonel klip…

Albümün en büyük hiti ise sadece müzikalitesi ile değil video klipiyle de olay yaratan "I wantto Break Free" dir.

Klipte seksi bir Fransız hizmetçisi kılığında mini bir etek giyen Freddie Mercury'nin yanı sıra grubun diğer elemanları da kadın kılığında kliptegörünür...

Albümün bir diğer büyük hiti ise "Radio-GaGa"dır.

1986'da çıkan "A kind Of Magic", 1989 yılında çıkan "TheMiracle" gibi albümlerle gerek liste gerekse de satış yönünden büyük başarılar yakalayan Queen ve Freddie Mercury için zaman maalesef aleyhte çalışmaktadır ama…

AIDS hastalığı ve ötesi…

1986 yılı Ekim ayında İngiltere Gazeteleri Freddie Mercury'nin AIDS hastalığına yakalandığını yazar ama Mercury bunu kesin bir dille, öldüğü güne kadar reddeder.

Ancak Mercury 1987 yılına gelindiğinde yakın arkadaşlarına ve ailesine kötü haberin doğru olduğunu söyler.

Ardından az zamanı kaldığını düşünerek kendini eğlenceye vurur.

Ayni yıl aylarca İbiza adasında kalır ve peş peşe dev partiler düzenler.

Basında Boeing 747 kiralayıp Atlantik Okyanusu üzerinde büyük seks partileri verdiği yazılır.

Freddie'nin giderek bozulan sağlığı üzerine Queenkonser ve tur yapmaktan 1987 yılından itibaren vazgeçer.

3 yıl partiler, eğlence ve arada tedavi olma yollarının aranmasından sonra 1990 yılına geldiğinde gazeteler bu kezMercury'nin hastalığının çok ilerlediğini ve ölmek üzere olduğunu yazarlar.

Son şaheser…

O da buna inat 18 Şubat 1990 günü düzenlenen ve grubu Queen'e 'Müzik tarihine damga vuran grup" ödülünün verileceği gecede sahne alır.

Son derece zayıflamış, zorlukla yürüyen Freddie'nin hali kötüdür ancak o muhteşem bir performans sunarak geceye katılanlar tarafından ayakta alkışlanır.

Bu Freddie'ninQueen ile sergilediği son performans olur.

O yıl Queenson bir albüm çalışmasına daha başlar.

Bunun Freddie'nin son albüm çalışması olacağı çok açıktır zira efsane vokalist artık zorlukla yürüyebilmekte aldığı ağrı ilaçların da etkisiyle hiç uyuyamamaktadır.

Yıllar sonra Queen'in gitarcısı Brain May adı "Innuendo" olan bu albüm çalışmaları ile ilgili anılarını anlatır; "Freddie çok hastaydı. Ama her zamanki neşesi, şakası yerindeydi. Onun için çok endişeleniyorduk. Sıra "Show MustGoOn"un kayıtlarına geldiğinde ona 'yapabilecek misin Freddie?" diye sormak zorunda kaldım. Bana gülerek "elbette dostum" dedi. Şarkıyı tek bir kez denedik ve kaybettik. O olağanüstü bir adamdı…"

24 Kasım 1991…Müzik dünyası yasta…

22 Kasım 1991'de Mercury, Queen'inmenajeriJimBeach'iKensington'daki evine çağırır ve bir basın açıklaması hazırlamasını ister. Ertesi gün, aşağıdaki açıklama basına verilir… Freddie ilk kez AIDS olduğunu dünyaya ilan eder…

"Son iki hafta boyunca basında yapılan yoğun varsayımlar üzerine, testlerimin HIV pozitif çıktığını ve AIDS taşıdığımı onaylıyorum. Bu bilgiyi bugüne dek gizli tutmamın, yanımdakilerin mahremiyetini korumak adına doğru olacağını düşünmüştüm. Fakat artık, dostlarımın ve dünya çapındaki hayranlarımın gerçeği bilme vakti gelmiştir ve umarım herkes bu korkunç hastalıkla mücadelede doktorlarıma katılacaktır. Mahremiyetim benim için her zaman önemli olmuştur ve fazla röportaj vermememle ünlüyümdür. Bu tutumum bundan sonra da böyle devam edecektir, lütfen anlayışla karşılayın."

Mercury, bu açıklamadan 24 saat kadar sonra, evinde, yakın arkadaşlarının kollarında, 45 yaşında ölür.

Tarihler 24 Kasım 1991 gününü göstermektedir.

Resmi ölüm nedeni, AIDS'ten dolayı yakalandığı bronşiyalpnomöniolarak bildirilir. Yıllardır dinsel törenlere katılmamasına rağmen, cenaze töreni zerdüşt bir rahip tarafından yönetilir ve cesedi KensalGreen mezarlığında yakılır.

Küllerine ne olduğu bilinmemekle birlikte, Cenevre Gölüne serpildiği, ailesine verildiği şeklinde çeşitli rivayetler vardır.

Bu eli açık ve yardımsever süper star ölümünden sonra şefine 500.000 £, kişisel yardımcısına 500.000 £, şoförüne 100.000 £ ve eşi JimHutton'a 500.000 £ miras bırakır.

Eski yaşam boyu arkadaşıMary Austin'e ise malikânesini bırakmıştır...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.