İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

FT: "Türkiye ülke içindeki IŞİD ile mücadelede geç kaldı…"

FT: "Türkiye ülke içindeki IŞİD ile mücadelede geç kaldı…"

Financial Times, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyla ilgili haberinde, Türkiye'nin ülke içindeki IŞİD unsurlarıyla mücadelede geç kaldığı görüşünün hakim olduğunu yazıyor.

Yayın Tarihi: 01/07/16 08:12
okuma süresi: 4 dak.
FT: "Türkiye ülke içindeki IŞİD ile mücadelede geç kaldı…"
A- A A+
Financial Times, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyla ilgili haberinde, Türkiye'nin ülke içindeki IŞİD unsurlarıyla mücadelede geç kaldığı görüşünün hakim olduğunu yazıyor.

Farklı uzmanlarla konuşan gazete IŞİD'in özellikle Gaziantep, Şanlıurfa ve Adıyaman'da hücreler kurduğunu, devletin bu hücreleri 2012'den bu yana izlediğini belirtiyor.

Atlantic Council'dan Aaron Stein, "Polisin bu süre içinde Türkiye'deki IŞİD üyelerini yakalamama nedeni net değil. Açık ki El Kaide ve IŞİD bir süre boyunca Türkiye içinde rahatça hareket edip militan topladı" diyor.

Guardian ise Atatürk Havalimanı'ndaki saldırıyı düzenleyen 3 kişiden 2'sinin Çeçen olduğu iddiasını gündeme taşıyor. Haberde 1994-1996'daki 1. Çeçen-Rus Savaşı'nın ardından binlerce Çeçen'in İstanbul'a yerleşmiş olduğu hatırlatılıyor.

Gazete 90'lardaki Çeçen savaşıların büyük ölçüde bağımsızlık isteyen laik Çeçenler olduğunu, ancak 2000'lerden itibaren Çeçen ayrılıkçıların İslamcı kimliğinin öne çıktığı belirtiliyor.

Guardian Suriye'de IŞİD içinde savaşan yaklaşık 2 bin Çeçen olduğuna dikkat çekiyor.

"Kafkaslar küresel cihadı besliyor"

Times gazetesi de İstanbul'daki saldırının "beyninin" bir Çeçen olduğu iddiasıyla ilgili analizde, Kafkaslarda son iki yılda Çeçenlerle çatışmaların büyük oranda düştüğünü yazıyor.

Bunun nedenini ise şöyle açıklıyor:

"Uluslararası Kriz Grubu'nun Şubat tarihli bir raporuna göre, Moskova Çeçen savaşçıların Suriye'ye gitmesini hoş karşılıyor, hatta gidişlerini kolaylaştırıyor. Bu yolla onları Rusya'dan uzaklaştırmış oluyor. Ancak Kuzey Kafkasya'daki cihatçıları Suriye'ye ithal ederek Rusya hem yeni düşmanlar kazanmış oldu, hem de sorunu ulusal ölçekten küresel boyuta taşıdı."

"AB'nin yeni dönem başkanı Brexit'in iptalini umuyor"

Guardian, bugün itibariyle Avrupa Birliği dönem başkanlığını devralacak olan Slovakya'nın, İngiltere'nin Birlik'ten çıkışını (Brexit) durdurmayı umduğunu yazıyor.

6 ay boyunca AB başkanlığı görevini yürütecek olan ülkenin Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak'ın, İngiltere'nin geçen hafta yapılan referandumda aldığı AB'den ayrılma kararına saygı gösterdiğini, ancak bu kararı geri çevirecek girişimleri destekleyeceğini söylediği belirtiliyor.

Haberde Polonya Dışişleri Bakanı'nın da İngiltere'yi AB içinde tutmanın bir yolunun bulunmasını istediği hatırlatılıyor.

23 Haziran'da Britanya'da (İngiltere, Galler, Kuzye İrlanda ve İskoçya) yapılan referandumda, oyların yüzde 52'si AB'den ayrılma yönündeydi.

Guardian'ın Brexit ile ilgili bir diğer haberinde, referandumun ardından ülkedeki ırkçı saldırıların beş kat arttığına dikkat çekiliyor.

Polisin internet üzerinden ihbar aldığı web sitesindeki verilere göre, referandumun yapıldığı günden bu yana 331 ırkçı saldırı ihbarı geldi.

Haberde belirtildiğine göre referandumdan önceki dönemde haftada ortalama 63 ırkçı saldırı ihbarı geliyordu.

İngiltere'de AB'den çıkılmasını savunanlar, kampanyalarını özellikle göçmen karşıtlığı üzerine kurmuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.