EKONOMİ & FİNANS
okuma süresi: 4 dak.

Esnaf ve zanaatkara 20 milyon TL'yi aşkın faiz destekli kredi

Esnaf ve zanaatkara 20 milyon TL'yi aşkın faiz destekli kredi

Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Kıbrıs Türk Vakıflar Bankası, KOBİ'lere, esnaf ve zanaatkara yönelik olarak 3 paketten oluşan ve toplamı 20 milyon TL'yi bulan faiz destekli krediler için protokol imzaladı.

Yayın Tarihi: 28/10/10 12:51
okuma süresi: 4 dak.
Esnaf ve zanaatkara 20 milyon TL'yi aşkın faiz destekli kredi
A- A A+

Protokol imza törenine Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Derviş Besimler, bakanlık ve banka üst düzey yetkilileri katıldı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun yaptığı konuşmada, hükümetleri iktidara geldikten sonra bakanlık olarak KOBİ'lerin gelişimini, esnaf ve zanaatkarın büyümesini sağlamak için bir çok adım attıklarını, bunlardan birinin de Vakıflar Bankası ve TC Ziraat Bankası aracılığıyla faiz destekli kredilerin kullandırılması olduğunu söyledi.

Bakanlığı döneminde bugüne kadar verdikleri krediler hakkında ayrıntılı bilgi aktaran Atun, bunların toplamının 30 milyon 672 bin TL'yi bulduğunu söyledi. Bunun çok önemli bir rakam olduğunu kaydeden Atun, bu arada Kredi Garanti Fonu'na da işlevsellik kazandırdıklarını ve önemli bir yatırım teminatı oluşturduklarını söyledi.

Faiz destekli krediler çerçevesinde bugün Kıbrıs Türk Vakıflar Bankası ile bir protokol imzaladıklarına dikkat çeken Bakan Atun, bu kredi programının 3 paketten oluştuğunu belirtti.

İlk paketin, kaynağı bitmiş olan kredi paketine yeni kaynak sağlamayı amaçladığını, bunun ilk 6 ayının ödemesiz, 30 ayının ödemeli ve yüzde 8 faizli krediden oluşacağını ifade eden Atun, bundan 100 işletmenin faydalanacağını, toplamının ise 3 milyon 300 bin TL olduğunu kaydetti.

Atun, ikinci paketin ise 48 aylık yüzde 8 faizli ve yine 100 kişinin faydalanabileceği 2 milyon 850 bin TL tutarında krediden oluştuğunu anlattı.

Bakan Atun'un verdiği bilgiye göre, üçüncü paket faiz destekli KOBİ finansmanında bir ilki oluşturuyor. Buna göre, poliçe limitli iştirak finansmanı çerçevesinde, söz konusu kredi, limitli hesap benzeri bir yöntemle uygulanacak. Krediyi alan, hak ediş ve fatura ibrazıyla kredisini kullanabilecek. Kredi limiti, tüzel veya gerçek kişi başına 50 bin TL olacak. 280 kişinin faydalanabileceği kredinin toplamı 14 milyon TL.

KKTC İLE TC ARASINDA 15 KASIM'DA 3 MİLYON TL'LİK PROTOKOL

Ekonomi Bakanı Atun, önümüzdeki altı ayda yeni kredi programları da açıklayacaklarını ifade ederek, 15 Kasım'da Başbakan İrsen Küçük ve TC Devlet Bakanı Cemil Çiçek arasında imzalanacak hibe protokolüyle de 3 milyon TL'lik bir kaynak sağlanacağını belirtti.

TEMİNAT KOOPERATİFİ OLUŞTURULACAK

Yeni bir teminat yapısı da geliştirerek, Teminat Kooperatifi oluşturulacağını anlatan Atun, İhracat Destek Kredisi için de çalışma yaptıklarını söyledi.

Vakıflar Bankası ile yakın çalışma içinde olduklarını ve İnkişaf Sandığı aracılığıyla bu bankanın yönetiminde de yer aldıklarını anlatan Ekonomi Bakanı Atun, "Vakıflar Bankası, sistemin en sağlıklı bankalarındandır" dedi.

BESİMLER

Kıbrıs Türk Vakıflar Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Derviş Besimler ise konuşmasında, bankalarının maliyeti düşürme, verimliliği artırma ve faizleri düşürme çabasında olduğunu söyledi.

Esnaf ve zanaatkara müşteri göndermenin önemine de işaret eden Besimler, faiz oranlarında olağanüstü iyileştirme yaptıklarını, KKTC'de en yaygın şube ağı olan bankalardan birini "Benchmark" (ölçü) olarak seçerek, faizleri bu bankanın altında tutma hedefini seçtiklerini belirtti.

Besimler bu çerçevede, "1.59, 0.95 ve 1.25" gibi aylık faizli kredi ürünleri hazırladıklarını, kredileriyle tüketiciyi de desteklediklerini, böylece piyasanın canlanmasının da sağlanacağını kaydetti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.