EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 3 dak.

'Hantal bürokratik yapı' sanayicinin yakasını bırakmıyor!

‘Hantal bürokratik yapı’ sanayicinin yakasını bırakmıyor!

2017-2021 Kuzey Kıbrıs Sanayi Strateji Raporu verilerine göre sanayicin en büyük sorunu, hantal bürokratik yapının kendilerinin yakasını bir türlü bırakmaması olarak göze çarpıyor.

Yayın Tarihi: 16/10/17 07:36
okuma süresi: 3 dak.
‘Hantal bürokratik yapı’ sanayicinin yakasını bırakmıyor!
A- A A+
Kıbrıs Postası

2017-2021 Kuzey Kıbrıs Sanayi Strateji Raporu verilerine göre sanayicin en büyük sorunu, hantal bürokratik yapının kendilerinin yakasını bir türlü bırakmaması olarak göze çarpıyor.

2017-2021 Kuzey Kıbrıs Sanayi Strateji Raporu verilerine göre sanayicin en büyük sorunu, hantal bürokratik yapı…

Devamla ise çözüm veya çözümsüzlük, siyasi belirsizlik de ekonomiyi tehdit eden unsurlar olarak sıralanırken; verimsiz kamu sektörü ve toplum çıkarlarının gözetilmemesi ile denetim eksikliği geliyor.

Raporda, başta devlet kurumları olmak üzere kurumlar arası koordinasyonsuzluk, KKTC sanayisini zayıflatan en önemli unsur olarak ifade edilirken; birçok alanda kalite standartlarının halen belirlenmemesinin ve denetim eksikliğinin de sanayicinin en büyük sorunlarından olduğuna dikkat çekildi.

Kayıt dışı ve merdiven altı üretimden doğan haksız rekabetin de sanayicinin elini zayıflattığı belirtilirken, kontrolsüz gelişip konut alanlarında sıkışmış imalat atölyelerinin varlığı da ciddi bir sorun olarak vurgulandı.

Teknik iş gücünün yeterli sayıda olmaması, çalışan vasıflarının ve ehliyetlerinin eksikliği, yüksek girdi maliyetleri ve işletmelerde insan kaynakları yönetimi eksikliği de sanayicilerin yaşadığı sorunlar arasında sıralandı.

Öte yandan, bütün bu olumsuzluklara rağmen, rapora göre talep ve ürün çeşitliliğinin artırılması için öğrenci sayısının artması fırsat olarak görülüyor. Beyin göçünün ülkeye çekilme potansiyeline vurgu yapılan raporda, kalifiye iş gücünün önemine de dikkat çekilerek; emeğin yoğun olduğu sektörlerin düşük maliyetli olması da avantajlar arasında yer aldı.

Söz konusu bilanço şöyle:

Bölgesel politik istikrarsızlık 4,03

Yatırım iklimimin uzun vadeli plan yapmaya müsait olmaması 4,00

İlgili devlet kurumlarının sanayi sektörüne ciddiyetsiz bakışı 3,97

E-devlet projelerinin hayata geçirilmemiş olması 3,86

Küçük ölçekten kaynaklı tekelleşme potansiyeli 3,84

Kamunun verimli çalışmayan kurumlarının özelleştirilmemesi 3,84

İhracat olanağının kısıtlı olması/ambargolar

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.