SPOR
okuma süresi: 8 dak.

Kıbrıs Türk futboluna alternatifimiz var: "Asya Futbol federasyonu"

Kıbrıs Türk futboluna alternatifimiz var: "Asya Futbol federasyonu"

"Her şeyin bir alternatifi vardır… KTFF konusunda adım atma zamanı geldi" diyen Avukat Oğuzhan Hasipoğlu, KOP'un KTFF'ye çıkardığı zorlukların ardından hukuken bir ülke ya da 'bölgedeki' milli federasyonları üye olarak kabul edebilen ve aynı zamanda FİFA altında 47 üyesi ile faaliyet gösteren Asya Futbol Federasyonu'nu (AFF) önerdi…

Yayın Tarihi: 02/10/15 07:57
okuma süresi: 8 dak.
Kıbrıs Türk futboluna alternatifimiz var: "Asya Futbol federasyonu"
A- A A+

BM üyesi olmayan Kuzey Mariana adalarının birliğe üye olduğuna dikkat çeken Hasipoğlu, "FIFA altında tek futbol birliği UEFA değil! Asya Futbol Federasyonu da günün sonunda dünya kupalarında; Avrupa ve Amerika kıtasındaki takımlarla maç yapabilen bir birlik… Kuralları UEFA'dan oldukça farklı: Politik hususlardan da arınmış bir yapısı var" dedi.

Asya Futbol Federasyonun KTFF lehine olabilecek bazı tüzük maddelerini de Kıbrıs Postası için özetleyen Hasipoğlu'na göre bu alternatif ciddiyetle ele alınmalı, hukuki zemin dosdoğru tasarlanmalı ve bu konuda ciddi lobi faaliyeti yürütülmeli…

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

"Her şeyin bir alternatifi vardır… KTFF konusunda adım atma zamanı geldi" diyen Avukat Oğuzhan Hasipoğlu, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu'na (KTFF) Rum Futbol federasyonu KOP'un 'KTFF'nin kuruluş belgesi' gerekçesiyle geçtiğimiz hafta çıkardığı zorlukların ardından hukuken bir ülke ya da 'bölgedeki' milli federasyonları üye olarak kabul edebilen ve aynı zamanda FİFA altında 47 üyesi ile faaliyet gösteren Asya Futbol Federasyonu'nu (AFF) önerdi…

BM üyesi olmayan Kuzey Mariana adalarının birliğe üye olduğuna dikkat çeken Hasipoğlu, "FIFA altında tek futbol birliği UEFA değil! Asya Futbol Federasyonu da günün sonunda dünya kupalarında; Avrupa ve Amerika kıtasındaki takımlarla maç yapabilen bir birlik… Kuralları UEFA'dan oldukça farklı: daha insancıl ve politik hususlardan arınmış bir yapısı var" dedi.

Hasipoğlu'na göre bu alternatif ciddiyetle ele alınmalı, hukuki zemin dosdoğru tasarlanmalı ve bu konuda ciddi bir lobi faaliyeti yürütülmeli…

"Neden harekete geçilmediğini anlamış değilim"

KTFF ile KOP sürecinde yaşanan tıkanıklık ardından Hasipoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı; "Takımlarımızın ve bireylerin uluslararası alanda müsabaka yapabilmesinin engellenmesi aslında birçok uluslararası yasal düzenlemede de kabul edilebilir değildir. Örneğin Olimpiyatlarla ilgili düzenlemeleri içeren Olimpik Şartın bazı kurallarına dikkatinizi çekmek isterim: Olimpik Şart'ın 3. maddesi: 'Her hangi bir kişi veya ülkeye karşı, ırkı, dini veya siyasi nedenlerle ayırımcılık kabul edilemez" der. (Halen, Şart'ın 2007 değişiklikleri ile 'Olimpizmin Temel Prensipleri arasında 5. maddesinde daha da genişletilmiş olarak yer almaktadır ve son şekli şu şekildedir: 'Her hangi bir kişi veya ülkeye karşı, ırkı, dini, cinsiyeti veya siyasi ya da başka nedenlerle her türlü ayırımcılık, Olimpik harekete mensubiyet ile bağdaştırılamaz') Şart'ın 7. maddesi de (Halen Madde 6: 'Olimpik Oyunlar' madde başlığı altında) 'Oyunlar sporcular arasında, bireysel veya takımlar halinde yapılmakta olup ülkeler arasında yarışmalar değildir' diyerek, ayırımcılık yasağı hakkındaki hükmünü desteklemektedir.

Bu yukarıdaki düzenlemelere bakıldığında bizim Sporu da bünyesinde bulunduran Başbakanlığın Türkiye ile birlikte harekete geçip neden hala daha bu düzenlemeler ışığında harekete geçmediğini anlamakta güçlük çekiyorum!"

