GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Rum Yönetimi, 7.5 milyon Euro bulmaya çalışıyor

Rum Yönetimi, 7.5 milyon Euro bulmaya çalışıyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin önümüzdeki günlerde sonuçlandırmaya çalışacağı AB'den alacağı krediyle ilgili sözleşmenin Atina, Brüksel ve Moskova üçgeninde geliştiği belirtildi.

Yayın Tarihi: 13/03/13 14:26
okuma süresi: 6 dak.
Rum Yönetimi, 7.5 milyon Euro bulmaya çalışıyor
A- A A+

Fileleftheros'un "Anahtar Üç Cephede... Kıbrıs Memorandumu Atina, Brüksel ve Moskova'da Oynanıyor" başlıklı manşet haberine göre, Yunanistan'da faaliyet gösteren Rum bankalarından "Laiki" (Halk) ve "Kıbrıs" bankalarının faaliyetlerinin, bir çatı altında toplanarak birleştirilmesi ve sermayelerinin Yunanistan'a verilen yardım paketinden yeniden yapılandırılmasının detayları Atina'da mercek altına alınıyor. Anastasiadis ile Yunanistan'a giden teknokratların çalışmalarının sürdüğüne işaret edilen haberde, bu şekilde Rum bankalarının maliyetlerinin en azından 2 milyar Euro azalacağı kaydedildi.

SARRİS HAFTAYA MOSKOVA'DA

Haberde, Rum Maliye Bakanı Mihalis Saris'in, yeni kredi almak ve mevcut kredinin geri ödeme süresini uzatmak hedefiyle önümüzdeki hafta Moskova'ya gideceği belirtildi. Habere göre, harcamaları azaltmak ve devlet gelirlerini artırmak (KİT'lerin özelleştirilmesi gibi) için alınacak yeni tedbirlerle birlikte Rum kamu borcunun sürdürülebilir seviyeye ineceği hesaplanıyor.

Bütün bunların Brüksel'in ve Almanların bilgisi ve oluruyla yapılmakta olduğu belirtilen haberde, Alman cephesinden daha olumlu açıklamalar geldiği ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in yakın çalışma arkadaşı Mikael Maister'in, Bonn'un artık IMF'nin kredi sözleşmesine katılımını zaruri bulmadığı yönde açıklamalar yaptığı belirtildi.

RUM YÖNETİMİ 7,5 MİLYAR EURO BULMAYA ÇALIŞIYOR

Simerini "Memorandumun İmzalanması İçin 7,5 Milyar Arıyoruz... Zamanla Yarış ve Siyasi Düzeyde Tam Bir Geri Çekilme" başlıklı manşet haberinde, Güney Kıbrıs'ın, kamu borcunun sürdürülebilir hale gelmesi ve memorandumun imzalanabilmesi için 7,5 milyar Euro aradığı ve kreditörlerinin daha ağır şartlar koşmaması için zamanla yarıştığını yazdı.

Gazete, Troyka ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Güney Kıbrıs'a sadece 10 milyar Euro verebileceğinin kesin olduğundan Anastasiadis hükümetinin 7,5 milyar Euro bulmak için iki yöntem üzerinde odaklandığını bildirdi.

Haberde, şu bilgilere yer verildi:

"Bunlardan biri Laiki bankasının Ruslara satılmasıdır. Ancak Ruslar bankayı satın almak için Yunanistan'daki şubelerinin borcundan kurtulmasını istiyorlar. Bu durumda, Yunanistan'da yeni bir banka kurulması, (Laiki'nin) şubelerinin Kıbrıs Bankası'nın Yunanistan'daki şubeleriyle birleştirilmesi ve Yunanistan tarafından yeniden sermayelendirilmeleri gerekiyor. Ya bir 'Kötü Banka' kurulacak veya 'Kötü' ve 'İyi Banka' olarak ayrılacak, sermayeleri yeniden yapılandırılacak ve ardından satılacak. Lefkoşa halen Laiki'nin satışı konusunda Moskova ile arasında direkt iletişim hattı bulunduruyor. Maliye Bakanı Mihalis Sarris de önümüzdeki hafta Moskova'da olacak.

İkinci yöntem ise KİT'lerin özelleştirilmesi, hatta KİT'lerle bankaların ihtiyat sandıklarının devletleştirilmesidir. Hükümet, kamu borcunun hem Troyka, hem de IMF tarafından sürdürülebilir addedilmesi ve memorandumun imzalanabilmesi için 7,5 milyar Euro'yu bu yöntemlerle bulmayı umuyor."

ALMANYA'DAN "OLUMLU" DÖNÜŞ

Politis, Almanya Hükümet Sözcüsü Mikael Maister'in Bloomberg ajansına yaptığı açıklamaya dayandırdığı "Kıbrıs İçin IMF'siz Avrupa Memorandumu... Almanya'nın Olumlu Dönüşü ve IMF'ye Baskı İşaretleri" başlıklı manşet haberinde, Almanya'nın, Güney Kıbrıs'ın kurtarılması programına IMF'nin katılmasında ısrar etmeyeceğini yazdı.

Habere göre, ekonomi çevreleri Berlin'in IMF'ye bu şekilde baskı yapmak istiyor olabileceği değerlendirmesinde bulundu. Haberde, Maister'in Merkel'in yakın çalışma arkadaşı olduğundan, sözlerinin boş olmadığı ve açıklamasının, Almanya'nın Güney Kıbrıs'a karşı dinamik dönüş yaptığı kanaatine neden olduğunu kaydedildi.

Aynı çevrelerin, IMF'nin, Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasına para ile katılmaması durumunda Avrupalı ortaklarının, Güney Kıbrıs için kamu borcunun sürdürülebilirliği konusunda daha esnek bir program hazırlayabileceği ve bu yeni programla Güney Kıbrıs'ın ihtiyaç duyduğu meblağın, hesaplama yönteminin değişmesine bağlı olarak 17,5 milyardan 15 milyar Euro'ya düşebileceği değerlendirmesinde bulunduğu belirtildi.

Gazete, Brüksel'in, Güney Kıbrıs'ın imzalamak için uğraştığı memoranduma son rötuşları atacak Euro Grubu'nun olağanüstü toplantısının önümüzdeki hafta sonuna kadar gerçekleşebileceğini ancak her şeyin Almanya ile IMF arasındaki çekişmeye bağlı olduğunu vurguladı.

Öte yandan Haravgi "Bankacılık Sisteminin Temellerine Bomba" başlıklı haberinde, Troyka'nın kara para aklamayla ilgili yetkiler konusunda, bütün AB üyesi ülkelerden kaçırdıkları vergileri Rum bankalarına yatıran kişilerin isimleri ve kullandıkları güzergahların yer alacağı Lagarde tipi bir liste tutulması talebinin Rum bankacılık sisteminin temeline bomba niteliğinde olduğunu yazdı.

Gazete, Brüksel'in Güney Kıbrıs'ı, bu konuda anlaşmaya varılmazsa Euro Grubu'nun Güney Kıbrıs hakkında karar almak için olağanüstü toplantıya çağrılmayacağı konusunda uyardığını belirtti.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.