KÜLTÜR-SANAT
okuma süresi: 3 dak.

FODER, Hamitköy Göleti ile Görneç Köyü'nü Fotoğrafladı

FODER, Hamitköy Göleti ile Görneç Köyü'nü Fotoğrafladı

Kıbrıs Türk Fotoğraf Derneği (FODER) üyeleri, geçtiğimiz Pazar günü düzenledikleri fotoğraf çekim gezisinde önce Hamitköy Göleti, daha sonra Görneç köyünü gezerek fotoğrafladı.

Yayın Tarihi: 26/02/13 12:48
okuma süresi: 3 dak.
FODER, Hamitköy Göleti ile Görneç Köyü'nü Fotoğrafladı
A- A A+

Görneç köyü, Lefkoşa-İskele anayolunun 30. kilometresinde bulunan Serdarlı köyünün 3 km. kuzeyinde, Beşparmak sıradağlarının eteklerinde kurulan bir dağ köyüdür.

Görneç köyü, köy muhtarı Nevzat Akçagil eşliğinde gezildi. İlk durak, sabah kahvesinin içildiği Cengiz Şensoy'un evi oldu.

Gezinin devamında yüzyıl kadar önce inşa edilen merhume Gülsün Sarı'nın iyi durumdaki evine gidildi. Buradaki evin önemi Gülsün Sarı ailesinin günlerini geçirdiği evin bir odasının, halen kullanılabilen bir ocağa sahip olmasıydı. Ocak 80 cm. genişlik ve 1 metre yüksekliktedir ve ocağın bulunduğu oda evin en çok zaman geçirilen bölümüydü. Bu ocakta ev sahibesi ateş yakıp üzerinde su ısıtır, kazanda süt kaynatır ve yemek pişirirdi. Geçmiş yıllarda bir çok köy evinde bulunan fakat günümüzde hepsi yokolan bu ocaklardan ne yazık ki sadece bu ocak günümüze kadar gelebilmiştir.

Bazı FODER üyeleri Gülsün Sarı'nın evindeki ocağı ilk defa görüyordu. Üyeler, hayranlıkla eski evin avlusu, kapıları ve fırınını yoğun bir şekilde fotoğrafladılar.

Köy evini üyelere merhume Gülsün Sarı'nın oğulları Şener ve İbrahim gezdirerek bilgi verdi. Üyeler Sarı ailesinin evinden ayrılırken, kendilerine Şener Bey'in ailesinin yaptığı sıcak çörek ve o an pişirilmiş hellim ikram edildi.

Köyde ziyaret edilen bir diğer önemli yer dağarcık ustası 75 yaşındaki Aytekin Maraşlı'nın evi oldu. Burada Aytekin Bey'in yaptığı ve yapmak üzere olduğu dağarcıklar görüldü.

Yine köyün en popüler kişilerinden 90 yaşındaki Cemal Cenkalp'in söylediği maniler dinlenip fotoğraflandı. FODER üyelerine 100'e yakın mani okuyan Cemal Cengalp'in manilerini dinleyen üyeler hoş vakit geçirdi.

Köy gezilirken köy muhtarının öncülüğünde geçtiğimiz yıllarda restore edilen İngiliz dönemine ait dört çeşme de görüldü.

Sabahın 08.00'inde başlayan gezi öğleden sonra 16.00'ya kadar sürdü.

Köylünün FODER üyelerine kapılarını açması ve misafirperverliği fotoğrafçıları memnun etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.