EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Kritik Aralık ayına girilirken sahneye Avrupa ve Amerika Merkez Bankaları çıkıyor

Kritik Aralık ayına girilirken sahneye Avrupa ve Amerika Merkez Bankaları çıkıyor

Rusya – Türkiye arasında ekonomik savaşın daha da sert bir hal aldığını görüyoruz. Rusya Devlet Başkanı Putin'in Cumartesi günü Türkiye'ye yönelik bir dizi ekonomik yaptırım kararını imzaladığı haberi haftanın ilk gününde finansal piyasalarda yansıma buldu.

Yayın Tarihi: 30/11/15 09:12
okuma süresi: 5 dak.
Kritik Aralık ayına girilirken sahneye Avrupa ve Amerika Merkez Bankaları çıkıyor
A- A A+

Kararnameye göre Türkiye'ye özel uçak seferlerinin durdurulması, tur firmalarından Türkiye'ye tatil paketi satmamalarının istenmesi, bazı Türk ithal ürünlerinin yasadışı yapılması ve Türk firmaları ve vatandaşlarının ekonomik aktivitelerinin durdurulması veya azaltılmasını öngörüyor. Her ne kadar Rus savaş uçağının sınır ihlali nedeniyle düşürülmesi ardından her iki cepheden de geri adım atılmaması ilişkileri gerse de, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın meselenin farklı mecralara çekilmesinden duyduğu rahatsızlığı ve üzüntüyü dile getirmesi ancak Türkiye'nin hava sahasının koruması nedeniyle özür dilememek istediğini görüyoruz. Öte yandan, her iki ülkenin başta enerji, turizm, sebze ve meyve, beyaz et konularında ciddi bir ekonomik ilişkisi içinde olduğunu geride bıraktığımız hafta bültenlerimizde irdelemeye çalıştık. Bu bağlamda bugün iklim zirvesi çerçevesinde Paris'te aynı ortamda bulunacak Putin ve Erdoğan'ın görüşüp görüşmeyeceği merak ediliyor. Erdoğan'ın Putin ile görüşme yönünde talebine Moskova'dan şu ana kadar herhangi bir sinyal gelmediğine rastlıyoruz.

Haliyle gündemin ana maddesi Rusya olunca, bültenlerimizin büyük bir kısmını da Rusya ile ilgili konular teşkil ediyor. Geride bıraktığımız haftanın genelinde içerde kabinenin hafif süpriz yapsa da piyasa üzerinde ciddi bir baskı oluşturmaması; sınırda tırmanan jeopoliitk riksler ve gelişmekte olan piyasaların genelinde etkili olan olumsuz hava TL ve TL cinsi yatırım araçları üzerinde ciddi sayılabilecek derecede negatif etki doğurdu. Seçim öncesi Cuma gününü 2,9150 seviyesinde tamamlayan USD/TL kuru, geride bıraktığımız Cuma günü 2,93 seviyesinin hemen üzerini test etti. Haliyle, seçim ardından olumlu anlamda ayrışan Türk Lirası'nın Rusya ile gerginliğin ekonomik savaş boyutuna taşınmış olması piyasalarda endişe nedeni olmaya devam ediyor. Endişenin artması durumunda, aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere yukarda sırası ile 2,9430 ve 2,9640 seviyeleri takip edilebilir. Liderlerden sağduylu açıklamalarda bulunması ve her iki ülkenin ortak çıkarlarının ön plana çıkması durumunda ise, sert satış baskısı yerini hızlı bir düzeltmeye de terk edebilir. Şimdilik gelişmeleri takip etmek gerekiyor.

Yılın son ayına hayırlısı ile yarın giriyoruz. Aralık ayında gerek yıl sonunun yaklaşması, gerekse Batı aleminde Noel kutlamaları nedeniyle hacimlerin azalacağı, piyasa katılımının ise düşeceğini tahmin ediyoruz. Ancak, Aralık ayında birçok gelişmeye piyasaların gebe kalacağı da aşikar. Türkiye cephesinde Perşembe günü TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamları, Avrupa Merkez Bankasın'dan beklenen yeni gevşeme adımı ve EUR üzerinde etkilieri (bakınız grafik) ve 15-16 Aralık tarihlerinde sonuçlanacak olağan FED toplantısı haliyle bu Aralık ayını farklı kılacaktır.

Seçim ardından yakalanan olumlu havanın ve kurda görülen geri çekilmenin tırmanan jeopolitik riksler ile korunamadığını görüyoruz. Özellikle, NATO üyesi Türkiye'nin sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi ardından tırmanan gerginliğe paralel USD/TL kuru son 4-5 gündür yükseliş eğilimli seyrini koruyor. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, teknik bir bakış açısıyla kurun 2,9430 seviyesinde bulunan bir sonraki direncine doğru hareket etme ihtimali kuvvetli görünüyor. 2,9430 seviyesinin geçilmesi durumunda ise 2,9640 seviyesi gündeme gelecektir. Rusya ile temasların tekrar artması ve sukunetin sağlanması durumunda ise aşağı yönlü seyrin yeniden tesis edilebileceğini düşünüyoruz. Böyle bir durumda 2,90 seviyesinin altında gecelik bir kapanış görmek ve teyit etmek gerekiyor. Rusya gerginliğinin diploması çerçevesinde aşılabileceği ve uzun soluklu olmayacağına inananların sırası ile 2,9430 ve 2,9640 seviyelerini satım yönünde kollamaları iyi bir yatırım davranışı olabilir. İşlerin istenmeyen noktaya gitmesi durumunda ise çok daha yukarıları konuşabileceğimizi düşünüyoruz. Ancak biz şimdilik ilk senaryoya inanıyoruz.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.