KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 8 dak.

"Engelli yaşama dokunmak için fırsat penceresi"

"Engelli yaşama dokunmak için fırsat penceresi"

Kuzey Kıbrıs Turkcell'in 'Sanat Engel Tanımaz' Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması'na 17 Kasım'a kadar başvurular sürüyor… Jüri üyesi sanatçılar ve Kuzey Kıbrıs Turkcell yöneticileri yarışmanın önemini anlattı, katılım çağrısı yaptı:

Yayın Tarihi: 14/08/14 15:45
okuma süresi: 8 dak.
"Engelli yaşama dokunmak için fırsat penceresi"
A- A A+


Hasan Hüseyin: "Böylesi yarışmalar, engelleri kaldırmak ve başarı öykülerini dünyaya duyurmak için eşsiz bir fırsat"

Ayhan Barış: "Sanatın evrensel diliyle toplumsal duyarlılığın gelişimini izlemek, bizleri hem motive etmiş, hem de engelleri birer birer kaldırmak adına umutlandırmıştır"

Emre Gürsev: "Baktığın vizör kapattığın bir engelimiz olsun"

Buket Özatay: "Sanatla engel ancak bu kadar güzel aşılabilir"

Kuzey Kıbrıs Turkcell'in engellilerin başarılarını yansıtmak, yaşadıkları sorunlara dikkat çekmek, engellilere yönelik empatiyi ve farkındalığı artırmak hedefi ile düzenlediği 2'nci Sanat Engel Tanımaz Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması'na 17 Kasım'a kadar başvuru kabul ediliyor.

Sanatçılar ve Kuzey Kıbrıs Turkcell yöneticileri, yarışmanın "Engelli yaşama dokunmak için herkese bir fırsat penceresi" açtığını belirterek, "Sizler de bu pencereden ülkemize bakınız, farkındalık yaratmak adına engelsiz dünya özlemine ışık tutunuz" dedi.

'Hayat Engel Tanımaz' temalı yarışmanın bu yılki jürisinde Hasan Hüseyin, İsmail Gökçe, Buket Özatay, Aşık Mene ve Veysi Soyer'den oluşurken, Kısa Film Jürisi'nde ise Derviş Zaim, İsmail Gökçe ve Buket Özatay yer alıyor.

Hasan Hüseyin: "Görünür olmak farkındalığı artırır"

Tanınmış Kıbrıslı Türk fotoğraf sanatçısı, yarışmanın jüri başkanı Hasan Hüseyin, "Sanat Engel Tanımaz" yarışmasının, engelli yaşama dikkat çekmek için herkese bir fırsat penceresi açtığını söyledi.

"Böylesi yarışmalar, engelleri ortadan kaldırmak ve başarı öykülerini dünyaya duyurmak için eşsiz bir fırsat" diyen Hasan Hüseyin, "Görünür olmak farkındalığı artırır. Engelleri, engellediklerimizi, engellere rağmen pek çok başarı öyküsü yaratanları sanatın gözüyle kayıt altına almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Hasan Hüseyin, yarışmaya katılım çağrısı yaparken, engellilere yönelik bu projede ikinci kez yer almanın da kendisine önemli bir heyecan yaşattığını vurguladı.

Ayhan Barış: "Hayat Engel Tanımaz, diyoruz"

Kuzey Kıbrıs Turkcell Kurumsal İletişim Müdürü Ayhan Barış, "Sanat Engel Tanımaz" yarışmasının ilkinde yaşadıkları deneyimin kendileri açısından son derece önemli olduğunu belirterek, "Sanatın evrensel diliyle toplumsal duyarlılığın gelişimini izlemek, bizleri hem motive etmiş, hem de engelleri birer birer kaldırmak adına umutlandırmıştır" şeklinde konuştu.

Bu yarışma ile ülkenin dört bir yanında insanlarımıza bire bir dokunmayı hedeflediklerini belirten Ayhan Barış, sosyal sorumluluk projelerinin en önemli amacının, "Toplumla birlikte ilerlemek ve paylaşmak"olduğuna dikkat çekti.

"Engelliler" konusunda yaptıkları tüm çalışmaların geri dönüşünü yaşamın pratiğinde izlediklerini de ifade eden Ayhan Barış, "Bu yıl Hayat Engel Tanımaz temasını ön plana almak istedik. Yarışma sonucu ortaya çıkacak eserleri, yine ülkemizin dört bir yanında sergileyerek, farklı yaşamlara dokunacak, bilinçlenme sürecini çok daha ileriye taşıyacağız" şeklinde konuştu.