"Adım atma zamanı geldi"

Hasipoğlu sözlerini şöyle sürdürdü; "Keza, yine federasyonumuzun KOP ve UEFA takıntısını da anlayabilmiş değilim. UEFA"nın Kıbrıs Rumları lehine olan 'Bir Ülke bir Federasyon' kuralı var olduğu müddetçe, siz Kıbrıslı Rumların koyacağı kurallar çerçevesinde yıllarca oyalanıp bekletileceksiniz. Mevcut yasal düzenlemeler bu şekilde iken, FIFA"dan veya Türkiye"den bu konuda adım atmasını beklemeyin. Biz kendimiz araştırma yapıp adım atmaz isek, bize birilerinin yardım etmesini beklemek hayaldir, kendi kendimizi kandırmadır. Artık araştırıp hukuki çareler üretip adım atma zamanı gelmiştir.

Amaç futbolda dış temas yapmak ise ve Kıbrıslı Rumlarla birlikte bir ülke olmayı da 40 yıldır bekleyip olamadağımıza göre başka alternatiflere neden bakmıyoruz? Örneğin 'Bir ülkedeki veya bölgedeki' milli federasyonu üye olarak kabul edebilen Asya Futbol Federasyonu! .

Herşeyin bir alternatifi olduğuna göre Avrupa Futbol Birliği olan UEFA'nın da bir alternatifi var; FIFA altında tek futbol birliği UEFA değil! AFF olarak bilinen Asya Futbol Federasyonu da birçok takımın mücadele ettiği ve günün sonunda dünya kupalarında Avrupa ve Amerika kıtasındaki takımlarla maç yapabildiği bir birlik. AFF"nin kuralları ise UEFA"dan oldukça farklı, tabir yerindeyse daha insancıl, daha politik hususlardan arınmış bir yapısı var. Bu birliğe üye olduktan sonra Türkiye dâhil tüm Avrupa takımlarıyla zaten maç yapılabilecek. Tek fark dünya kupası elemelerine Asya ve Arap takımlarıyla maç yaparak katılabileceğiz. Başlangıç için zaten bu da bize yeter!

Asya Futbol Federasyonu FIFA altında faaliyet gösteren ve 47 üyesinin bulunduğu önemli bir Federasyondur. Bu Federasyona Geçici Üye statüsünde dahi olsa BM üyesi olmayan Kuzey Mariana adaları üyedir ve Federasyona değişik üyelik seçenekleri mevcuttur. Ancak bu başvuruyu yapmadan önce hukuki zemin yanında ciddi bir lobi faaliyeti şarttır. Aksi halde başarılı olmak mümkün değildir."

Ülkemiz lehine olan Asya Futbol Federasyonu'nun

Oğuzhan Hasipoğlu, Asya Futbol Federasyonun bizim Federasyonumuzun ve ülkemizin lehine olabilecek bazı tüzük maddelerini de Kıbrıs Postası için özetledi: "Birleşmiş Milletler üyesi olmak gerekmiyor (Şu an geçici üye olan Kuzey Mariana adaları buna örnektir)

Geçici Üyelik için FIFA üyesi olmak gerekmiyor (en azından ilk nazarda FIFA kriterlerini gerçekleştiremeyecek olan bizim gibi federasyonlara açık bir yapı)

Yönetim Kurulu kararı üyelik için yeterli oluyor (yaklasık 40 uyeyi ikna etmeye gerek yok)

Kongrede oy kullanmak hariç diğer tüm haklara sahip olabiliyor (Bizim için en önemlisi uluslararası müsabaka yapabilmek)

Bir ülkedeki veya bölgedeki milli federasyonu üye olarak kabul ediyor (Bizim federasyonumuz 1955 yılında kuruldu. Şu an ayrı bir bölgede ayrı bir federasyon olarak faaliyetini halen sürdürmekte. Güney Kıbrıs`ın adanın kuzeyinde kontrolu olmadığı, A.B tarafından da çeşitli görüşlerinde teyid edilmiştir. Ayrıca adada varılacak olan çözümün iki bölgeli olacağına dair BM kararları mevcuttur)

AFF, politik ve dini problemlerden kendini bağımsız tutan bir yapıya sahip olduğunu tüzüğünde de belirtiyor. Herhangi bir ülkeye veya topluma ayrımcılık yapılmasını şiddetle yasaklıyor

Eğer geçici üyelik (Associate Membership) anlamında dahi olsa Kıbrıs Türkü`ne bu kapı açılırsa;

Takımlarımız resmi maçlara başlayabilecekler, bu anlamda en popüler spor dallarından biri olan futbol konusunda önemli bir ambargo delinmiş olacak ve diğer branşlara da emsal teşkil edebilecektir,

KOP altında bir yapı dışında bir alternatifimizn olduğu gerçeği ortaya konmuş olacaktır. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, KOP ile imzalanan metni müzakere etmek dahi istese, bir alternafinin olduğunu bilerek müzakere edebilecektir.

Yukarıdaki incelemem ışığında Başbakanlığı ve Futbol Federasyonumuzu Asya Futbol Birligi"ne başvuru yapmaya davet ediyorum. Yasal mevzuat yukarıdaki gibi olduğuna göre, reddedilmemiz halinde de CAS (Futbol Mahkemesi) gitme hakkımız saklıdır. Önümüzde güzel bir Cebelitarık örneği var.

Bu başvuru ile KOP"un ve bize ambargo koyan herkesin tedirgin olacağına şüphe yoktur. Artık kendimizin de kimseden yardım beklemeden ve kimsenin boyunduruğu altına girmeden adımlar atmamızın zamanı gelmiştir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.