EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 8 dak.

Başçı – Babacan – Erdoğan zirvesinden piyasaları rahatsız edecek boyutta bir açıklama gelmedi

Başçı – Babacan – Erdoğan zirvesinden piyasaları rahatsız edecek boyutta bir açıklama gelmedi

Kurun seviyesinden hareketle suların bir miktar da olsa Türk mali piyasalarında durulmaya başladığını görüyoruz.

Yayın Tarihi: 12/03/15 14:40
okuma süresi: 8 dak.
Başçı – Babacan – Erdoğan zirvesinden piyasaları rahatsız edecek boyutta bir açıklama gelmedi
A- A A+

Haftaya düzenlenecek PPK toplantısından çıkacak faiz kararı ve akabinde açıklamalar dün akşam yapılan toplantının içeriği hakkında bizlere fikir verecektir.

Kısa vadede siyasi türbülans ile negatif ayrışan Türk Mali piyasalarının üzerindeki köpük alınabilir. Ancak orta/uzun vadeli olarak ana görüşümüze sadık kalamaya devam ediyoruz.

EUR/USD paritesi dolar rüzgarı ile dün 1,05'li seviyelere varan geri çekilme gösterdi. Yön 1 EUR = 1 USD'ye doğru gidiyor ama sert satışlar ardından biraz düzeltme görebileceğimizi düşünüyoruz.

Sterlin de dolar karşısında dün 1,50 seviyesinin altına geriledi. Orta vadeli bir bakışla 1,4850 – 1,4950 aralığı sterlin alımı için fırsat yaratabilir.

Amerikan Merkez Bankası'nın haftaya düzenleyeceği kritik toplantı büyük önemle takip edilecektir.

Piyasa Özeti ve Yorumu

Dün Türk mali piyasalarında sakinleme günü idi. Hatırlanacağı üzere, Başbakan Davutoğlu'nun Merkez Bankası, BDDK ve TMSF ile genişletimiş ekonomi kordinasyonu toplantısı sonrasında dün piyasaların hassasiyeti ile özdeşlesen TCMB'nin enflasyonla mücadelede araç bağımsızlığına yöenlik mesajlar ön planda idi. Gözler Davutoğlu ve ekibinden gelen teskin edici ve sakinleme içeren açıklamalar ardından dün Cumhurbaşkanlığında saati belli olmayan Erdoğan-Babacan-Başçı görüşmesine çevrildi. Gün boyunca piyasalar Cumhurbaşkanlığından da tansiyon düşürücü tarzda açıklama geleceği bekletnisi ile olumlu bir seyir izledi. Güne tüm zamanların en yüksek seviyesi yakın 2,6450'den başlayan USD/TL kuru, sabah saatlerinde hızlaca yönünü aşağıya çevirerek 2,61 seviyesini test etti. Beklentiyi satın al tarzında olan bu fiyat davranışının suların durulma isteğine yönelik piyasanın da davranış biçimi ile paralellik gösterdiğini görüyoruz. Akşam basına yansıyan habelere göre TCMB Başkanı Başçı'nın 130 sayfalık sunum yaptığı ve yaklaşık 2 sat süren toplantı ardından Babacan – Erdoğan görüşmesinin devam ettiğini gördük. TCMB'nin web sitesine koyduğu sunumda, diğer ülke örnekleri ile enflasyon faiz ilişkisinin irdelendiği ve son dönemde TCMB'nin uygulamalarına vurgu yapılarak faizin sebep değil sonuç olduğu ön plana çıkarılmışa benziyor.

