EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Günlük Ekonomi yorumunuz Kıbrıs Postası'nda...

Günlük Ekonomi yorumunuz Kıbrıs Postası'nda...

Günlük Ekonomi yorumunuz Kıbrıs Postası'nda...

Yayın Tarihi: 02/10/14 10:45
okuma süresi: 5 dak.
Günlük Ekonomi yorumunuz Kıbrıs Postası'nda...
A- A A+

BİST 100 endeksi güne 63 puan artış ile 75001 puandan başladı. Gün içerisinde 75210 seviyelerine kadar yükselen endeks günü %-1.05 azalış ile 74155 puandan kapattı. Endeksin gördüğü en düşük seviye 74155 oldu. Sanayi endeksi %0.05 artarken, bankacılık endeksi ise %-2.21 düşüş gösterdi.

***

Endekste destekler 73000 ve 71400 ve 70000'dedir. Dirençler ise 75600, 76600, 77700'dedir.

***

Bugün açıklanacak veriler arasında Euro Bölgesi'nde Ağustos ayı ÜFE; ABD'de haftalık işsizlik başvuruları, Ağustos ayı fabrika siparişleri yer almaktadır.

***

Altınyağ, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında, Altınbilek Makina İnş.San.ve Tic.Ltd.Şti. firması ile 24.000 ton kapasiteli silo yapımı, Tuncay ve Muammer Makine İmal.Mont.San.ve Tic.Ltd.Şti. firması ile ekstraksiyon tesisi kurulumu için anlaşma imzalandığını açıkladı.

***

Migros, Eylül ayında 7 adet Migros, 9 adet Migros Jet, 2 adet Tansaş ve Kazakistan'da 1 adet Macrocenter formatında toplam 19 adet satış mağazası hizmete açıldığını açıkladı.

***

Denizbank, Sberbank of Russia'dan 115.000.000 Avro tutarında, 10 yıl vadeli, kullanım tarihinden sonraki ilk beş yıl için yıllık %6,2 sabit faiz oranından, ikinci beş yıl için ilgili 5 yıllık Avro IRS (Faiz Oranı Swapı) oranına ilave yıllık %5,64 sabit faiz oranından, sermaye benzeri kredi temin ettiklerini açıkladı.

***

Batıçim, Aydın Umurlu Hazır Beton Tesisinin kapatıldığını açıkladı.

***

Akçansa, Çanakkale Üretim tesisi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) müracaatının yapıldığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulan ÇED başvuru dosyası uygun bulunmuş olup, projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı açıklandı.

***

Diriteks, üretilen ürünlerin PVC Çanta ambalajı ile ürünleri paketlemede kullanılan çuvalların dikiş ve baskı işlemlerinin fabrika bünyesinde yapılmasına, bu kapsamda çuval ve ambalaj yapımı için gerekli olan dikiş makineleri ile diğer ekipmanların ikinci el olarak 26.000 TL (KDV Dahil) bedelle satın alınmasına karar verildiği açıklandı.

***

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in yayınladığı küresel ekonomik görünüm raporunda küresel ekonomik büyümenin 2015 ve 2016'da güç kazanacağı belirtildi ancak risklerin aşağı yönlü olduğu ifade edildi. Fitch'in küresel GSYİH artışı için son beklentisi 2014'te yüzde 2.6, 2015'te yüzde 3 ve 2016'da yüzde 3.1 büyüme yaşanacağı yönünde oldu. 2015 ve 2014 beklentileri Haziran ayında yayınlanan rapora göre 0.1 puan düşüş kaydetti.

***

Markit Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Eylül'de 50.4 (Ağustos: 50.3) olarak açıklandı.

***

Rusya Maliye Bakanı, sermaye ve kur hareketlerini sınırlamanın tamamen kabul edilemez bir durum olduğunu kaydetti.

***

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada hükümetin bu yıl sonlanmadan önce kapsamlı bir reform paketini hayata geçirerek ülkenin ekonomik kredibilitesini içerde ve dışarıda meydana gelen toplumsal ve siyasal olayların olumsuzluklarının ardından yeniden güçlendirmeyi planladıklarını söyledi.

***

HDP, hükümetin hazırlayarak TBMM'ye sunduğu tezkerenin bölgedeki insanlık dışı ortama karşı mücadele eden halklara el uzatmadığını ve yardımcı olmak zihniyeti taşımadığını ifade ederek "Tezkereye Hayır" dediğini açıkladı.

***

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis Genel Kurulu'nda yarın görüşülecek tezkereye "Hayır" oyu vereceklerini söyledi.

***

ABD'de MBA mortgage piyasa endeksi 337.8 (önceki: 338.4) olarak açıklandı.

***

ABD'de ADP özel sektör istihdamı Eylül'de +213 bin kişi (önceki:+204 bin) oldu.

***

ABD'de nihai imalat PMI Eylül'de 57.5 (önceki: 57.9) olarak gerçekleşti.

***

ABD'de ISM-Chicago imalat yöneticileri PMI endeksi Eylül'de 56.6 (önceki:59.0) oldu.

***

ABD'de inşaat harcamaları Ağustos'ta %-0.8 (önceki:%+1.8) arttı.

***

İngiltere Başbakanı Cameron, yarın günübirlik ziyaret için Türkiye'ye gelecek.

***

Meclis Genel Kurulu'nda yarın Irak ve Suriye'ye ilişkin tezkere görüşülecek. Ardından Kurban Bayramı sonrasına kadar Meclis çalışmalarına ara verilecek. Genel Kurul Bayram sonrasında 14 Ekim salı günü toplanacak.

***

Türkiye İhracatçı Birlikleri Meclisi'nin (TİM) web sitesinde yayınlanan mal grupları bazında ihracat kayıt rakamlarına göre Türkiye'nin 2014 yılı ihracatı 1 Ekim itibariyle, 2013 yılının aynı dönemine göre % 6.0 artışla 113 milyar 718 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

***

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye'ye saldırı olması durumunda NATO'nun 5'inci maddeyi kullanacağını ve ortak yanıt vereceğini açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.