KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 2 dak.

LAÜ'e "1. Belgesel Sinema Günleri" gerçekleşti

LAÜ'e "1. Belgesel Sinema Günleri" gerçekleşti

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) bünyesinde yayın yapan LAÜ TV'nin düzenlediği 1. Belgesel Sinema Günleri ile atölye çalışması farklı konu ve konuklarla gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 05/04/14 18:11
okuma süresi: 2 dak.
LAÜ'e "1. Belgesel Sinema Günleri" gerçekleşti
A- A A+

2 Nisan tarihinde başlayan LAÜ Belgesel Sinema Günleri, film gösterimlerinin ardından 4 Nisan tarihinde gerçekleşen seminer ve atölye çalışması ile devam etti. LAÜ Teknoloji Merkezi Sinema Salonu'nda iki oturumda yapılan etkinliklere yönetmen Tahsin İşbilen ve yapım yönetmeni Işın Turgut katıldı.

"Belgesel Sinemada Göç Olgusunun İşlenmesi ve Belgesel Sinemada Metin Kullanımı" ile ilgili Tahsin İşbilen ve Işın Tugut tarafından teknik ve uygulamalı olarak öğrencilere seminer verildi ve yine aynı kişiler tarafından "Sözlü Tarihin Belgesel Sinemada Kullanım Biçimleri" konulu atölye çalışması etkinliği yapıldı.

Etkinlikte konuşan Işın Turgut, belgesel sinemada sözlü tarih tekniğinin kullanımının çok önemli olduğunu, ancak bu tekniğin daha çok "bellek" olarak ele alınıp, konuyla ilgili öncelikle bir tarihsel çerçeveye sahip olup, ardından da olguyu mutlaka belgeler, bilgilerle sınamak gerektiğini belirtti. Turgut, bu işlemlerden sonra, filmin sürükleyici olması için, bellek çalışmalarının bir zenginlik olduğunu da ekledi.

Belgesel sinemada sözlü tarih çekimlerinin nasıl yapılacağını anlatan İşbilen, her hangi bir konuda söyleşi yapılırken, genellikle yaşlı insanlarla çalışıldığını ve onları yormamak için molalar vererek söyleşinin yapılması gerekeceğini belirtti. Çekimlerle birlikte ses ve ışığında çok iyi kullanılması gerektiğini anlatan İşbilen, "çekimler esnasında ışığın doğru kullanılması, görüntünün daha net ortaya çıkmasını sağlıyor" dedi.

Söyleşide ayrıca İşbilen tarafından, uygulamalı olarak ışık, ses, kadraj, kamera kullanımı gibi teknik konularda da değindi.

Etkinlik sonrasında LAÜ TV Müdürü Akın Baler tarafından Tahsin İşbilen ve Işın Tugut'a teşekkür belgeleri takdim edildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.