İNGİLTERE
okuma süresi: 4 dak.

Boris Johnson İngiltere Dışişleri Bakanı oldu

Boris Johnson İngiltere Dışişleri Bakanı oldu

İngiltere'nin yeni başbakanı Theresa May sürpriz bir ararla eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ı Dışişleri Bakanı yaptı.

Yayın Tarihi: 14/07/16 08:00
okuma süresi: 4 dak.
Boris Johnson İngiltere Dışişleri Bakanı oldu
A- A A+
İngiltere'nin yeni başbakanı Theresa May sürpriz bir ararla eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ı Dışişleri Bakanı yaptı.

Boris Johnson, Brexit (İngiltere'nin AB'den ayrılması) kampanyasının önde gelen isimlerindendi.

Johnson, May tarafından Dışişleri Bakanı olarak atanmasından dolayı onur duyduğunu söyledi.

Yeni başbakan Theresa May'in göreve "harika bir konuşma" yaparak başladığını vurgulayan Johnson, "Bu ülkenin önünde, Avrupa ve Dünya ile yeni ilişkimizi başarıyla şekillendirme yolunda çok büyük bir fırsat var" dedi.

Liberal Demokrat Parti lideri Tim Farron ise İngiltere'nin yeni dışişleri bakanı ile ilgili olarak şu yorumu yaptı:

"Boris Johnson tahminimce, rencide ettiği ülkelerden özür dilemeye, Dışişleri Bakanı olarak görev yapmaktan çok daha fazla vakit harcayacaktır."

ALİ KEMAL'İN TORUNUNUN OĞLU

Referandumdan yaklaşık yüzde 52 oyla Brexit sonucu çıkmasının ardından Johnson'ın adı bir süre iktidardaki Muhazafakar Parti'nin yeni lider, dolayısıyla da Başbakan adayları arasında geçmişti.

Ancak referandum öncesi onunla birlikte kampanya yürüten Adalet Bakanı Michael Gove'un ona yönelik sert eleştiriler sonrası adaylığını açıklamasının ardından, Johnson iktidardaki Muhazafakar Parti'nin genel başkanlığına aday olmamıştı.

Boris Johnson, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in öz torunu Stanley Johnson'ın oğlu.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasına karşı çıkan Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, referandum öncesi Johnson'ın da aralarında bulunduğu Brexit yanlılarını, 'Türkiye konusunda söyledikleri yalanlarla insanları korkutmaya çalışmakla' suçlamıştı.

Boris Johnson ise Nisan ayında da Daily Telegraph gazetesindeki yazısında Almanya Başbakanı Angela Merkel'i, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'kaprislerine boyun eğmekle' suçlamış, "Merkel, Erdoğan'ı memnun etmek için komedyenleri susturuyor" demişti.

Johnson, Mayıs ayında da, geçmişte editörlüğünü yaptığı haftalık The Spectator dergisinin yazarlarından Douglas Murray'in açtığı "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret içerikli şiir yarışmasının" galibi olarak açıklanmıştı.

OSBORNE GÖREVDEN ALINDI, YENİ MALİYE BAKANI HAMMOND

Kabinesini önemli oranda şekillendiren İngiltere Başbakanı Theresa May, selefi David Cameron'a yakın bir isim olan Maliye Bakanı George Osborne'u görevden aldı.

May bu göreve, Dışişleri Bakanı Philip Hammond'u atadı.

Muhafazakar Parti'nin eski genel başkan adayı David Davis ise Brexit'ten sorumlu devlet bakanı oldu.

Amber Rudd İçişleri Bakanı, Liam Fox Uluslararası Ticaret Bakanı olarak atanırken, Savunma Bakanı Michael Fallon koltuğunu korudu.

İngiltere'nin, Margaret Thatcher'dan sonra ikinci kadın başbakanı olan Theresa May dün yaptığı konuşmada hükmetinin "mutlu azınlığa değil herkese hizmet edeceğini" söylemişti.

MERKEL VE HOLLANDE, MAY'İ KUTLADI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, May'i arayarak tebrik etti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, May'in, İngiltere'nin AB'den ayrılması taahhüdünü yinelediği belirtildi.

AB'nin yürütme organı Avrupa Komisyonu'nun başkanı Jean-Claude Juncker de May'e yeni görevinde başarılar diledi.

BBC Avrupa Editörü Katya Adler ise Juncker'in tebriğinde içten olsa da, İngiliz hükümetinin AB'den ayrılmaya yönelik resmi müzakerelere başlamakta acele etmemesi nedeniyle kaygılı olduğunu aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.