EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 5 dak.

Dolar ne kadar oldu?

Dolar ne kadar oldu?

Dolar, dün İstanbul'da yaşanan patlama ve bugün yaşanan çatışmanın etkisiyle TL karşısında değerlenmeye devam ediyor. Dolar/TL bu sabah güne 2,96'nın üzerinde başladı. TL'nin dolar karşısında daha fazla değer kaybetmesini engelleyen ise yurtiçinden bireysel ve kurumsal yatırımcıların 4 milyar dolar satış gerçekleştirmesi oldu.

Yayın Tarihi: 13/05/16 10:03
okuma süresi: 5 dak.
Dolar ne kadar oldu?
A- A A+
Dolar, dün İstanbul'da yaşanan patlama ve bugün yaşanan çatışmanın etkisiyle TL karşısında değerlenmeye devam ediyor. Dolar/TL bu sabah güne 2,96'nın üzerinde başladı. TL'nin dolar karşısında daha fazla değer kaybetmesini engelleyen ise yurtiçinden bireysel ve kurumsal yatırımcıların 4 milyar dolar satış gerçekleştirmesi oldu.

Dün gün içinde 2.9410'a kadar gerileyen dolar/TL, küresel piyasalar ve İstanbul'daki patlamanın da etkisiyle kazançlarını koruyamadı ve günü saat 2.9550 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah güne 2.9609/2.9631 seviyesinden başladı.

Dün akşam saatlerinde 3.16 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1643/3.1670, 3.3650 civarında olan euro/TL ise 3.3679/3.3710 seviyesinde işlem gördü.

TL'YE DESTEK 4 MİLYAR DOLARLIK SATIŞTAN GELDİ

Siyasi gündemin yeniden ön plana çıkması TL'de kırılganlık ve satış baskısı yaratmaya devam ederken lokallerin geçen hafta 4 milyar dolar civarındaki döviz satışları ise TL'deki değer kayıplarını sınırlayan ana etken olmayı sürdürüyor.

Küresel risk iştahında son dönemde yaşanan azalışın dün yerini kısmen de olsa iyimserliğe bırakmasıyla gün içinde yönünü aşağı çeviren kur İstanbul'daki patlamanın da etkisiyle kazanımlarını koruyamamıştı.

Geçen hafta AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevlerini bırakacağını açıklamasının ardından siyasi risklerin tekrar ön plana çıkması ve önümüzdeki dönemde ekonomi yönetimi ile politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişeler TL varlıklar üzerinde baskı oluşturuyor.

LOKALLER GEÇEN HAFTA 4 MİLYAR DOLAR DÖVİZ SATTI

Bankacıların piyasada dikkat çektiği bir nokta ise lokallerin döviz satışları oldu. TCMB verilerine göre geçen hafta bireyseller 2.77 milyar dolar kurumsallar ise 1.57 milyar dolar tutarında döviz satışı gerçekleştirdi.

Bankacılar geçen hafta sadece Perşembe günü lokal döviz satışlarının 1.5 milyar doları aşmış olabileceğini belirtmişlerdi.

İşlemciler her ne kadar geçen hafta kadar olmasa da lokallerin bu hafta da nette satış olmak üzere hem alım hem satım yönünde işlemlerinin devam ettiğini söylediler.

İÇERDEKİ DÖVİZ MİKTARI AZALDI

TCMB verilerine göre geçen hafta itibarıyla lokallerin toplam döviz mevduatı 165 milyar dolardan 160.6 milyar dolara geriledi. Bunun 101.3 milyar dolarını bireysellerin 59.3 milyar dolarını kurumsalların döviz mevduatları oluşturdu.

FAİZ ADIMLARI TL'DE DAHA ÇOK RİSK DOĞURABİLİR

Bankacılar diğer taraftan TCMB üzerinde faiz konusunda politik baskının devam ettiğini, enflasyonda görülen düşüşün de TCMB'nin elini rahatlattığını belirtirken; bütün bu unsurlar bir araya geldiğinde TL'nin küresel risk iştahında bir azalma olduğunda en çok etkilenecek para birimlerinin başında geleceğine dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada ekonominin ritmini düşürecek tutum içine giren kimselere karşı en küçük müsamaha gösterilemeyeceğini belirterek, finansman konusunda yaşanan sıkıntıların çözümü için faizlerin düşürülmesi başta olmak üzere dile getirdiği hususların daha fazla dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, "Finans sektörünün bankacılık sektörünün girişimcilerin önünü açması lazım. Bu nasıl olacak? Bu, faizi düşürmek suretiyle olacak. Bu adımın atılması lazım, ekonomi sadece bir tarafın kazanacağı değil, hep birlikte kazanabileceğimiz bir alan" dedi.

AKP'nin 22 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongresinin hemen ardından 24 Mayıs'taki PPK toplantısında alınacak kararların TL varlıkların seyrinde önemli olacağını belirten bankacılar, dolar/TL'deki yukarı eğilimin de sürmesini bekliyor.

TAHVİLDE SON DURUM

Tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta çift haneyi test eden 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.92 valörde son işlem ise yüzde 9.94 seviyesinde gerçekleşti. 14 Haziran 2017 itfalı iki yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta yüzde 9.69 valörde son işlem ise yüzde 9.76 seviyesinde gerçekleşti.

PİYASALARDA GÜNÜN GÜNDEMİ

Bankacılar bugün iç piyasada önemli bir gündem maddesi bulunmadığını belirtirken, yoğun dış veri gündeminin iç siyasetin ve jeopolitik gelişmelerin yakından izleneceğini söylediler.

Bugün TSİ 12.00'da Euro bölgesi ilk çeyrek öncü GSYH verileri, 15.30'da ABD Nisan ayı ÜFE, çekirdek ÜFE, perakende satışlar ve 17.00'da ABD Michigan tüketici güven endeksi izlenecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.