EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

GİAD'dan ekonomik krizin aşılabilmesi için acil önlem önerileri

GİAD'dan ekonomik krizin aşılabilmesi için acil önlem önerileri

Kuzey Kıbrıs Genç İşadamları Derneği (GİAD) "KKTC'ndeki Ekonomik Krizin Aşılabilmesi için Acil Önlem Önerileri"ni yayınladı. Öneriler şöyle:

Yayın Tarihi: 07/02/14 10:31
okuma süresi: 5 dak.
GİAD'dan ekonomik krizin aşılabilmesi için acil önlem önerileri
A- A A+
  • Hükümet tarafından devletin, gümrük/harç gibi gelir kalemlerinde ithalat belgesindeki döviz kurlarının, mevcut kurların altında ama devletin de kazanç sağlayacağı bir seviyede SÜRELİ olarak sabitlemesi, dolaysıyla kur artışlarının piyasaya yansımasının sınırlı kalması sağlanmalıdır.

  • Fiyat İstikrar Fonu lüks ürünlere uygulanarak ve özellikle yasalarin emrettiği şekilde FİYAT İSTİKRARI İÇİN kullanılmalı ve ivedilikle elde edilen gelir temel gıda ve temizlik malzemelerinde ucuzluk getirecek düzenlemeler için yönlendirilmelidir.

  • Devletin sabitleyeceği döviz kurlarının, kur artışlarının yaşandığı dönem öncesine göre halen yüksek olacağı göz önüne alınarak, elde edecek olduğu yeni fiktif kazancının bir kısmı stopaj oranlarının azaltılmasında kullanılmalıdır.

  • Basit ve etkili vergi politikaları iyi planlandığı sürece, daha düşük vergi oranıyla daha çok gelir elde edilebilmektedir. Bu anlamda, Devletin gelirlerinin artırılması gözetilerek ivedilikle Gelir Vergisi oranlarının kademe sayısının azaltılması ve vergi politikalarının basitleştirilmesinin sağlanması gerekmektedir.

  • Yılsonu bilançolarında kur yükselişinden kaynaklanan "şirketlerin fiktif kambiyo karlarındaki farkın" vergilerinin SÜRELİ olarak alınmaması sağlanmalıdır.

  • Şirketlerin kur farklarından doğacak olan farkı piyasaya asgari düzeyde yansıtabilmesi için ödeyeceği peşin KDV tutarlarının taksitlendirilmesi yapılmalıdır.

  • Gayrimenkul sektörünün (Tapu harçları, devir…) üzerindeki yüklerin azaltılması (ör:kdv indirimi) ve ekonomide canlılık sağlanmasının yolunun açılması gerekmektedir.

  • Şirketlerin devletin tüm kurumlarıyla olan alacak verecek münasebetinin mahsuplaşmaya olanak tanıyacak şekilde düzenleme yapılması gerekmektedir (örnek olarak ortak bir fon havuzundan değişik dairelerdeki mahuplaşmaların olanaklı kılınması sağlanabilir).

  • KKTC Merkez Bankası bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kredi Garanti Fonu'nun daha etkin hale getirilerek bankaların sağlayacağı ek kredilere daha yüksek oranlarda (şirketlerin mevcut kredi portföylerinin korunabilmesi ve/veya genişletilebilmesi maksadıyla) garanti verilebilmesinin sağlanması gerekmektedir.

  • Şirketlerin kredilerini yeniden yapılandırma taleplerine bankaların gönüllü katılımlarını sağlamak amacıyla bankalara; (1) yeniden yapılandırılacak kredi tutarının bir kısmı kadar Merkez Bankası'ndan reeskont kredisi olanağı sağlanması, (2) yapılandırma tutarlarının bir kısmının bankaların Merkez Bankası'nda tutmak zorunda oldukları karşılıklardan düşülmesi, (3) yapılandırma tutarlarının bir kısmının kurumlar vergisi matrahında 2014 yılı için geçici indirim kalemi olarak uygulanması, (4) yapılandırma tutarlarının bir kısmının tasarruf mevduatı sigorta primi hesaplarında indirim kalemi olarak ele alınması gibi teşvikler verilmelidir.

  • Şirketlerin kısa süre içerisinde piyasadan likiditeyi çekmesinin engellenmesi piyasaya olumlu yansıyacağından, şirketlerin kredi yapılandırılması teşvik edilmelidir. Bu noktadan hareketle, kredisi yeniden yapılandırılan şirketlerin (1) yeni yaratılabilecek yerli istihdam teşvikleri gibi desteklerden öncelikli olarak faydalandırılması ve (2) vergi, sosyal güvenlik ve temel hizmetler (elektrik, su vb.) noktasındaki kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması sağlanmalıdır.

Hükümetimizin görevi, toplumumuzun içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan en hızlı şekilde çıkılabilmesinin yollarını bulmaktır. Bu bağlamda, yukarıda devletin de zarara uğramadan yapabilecekleri sıralanmıştır. Aynı felsefe çerçevesinde üretilecek bu ve buna benzer alternatif tedbirlerin ivedilikle değerlendirilmesi ve uygulamaya geçirilmesi elzemdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

GİAD Yönetim Kurulu (a)

Başkan

Arsen ANGI

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.