Emre Gürsev: Baktığın vizör kapattığın bir engelimiz

Fotoğraf sanatçısı ve Kıbrıs Fotoğraf Sanatı Derneği (KIFSAD) Yöneticisi Emre Günsev ise "engellerin" yaşamın içinde hep yüzleştiğimiz bir kavram olduğunu belirterek, "Kimileri soyuttur düşündürür, kimileri somuttur hareket tarzımızı kısıtlar. İnsanoğlu bireysel olsun, bilimsel olsun, siyasi olsun, beşeri olsun her platformda engelleri kaldırmak için çaba sarf etmiştir. Ancak asıl soru bu çalışmaları yaparken kimleri hedeflediğimizdir"

"Kentsel olarak zenginleşirken eksiklerimizin farkına varabiliyor muyuz acaba?" sorusunu da gündeme taşıyan Emre Günsev, şunları söyledi:

"Bizler fotoğraf ve film sanatını kullanarak toplumumuzda var olan ama farkında olmadığımız zihni ve fiziki engellere dikkat çekmek istiyoruz. Çektiğimiz bu dikkatler neticesinde hayatı el ele engelli engelsiz farkı yaratmadan kolaylaştırmak amacındayız. Küçücük bir vizörden bir engellinin kocaman dünyasını yansıtmak bazen bakmayan, görmeyen bir çift gözden ötedir."
Emre Günsev, "Baktığın vizör kapattığın bir engelimiz olsun" sloganı ile yarışmaya katılım çağrısı yaptı.

İsmail Gökçe: Özgün olmak önemli

Fotoğraf sanatçısı ve jüri üyesi İsmail Gökçe de yarışma için katılımcılara tavsiyelerde bulunarak, "Genelde herkes bir yarışmaya ödül kazanmak ümidiyle katılır. Ama esas ödül bir amaç doğrultusunda fotoğraf ve film üretme disiplini kazanmak ve üretim sürecinde yaşayacağınız deneyimlerdir" dedi.

"Göndereceğiniz eserlerin kendi tarzınızı yansıtmasına ve özgün olmasına önem verin" diyen İsmail Gökçe, küçük, insani hikayelerden büyük, etkili fotoğraflar, filmler doğabileceğini anımsattı.

Buket Özatay: Sanatla engel ancak bu kadar güzel

Fotoğraf sanatçısı ve jüri üyesi Buket Özatay ise "Ülkemizde birçok fotoğraf yarışması, birkaç da kısa film yarışmasında jüri üyeliği yaptım; sanırım bu benim için en anlamlı ve en önemli olanlardan biri…Büyük gurur duydum" diye konuştu.

Özatay sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçen yıl bir fotoğraf sever olarak katıldığım Kuzey Kıbrıs Turkcell'in ilk yarışma sergisinin açılışını unutmam mümkün değil… Muhteşem bulmuştum, fakat asıl aklımda kalan beni sürüklediği duygu seli ve farkındalık oldu… Hayatım boyunca merhum babam adına düzenlediğim fotoğraf sergileri dışında hiçbir sergi beni duygusal anlamda bu kadar etkilememişti… Sanatla engel ancak bu kadar güzel aşılabilirdi…"

Özatay, fotoğraf ve kısa film yarışmalarına katılacak olan kişilere yönelik tavsiyesinde ise kullanacak teknik kadar anlatılacak hikayenin de önemli olduğuna dikkat çekti.

Buket Özatay, "Fotoğrafta da kısa filmde de belli kurallar, teknikler, estetik kaygılar vardır. Bunları biliyoruz ve bunlar çok önemlidir. Fakat her zaman anlattığımız hikaye; eserimizin arkasındaki hikaye… En az bunlar kadar önemlidir. Hatta bana göre çok daha önemlidir" diye konuştu.

Yarışma şartları

"Engelsiz Fotoğraflar" ve "Engelsiz Kısa Filmler " olmak üzere iki ayrı kategoride düzenlenecek yarışmaya 17 Kasım'a kadar eser kabul edilecek.

Her iki kategoride de 'cep telefonu' ve 'profesyonel' fotoğraf makinesi ya da kamera ile yapılan çekimler değerlendirilecek.

Yarışmacılar belirtilen kategorilerin (foto-video) tümüne veya sadece birine başvurabilecek.

Yarışmaya katılımlar CD ya da DVD'ye kayıtla kabul edilecek.

Her fotoğrafçı en fazla yedi (7) eser ile yarışmaya katılabilecektir. Kısa film kategorisinde ise her katılımcı en fazla üç (3) video ile yarışmaya katılabilecek.

Fotoğraflar renkli veya siyah/beyaz olarak sunulabilecek. Fotoğraf boyutları kısa kenar minimum 2000 pixel, jpg formatında, 300 dpi çözünürlükte ve en yüksek sıkıştırma kalitesinde olması gerekiyor.

Yarışmayla ilgili detaylı teknik bilginin www.kktcell.com internet adresindeki sosyal sorumluluk alanı, kültür sanat bölümü içerisinden öğrenilebileceği ayrıca yarışmaya sanatengeltanimaz@kktcell.com adresinden başvuru yapılabileceği duyuruldu.

Fotoğraf ve Kısa Film Yarışması'nda dereceye girenler birbirinden değerli hediyelerin de sahibi olacak.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.