EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 6 dak.

İçerde darbe girişimi ardından gündem yavaş da olsa sakinlemeye devam ediyor

İçerde darbe girişimi ardından gündem yavaş da olsa sakinlemeye devam ediyor

Geride bıraktığımız hafta ciddi anlamda artan volatilite yerini kısmen de olsa sakinlemeye terk ettiğini görüyoruz. Başarısız darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL'in kafaları karıştırmasının akabinde, hemen hemen herkes tarafından kabul edilen acele ve yersiz kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği yönelik endişelere paralel TL ve TL cinsi yatırım araçları ciddi anlamda tahribata uğramıştı.

Yayın Tarihi: 27/07/16 10:24
okuma süresi: 6 dak.
İçerde darbe girişimi ardından gündem yavaş da olsa sakinlemeye devam ediyor
A- A A+
Geride bıraktığımız hafta ciddi anlamda artan volatilite yerini kısmen de olsa sakinlemeye terk ettiğini görüyoruz. Başarısız darbe girişimi ardından ilan edilen OHAL'in kafaları karıştırmasının akabinde, hemen hemen herkes tarafından kabul edilen acele ve yersiz kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği yönelik endişelere paralel TL ve TL cinsi yatırım araçları ciddi anlamda tahribata uğramıştı.

Borsanın % 15 değer kaybettiği, Türkiye'nin 5 yıl vadeli kredi riskini yanıstan CDS primlerinin 280 puan seviyesine çıkarak Mart 2016 seviyesine geri döndüğünü dün de paylaşmıştık. Kuşkusuz, darbe girişimi öncesi, yurtdışı kaynaklı iyimserlik ve TCMB'nin faiz indirimlerine paralel yabancıların artan tahvil alımları; darbe girişimi ardından yerini sert satış baskısına terk ederken, USD/TL kuru da 3,1 seviyesini test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Söz konusu karamsar tablonun, son günlerde toplumsal kucaklaşma ve akabinde siyasi cephede artan birlik mesajları ile taçlandırılmasına paralel TL ve TL cinsi yatırım araçlarında tansiyonun yavaş yavaş düşmeye başladığını söyleyebiliriz.

Henüz kalıcı bir iyileşmeden söz etmek zor olsa da, alınan yerinde tedbirler ve mesajların yardımı ile hava temkinli iyimsere döndü. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapılan liderler zirvesi ardından anayasada bazı değişiklikler konusunda mutabakata varılması ve siyasi cephede uzlaşı kültürünün tırmanmasına paralel TL ve TL cinsi yatırım araçlarının dün daha iyi bir performans kaydetmesini bekliyorduk, ama olmadı. Borsa günü % 0,65 düşüşle tamamlarken, USD/TL kuru ön plana çıkardığımız 3,02 seviyesindeki teknik bölgenin altına geçemeyerek günü 3,0450 seviyelerinde tamamladı.

İç tarafaki siyasi gelişmeler yakından takip edilse de, gündemin kısmen sakinleşmesi ile yurtdışı gelişmelere de dikkatle takip ediliyor.

Dün başlayan ve bugün sonuçlanacak olan ABD Merkez Bankası (FED)'in bugünkü toplantısı gündemin bir numaralı gelişmesi konumunda.

Her ne kadar faiz oranlarının sabit tutulacağını beklesek de, FED yetkililerinin Brexit ardından ekonomik gidişat ve deniz aşırı ülkelerdeki gelişmelere ne yönde atıfta bulunacağı ve ABD ekonomisinde son dönemdeki iyimser / güçlü verilere karşı faiz artırımı için özellikle Eylül ayını işaret edip etmeyeceklerini takip edeceğiz.

FED'den sonra ise piyasalar özellikle pasifiğin diğer tarafından gelecek haberleri bekliyor. Japonya Başbakanı Abe'nin yeniden seçilmesi ardından müjdelediği! yeni teşvik paketinin dedikoduları piyasaya sızmaya başladı. Dün sabah itibarı ile paketin piyasaları coşturmayacak ölçüde olacağı beklentisinden hareketle USD/JPY paritesi 104 seviyesine kadar gerilemiş, Japonya Borsası Nikkei ise güne satıcılı tamamlamıştı.

Bu sabah ise piyasaya sızan dedikodular ile risk iştahının yeniden kamçılandığını görüyoruz. Cuma günü, Japonya Merkez Bankasın'dan (BoJ) beklenen teşvik paketinin 254 milyar ABD Doları tutarında olacağı ve bunun da 50 yıl vadeli tahvil ihracıyla karşılanacağı haberleri piyasalara alım getirmiş. Ne tezattır ki, kamu borcunun milli gelire oranını % 200'den fazla olan bir ülkede kamu harcamalarını artırarak ekonomik aktiviteyi artırmaya çabaları iyimserlikle karşılanıyor.

Elbette dışarda FED ve BOJ derken içerde ise dün TCMB'nin olağan enflasyon raporu takip edildi. TCMB Başkanı Çetinkaya yıl sonu için % 7,5 ; 2017 sonu için ise % 6,0 olan enflasyon tahminlerinde herhangi bir değişikliğe gitmedi. Ancak enflasyon tahminleri yanısıra faizin seyri konusunda vermiş olduğu izlenim bir miktar kafa karışılığına yol açtı. Şu anda borç alma faiz oranı % 7,25 (koridorun alt tarafı), politika faizi % 7,5 (repo faiz oranı) ve borç verme faizi oranı ise % 8,75 (koridorun üst tarafı) bulunuyor. Başkan, dünkü konuşmasında, daha dar ve simetrik bir faiz koridoruru söylemini yenilerken, tek bir faiz oranından fonlama yapılacağı görüşünü de tekrarladı. Koridorun simetrik olabilmesi için şu anda % 8,75 olan bandın üst kısmında 100 baz puan indirim ile % 7,75'e kadar çekilmesi gerekiyor. Bu da 100 baz puanlık bir faiz indirimi anlamına geliyor. İçinde bulunduğumuz bu nazik ortamda, ilave faiz indirimleri TL'nin değerini negatif etkileyebilir.

Sabah saatlerinde, yukarda da belirttiğimiz üzere, Japonya'dan beklenen "gelsin paracıklar" nedeniyle göreceli olarak iyimser bir hava hakim. USD/TL kuru güne 3,0350 seviyelerinden başlıyor. Aşağıda, 3,02 seviyesi önemli. Teknik seviyenin önemli 2 merkez bankası toplantısı öncesinde kırılmasının kolay olmayacağını düşünmeye başladık. Olası bir iyimserlikte aşağıda 2,98 seviyesini takip edeceğiz. Piyasaların haliyle gözü kulağı yatırım yapılabilir notu kaybedip kaybetmeyeceğimiz yani 5 Ağustos Moody's ve 19 Ağustos Fitch toplantılarına çevrilmiş durumda. Alınan önlemlerin işe yarayıp yaramadığını görmek adına Moody's'in bir ihtimal da olsa 5 Ağustos tarihindeki değerlendirmeyi pas geçebileceğini düşünmeye başladık. Bugüne dönersek, FED toplantısı öncesinde yatay bir seyir yaşanma ihtimali yüksek. FED kararından itibaren kararın işaret ettiği yöne doğru bir piyasa yansıması görülebilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.