Sunumu detaylı incelediğimizde bizce en önemli mesaj piyasa faizlerini düşürmenin yolu olarak 4 madde sıralanmış. Bu maddeler arasında istikrar ve güven artırıcı adımlar, mali disiplin, fiyat istikrarına odaklı bir para politikası duruşu olduğunu görüyoruz. Zirve arıdından elbette tüm gözler kimin ne şekilde ve ne içerikli bir mesaj vereceği idi. Özellikle Merkez Bankası'nın son dönemlerde zedelenenen kredibilitesi ve araç bağımsızlığının ön plana çıkarılması ana beklentiyi oluşturuyordu. Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise tam olarak beklenti karşılanmasa da, tansiyon düşürücü tonda ama yuvarlak ibaralerin yer aldığını gördük. Özellikle TCMB'nin kurumsal yapısına yönelik bir açıklama bulunmazken, "faiz ve üretime ilişkin hassasiyetlere" değinildi açıklandı. Ekonomi yönetimi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında dün akşam yapılan zirve ardından piyasanın güne ılımlı başladığını görüyoruz. Altını çizmekte fayda var. Her ne kadar zihinler bulanık kalmaya devam etse de, tarafların tansiyonu düşürme çabası içinde olduklarını hissediyoruz. Bu bağlamda özellikle dün akşam Beştepe'de nasıl bir el sıkışma olduğunu haftaya düzenlenecek PPK toplantısında alınacak faiz kararında ve akabinde siyasi erkten gelecek açıklamalarda anlayacağız. PPK toplantısında kadar sulhun egemen olması durumunda TL'nin yurtdışının bozmaması kaydı ile toparlanmasına ihtimal veriyoruz. Özellkile USD/TL kurunda 2,57 seviyesine doğru bir hareket görülebilir. Siyasi cepheden gelen yoğun eleştiri bombardımanının Dolar türbülansının sert estiği bir zamana denk gelmesi, Türk Mali piyasaları açısından maalesef talihsizlik oldu. En azında iç tarafta sukunet sağlanırsa, negatif ayrışmanın bir miktar da olsa geri alınabileceğini düşünüyoruz. Faiz hassasiyetinin Cumhurbaşkanlığı açıklamasına eklenmesi, dediğim gibi zihinlerin tam da net olmadığını gösteriyor. Bu bağlamda sabah iyimser olma niyetinde olan Türk Mali piyasaları güne 2,61 seviyesinden başladıktan sonra yönünü aşağıya çevirerek bugün biraz geç de olsa kaleme aldığımız bültenimizede (öğle vakitlerinde) 2,59 seviyesinden işlem görüyor. Dün USD/TL'nin sabah saatlerinde 2,6450 seviyesinde olduğu düşünülürse güne olumlu başladığımızı söyleyebiliriz.

Yurtdışında ise Avrupa Merkez Bankasının (ECB) ekonomik aktivitenin canlanması için EUR'nun değer kaybetmesini amaçlayan para politkası duruşuna fiilen tahvil alım operasyonunu eklemesi ve ABD'den gelen oldukça sağlam verilere paralel FED'in Haziran ayında faiz artırımana başlayacağı beklentisi ile EUR/USD paritesi dün adeta çözülerek 1,05 seviyesine bir çok kişinin tahmin ettiği süreden de önce ulaştı. EUR'da yön aşağıya işaret etesine rağmen sağlıklı düşüş için bu seviyelerde bir miktar soluklanma ihtiyacı olacağını düşünüyoruz keza sabah saatlerinde 1,06 üzerine doğru bir istek görüyoruz.

TCMB'nin haftaya düzenleyeceği PPK toplantısı ve hemen akabinde sonuçlanacak FED faiz topantısı önümüzdeki haftayı bayağı önemli kılıyor. FED'in faiz / para politika duruşunu temsil eden "sabırlı" kelimesinin metinden çıkarılması ve yerine eklenecek olası yeni ibareler yakından takip edilecektir. Mevcut kırılgan deniz aşırı ülkelerin gidişatına bakarak FED'in faiz söylemlerini yumuşak bir biçimde ele alacağını düşünüyoruz. Ancak, Haziran ayında faiz artırım ihtimalini kesinlikle göz ardı etmiyoruz. Kısa vadede Türk mali piyasaları soluklanabilir ama orta / uzun vadede gidişatın TL leyhine olmayacağından endişe etmeye uzun süredir olduğumuz üzere devam ediyoruz.

Sterlin dolar karşısında cazip seviyelere geriledi...

Dolar rallisine dün boyun eğen sterlinin uzun bir süre ardından 1,49 seviyesine kadar gevşediğini görüyoruz. İngiltere ekonomisinin ABD'den sonra faiz artırma potasında olan yegane ülke olması bağlamında mevcut seviyelerin alım yönünde kollanabileceğini düşünüyoruz.

Cari işlemler dengesinde toparlanma devam ediyor...

TCMB Ocak ayı ödemeler dengesi istatistilerini dün açıkladı.

TCMB verilerine göre cari işlemler açığı, 2015 Ocak ayında başta altın kaynaklı olmak üzere toplam 2 milyar dolar açık ile piyasa beklentisinden daha olumu sonuçlandı.

Bu sonuçlarlar yıllık bazda cari işlemler açığı Ocak ayında 42,9 milyar dolar seviyesine geriledi (Aralık 2014 = 48,8 milyar dolar).

Ocak ayında 2 milyar dolar açık veren cari denge, 2014 Ocak ayına göre yaklaşık % 60 gerileme kaydetti. (kabaca Ocak 2014 = 5 milyar dolar ; Ocak 2015 = 2 milyar dolar)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.