KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 6 dak.

Geleceğe uzanan bir kurgu: "Geleceğe Mektuplar"

Geleceğe uzanan bir kurgu: "Geleceğe Mektuplar"

25 yıl öncesini nasıl bilirdiniz? Ya 25 yıl sonrası? Kıbrıs Postası olarak bu sorulara yanıt arayan, bir vizyon belgeseli olarak lanse edilen "Geleceğe Mektuplar" adlı belgeselin yönetmeni ve senaristi Ferhat Atik'le röportaj yaptık.

Yayın Tarihi: 29/05/13 13:11
okuma süresi: 6 dak.
Geleceğe uzanan bir kurgu: "Geleceğe Mektuplar"
A- A A+

Kıbrıs Postası Özel

Gündelik hayatla ilgili çizdiğimiz resme baktığımızda griye uzanan ana hatlarla buluşmaktan yorgun, bir sonraki günün tekrarından bunalmış halimizle çarpışıyoruz belki.

Kaç kuşağın umutlarını, değişim sancılarını zamanla örseleyen Kıbrıs sorunuyla, sanki hayatımızı çekilmez kılmak üzere üretilmiş politikalarla, burnumuzun direğini kıran çevre sorunlarıyla ve yanıt vermesi gerekenlerin sessizliğe bürünmesiyle birlikte nefesimizi kesen sorularla çepeçevre sarılmış halde, belirsizliğin yarattığı o dayanılmaz boşlukta süren hayatlar...

25 yıl öncesini nasıl bilirdiniz, ya 25 yıl sonrası?

Kıbrıs Postası olarak bu sorulara yanıt arayan, bir vizyon belgeseli olarak lanse edilen "Geleceğe Mektuplar" adlı belgeselin yönetmeni ve senaristi Ferhat Atik'le röportaj yaptık.

25 YIL SONRASINA UZANACAK

25 yıl sonrasına uzanacak bir kültür projesi olan "Geleceğe Mektuplar" belgeselinin çıkış noktası, 25 yıl öncesinden bugüne uzanan bir aile buluşması görüntülerinin ev içiyle sınırlı kalması ve dış mekan algısına dair cevaplanamayan sorular.

Geleceğe Mektuplar 25 özel konuda, 25 seçilmiş kişi ile yapılan ve 25 yıl sonra açıklanacak bir belgesel olacak.

Atik'in açıklamasına göre siyaset bilimi, edebiyat, müzik, resim, spor, çevre, turizm, feslefe, halkbilim, dil, eğitim, tarih, şehircilik gibi birbirinden farklı alanlarda Kuzey Kıbrıs'ta ve dünya çapında etkin 25 kişinin seçimi uzun bir araştırma ve elemenin ardından gerçekleşmiş.

ADLARI SIR GİBİ SAKLANIYOR

Şubat ayından başlatılan proje, adları sır gibi tutulan bu 25 kişinin uzmanlık alanlarında gelecek 25 yıla ilişkin öngörülerini içeriyor.

"25 kişiden kendi mesleklerindeki uzmanlıklarını da kullanarak hayal ve umutlarını, olması gerekeni söylemelerini istedik. Evet bu bir risk ve biz bu riski göze aldık" diye konuşan Atik, söyleşilerin tarihi mekanların önünde gerçekleştirildiğini, iç ve dış çekimlerin yapıldığını, ana arter tüm yolların, şehir merkezlerinin sokak sokak kaydedildiğini belirtti.

BELGESELDE TÜM ÇEKİMLER KULLANILACAK

Geleceğe Mektuplar belgeseli iki aşamadan oluşuyor. Belgeselin 45 dakikalık ilk bölümünde 25 kişinin gelecek öngörülerinden kısa kısa bölümler ile mekanların detayları ve tüm yol çekimleri yer alacak. Emre Pehlivan imzasını taşıyan özgün müzikler de belgeselin bu ilk bölümünün önemli bir parçası. Belgeselin ikinci bölümünde ise 25 kişinin anlatılarının tümü, uzmanlık alanlarına göre katagorize edilerek izleyiciye sunulacak.

ORTAK GAÜ

Yönetmen, senarist Ferhat Atik'in, gelecek 25 yılda her şeyin unutulmaması düşünden yola çıkarak başlattığı projede Yayın Yüksek Kurulu Başkanı Olgun Üstün ile Girne Amerikan Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar'ın katkısı büyük. Projenin danışmanı Olgun Üstün, ortağı ise GAÜ adına Serhat Akpınar.

Set ekibi ise 14 kişi. Çekim, montaj ve ses ekipleri ayrı. Çekimler, tam profesyonel setlerde 2-3 saat süren ön hazırlıktan sonra yapılıyor. Proje Koordinatörü Raşit Özgür, Görüntü Yönetmeni Burçin Canateş. Set Koordinatörü ise Fatih Yılmaz. Müzikler ise Emre Pehlivan'a ait.

Atik bu konuda, "Sette ülkede erişilebilecek en değerli kişileri topladık, kendi alanında en iyilerle çalıştık" şeklinde konuştu.

BELGESEL GELECEĞE MEKTUPLAR ANITI'YLA SİMGELEŞECEK

Röportaj çekimlerinin büyük bir çoğunluğunun tamamlandığını ve projenin gelecek yıl sonuçlanmasının hedeflendiğini kaydeden Atik, belgeselin 25 yıl boyunca GAÜ'de saklanacağını aktardı.

Belgesel ortağı GAÜ'de ise projeyi temsilen bir Geleceğe Mektuplar anıtı inşa edilecek ve 25 yıl saklanacak olan projenin temsili anahtarları anıtda muhafaza edilecek.

BİR NEVİ VASİYET

Atik, 25 yıl sonra belgeselin izleyiciyle nasıl buluşacağı sorusuna karşılık ise, "Hayattaysak inanıyorum ki çok güleceğiz ve çok ağlayacağız. Biraz kendi geçmişimiz, ülkemizin geçmişini göreceğiz. En büyük hayalim geçen 25 yılın nasıl geçtiğine dair ders almamız ve sonraki 25 yıl için bu dersin kullanılması. Proje açıldığı zaman dönemin teknolojisine bağlı olarak izleyiciyle buluşacak. Yaşam gelip geçici. Serhat Akpınar'la birbirimize söz verdiğimiz satrı aralarında aslında bilmeden bunu vasiyet de etmiş oluyoruz. Her ikimiz de tüm proje ekibi gibi gelip geçiciyiz ama GAÜ kalıcı" şeklinde konuştu.

250 ÇOCUKTAN RESİMLER, 250 ÇOCUKTAN MEKTUPLAR

Projede ayrıca 250 çocuğun resimleri ile 250 yetişkinin geleceğe mektuplarının yer alacağını belirten Atik, söz konusu resim ve mektupların GAÜ'deki Anıt'ın açılışında sergileneceğini, belgeselde yer alacağını ve bir anı kitapta derlenerek 25 yıl sonra yeniden gün yüzüne çıkacağını kaydetti.

Sözlerini "Bu ülkenin de yeni bir şey söyleme kapasitesi var. Serhat Bey'le yaptığımız ortaklıkta biz ülkemiz adına geleceğe bir şey söylüyoruz" diyerek tamamlayan Ferhat Atik, resimve mektup göndermek isteyen çocukları ve yetişkinleri www.gelecegemektuplar.org adresinden kendilerine ulaşmaya çağırdı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.