GİRNE
okuma süresi: 5 dak.

Girne esnafından ekonomi isyanı: "Yetkililer acil önlem almalı"

Girne esnafından ekonomi isyanı: "Yetkililer acil önlem almalı"

Ekonominin çökmüş olduğu son dönemde her bölgeden esnafın çığlığı duyuluyor. Girne esnafı da daralan ekonomiden payını alıyor! Yetkilileri acil önlem almaya çağıran esnaf, 'çarşının' yeni düzenlemeye ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Yayın Tarihi: 14/06/11 08:51
okuma süresi: 5 dak.
Girne esnafından ekonomi isyanı: "Yetkililer acil önlem almalı"
A- A A+

Turizmin başkenti Girne bölgesinde esnaf ülkede yaşanan ekonomik krizden dolayı çok zor şartlarda ayakta kalmaya çalışıyor. Birçok gün siftah etmeden dükkânını kapattığından yakınan dükkân sahipleri, bölgedeki halkın ve ülkeye gelen turistlerin de kendilerine bir fayda sağlamadığından sitem ediyor. Star Kıbrıs'a sorunlarını anlatan Girne esnafı; "Birçok gün siftah etmeden dükkânımızı kapatıyoruz. Kilit vurmaktan başka çaremiz kalmadı" dedi. İşte esnafın tepkileri;

CEMAL CANDAŞ (İŞLETMECİ)

Girne'ye görsel olarak gerekli yatırımlar yapılmasına rağmen çarşı esnafı için ne yazık ki hiçbir şey yapılmıyor. Bana göre ülkenin olduğu gibi Girne kentinin de en büyük sorunu ulaşım, müşterilerin arabalarını park edip rahat rahat alışveriş yapacak imkânları yok. Esnaf için ise bence Türkiye'den günü birlik gemi turları düzenlenebilir. Deniz taşımacılığına önem verilirse esnafın yüzü gülebilir. Ülkedeki kumar turizminin yeninden düzenlenmesi lazım çünkü kumar için ülkemize gelen turistlerin çarşı esnafına herhangi bir katkısının olmadığına inanıyorum. Belediyemizin daha kaliteli ve ayın en az iki ayı indirim şöleni düzenlenesi lazım ama panayır şeklinde değil de esnafa yönelik bir şölen düzenlensin, Güneyden yapılan alışverişlerin sebepleri araştırılsın gerekirse aynı prosedür Kuzey'de de uygulansın ve esnafın yüzü gülsün.

HASAN KIRDAR (KUYUMCU)

İşlerimiz çok kötü, konuşmaya bile gerek yok. Piyasadaki durgunluk esnafı isyan noktasına getirdi. Gün oluyor dükkânıma bir tek insan girmiyor. Ada'ya gelen turist esnafın için gelen turistler değil. Ülkede her şey pahalı, ulaşım sorunu var. Yerli halkında ekonomik krizden dolayı alışveriş yapmaz duruma geldi. Ülkenin durumu dolayısı ile esnafın durumu da her geçen yıl kötüye gidiyor. Elektrik parası, kira, vergi ödeyemez haldeyiz yetkilileri göreve çağırıyorum.

MEHMET HOCA (AYAKKABICI)

Girne esnafının durumunu anlatmamıza gerek yok. Turistik bir bölge olmasına rağmen insanlarımız pek rağbet göstermiyor. İnsanları ve en önemlisi turistleri çarşıya çekmek için yetkililerin şenlik tarzında, eğlence tarzında etkinlikler düzenlemeleri lazım. Çarşı esnafı olarak en büyük sıkıntımız park yeri ve ulaşım bunlara da kalıcı bir çözüm bulunursa esnaf için fayda sağlayabilir. Tabi baştaki yetkililerimizin de bizler için katkı koyması gerekir biz esnafın ucuz mal satabilmesi için öncelikle ambargonun delinmesi lazım ki ülkeye gelen ürünleri ucuza satabilelim. Ülke genelindeki ekonomik krizden dükkân sahipleri vergilerini. Sigortalarını elektrik su paralarını ödeyemez durumda bu nedenle devlet ekonomisi dolaylı olarak etkileniyor ve halka yansıyor.

ULUN İRTEM (DÖVİZ BÜROSU SAHİBİ)

Ada'ya gelen turistlerin turizm maksatlı değil kumar maksatlı olması çarşı esnafını oldukça etkiliyor. Yiyecek, içecek gibi birçok temel ihtiyaçların bile otel dışından karşılanmaması Girne esnafının bu durumda olmasını sağlıyor. Çarşıya turist ve vatandaş çekmek için özellikle hafta sonları sosyal aktivitelerin düzenlenmesi, şenliklerin yapılması, özellikler yabancı turistlerin ilgisini çekebilecek kültürümüz tanıtıcı gösteriler yapılabilir.

YUSUF ÇALIŞKAN (TEKSTİL)

Ülkemizin ekonomik durumu ortada, indirim yapmamıza rağmen işler çok kötü. Çarşıda çevre sorunu, park sorunu, aydınlatma sorunu, temizlik sorunu var. Bütün bunlar ülkemize turistin gelmemesi için bir etken. Satışlarımızın artması için öncelikler yolun trafiğe kapanması lazım, insanlara gece alışveriş yapma alışkanlığı kazandırmak lazım. Gün oluyor dükkânıma bir tek insan girmiyor, öğrenciler olmasına rağmen çok fazla iş çıkmıyor çünkü gelirken ülkelerinden gerekli her şeyi alıp geliyorlar. Geçmiş yıllardaki gibi özel günlerde çalışıyoruz, hafta sonları biraz canlılık oluyor onun dışında.

Çağın Plevne - Star Kıbrıs

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.