EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 2 dak.

TPAO özelleştiriliyor

TPAO özelleştiriliyor

Yurt içinde ve yurt dışında birçok büyük petrol projesinde yer alan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) özelleştirilmesi için kanun teklifi hazırlandı. Özelleştirme yöntemi henüz bilinmezken, Petrol-İş Sendikası hükümetin kararına tepkili.

Yayın Tarihi: 12/12/14 07:57
okuma süresi: 2 dak.
TPAO özelleştiriliyor
A- A A+

Enerji Bakanı Taner Yıldız TPAO'nun özelleştirilmesine yönelik teklifin Bakanlar Kurulu'na gönderileceğini söyledi. Ancak Yıldız özelleştirme yönteminin ne olacağı konusunda detay vermedi.

TPAO yönetimi daha önce yaptığı açıklamalarda, özelleştirme konusunun gündeme gelmesi halinde Türk Hava Yolları (THY) modelinin benimsenebileceğini belirtmişti.

THY özelleştirmesinde şirket hisselerinin yüzde 49'u halka arz yoluyla satılırken, yüzde 51'lik pay kamuda kalmış ve çoğunluk hissedar devlet olmuştu.

'Yurt dışındaki örnekler incelenmeli'

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan eski TPAO Başkan Yardımcısı Mete Gürel, şirketin özelleştirilmesinde yurt dışındaki örneklerin incelenerek bir yol haritası çizilmesi ve yabancı finansman çekilmesi gerektiğini söyledi.

Gürel, "Çoğunluk hissedar yine devlet olarak kalacaktır" dedi.

'Kesinlikle blok satış olmamalı'

1990'lı yıllarda Özelleştirme İdaresi'nin Başkan Vekili olan Taraf gazetesi ekonomi yazarı Süleyman Yaşar ise "Özelleştirme yapılacaksa yöntem değiştirilmeli" görüşünde.

BBC Türkçe'ye konuşan Yaşar'a göre hükümetin son dönemde tercih ettiği blok hisse satışı yöntemiyle yapılan özelleştirmeler, "Kâr transferinden başka bir işe yaramıyor".

"Özelleştirme yönteminde mutlaka bir çekirdek yatırımcı grubu olmalı ve bu grup TPAO'nun işleyişine yön vermeli" diyen Yaşar, aksi takdirde iktidara yakın gruplara haksız bir servet hakkı doğacağını savunuyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.