KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

KKTC'nin ilk uzun metrajlı filmi Anahtar, Altın Portakal'da gösterildi

KKTC'nin ilk uzun metrajlı filmi Anahtar, Altın Portakal'da gösterildi

Türkiye ve Dünya sinemalarında gösterilme hedefiyle yola çıkan KKTC'nin ilk uzun metraj 35mm sinema filmi Anahtar, dün akşam Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne özel gösterim kategorisinde izleyici ile buluştu.

Yayın Tarihi: 12/10/11 13:30
okuma süresi: 3 dak.
KKTC'nin ilk uzun metrajlı filmi Anahtar, Altın Portakal'da gösterildi
A- A A+

Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ni izleyen gazetecilerin "belki de en önemli gösterim filmlerinden birisi" olarak değerlendirdikleri Anahtar, ile ilgili olarak gösterimi izleyen sinemaseverler, "Kendi sinema sektörünü oluşturmak için maddi ve manevi özveriyle 7 ayda ürettikleri filmlerini getiren Kıbrıslılar, Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen gala gösteriminde çocuklar kadar sevinçliydi" yorumunu yaptılar.

HEYECANI KORMAN YATIŞTIRDI

Gösterim öncesi oldukça heyecanlı olan filmin yönetmeni Cemal Yıldırım, Süpervizörü Ogün Erciyas ve başrol oyuncuları Hatice Tezcan ile Cihan Tarıman'ın imdadına, ellerinde çiçek buketleriyle gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Antalya Turizm Temsilcisi Münir Er Korman yetişti. Film ekibini tebrik eden Korman, filmlerini kabul eden festival düzenleyicisi Antalya Kültür ve Sanat Vakfı'na (AKSAV) teşekkür etti.

BİZ "KONUŞURUK" DERİZ

Ambargolar altında ezilen KKTC halkının çıkış kapılarından birinin Antalya olduğunu belirten Korman, "Bizim dünyaya açılan kapımız Antalya'dır" dedi.
Türk sinemalarında gösterim hedefiyle filmde çok fazla Kıbrıs şivesi kullanılmadığını çok fazla yerel şive kullanmadıklarını vurgulayan yönetmen Cemal Yıldırım, "Bir ülke sineması yaratmaya çalışırız. Biz Kıbrıs'ta konuşuruk deriz. Kestirmedir ve devriktir cümlelerimiz. Kendi sinemamızı yaratacaksak kendi dilimizi kullanmamız lazım. Türkiye de anlaşılsın diye diyaloglar temizdir. Ama yer yer kendi şivemiz de kullandık" diye konuştu.

GÖNÜLLÜLÜK ESASIYLA YAPTIK

Anahtar'ın başrol ve zamanda Lefkoşa Belediye Tiyatrosu'nun 10 yıllık oyuncusu olan Hatice Tezcan, sektör yaratmaya çalıştıklarını söyledi. Sadece manevi tatmin için bu filmi yaptıklarını ve ücret almadıklarını ifade eden Tezcan, "Yedi ay gibi sürede, evden, eşten, işten feragat ettik. Bu maneviyatı yaşamak için. Bu atmosferi hissetmek daha büyük bir tatmindir" diye konuştu. Başrolü paylaşan Yakındoğu Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü öğrencisi Cihan Tarıman, bu filmle ülkesini temsil etmenin gurur verici olduğunu söyledi.

ANAHTAR

Cemal Yıldırım'ın yönetmenliğini üstlendiği ve Ferhat Atik Senryosunu yazdığı "Anahtar" filmi, Ferhat Atik2in Sonbahar adlı romaındna sinemaya uyarlandı.

Film müziklerini Kıbrıslı Türk müzisyen Aysun Kahraman'ın yaptığı filmde Hatice Tezcan, Cihan Tarıman, Hüseyin Ağlamaz, Barış Refikoğlu, Barış Burcu, Fevzi Tanpınar ve Rıza Şen rol alıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.