GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Helikopterlerin bakım-tamirine "evet"

Helikopterlerin bakım-tamirine "evet"

Rum tarafında yoğun tartışmalar ve kulis faaliyetlerinin ardından 11 MI-35 Rus saldırı helikopterlerinin bakım-tamirinin yapılmasına, İsrail'den iki adet açık deniz devriye (karakol) gemisinin ise alınmamasına karar verildiği bildirildi.

Yayın Tarihi: 31/12/13 10:53
okuma süresi: 4 dak.
Helikopterlerin bakım-tamirine "evet"
A- A A+

Politis gazetesi "Gemiler Buzdolabına... Helikopterlerin 28 Milyon Euro'su İçin Bugün Rum Meclisinden Yeşil Işık" başlıklarıyla verdiği haberinde, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) teçhizatlarıyla ilgili yapılan tartışmalara formül bulunduğunu; helikopterlerin tamir edileceğini, gemilerin alımınınsa buzdolabına kaldırıldığını yazdı.

Rum Meclisi ve Rum Meclisi Savunma Komitesi'nin, ilk başta konuyla ilgili yoğun itirazlar ve teptiler ortaya koyan DİSİ'nin de onayıyla helikopterlerin tamiri için gerek 28 milyon Euro'luk ödeneği serbest bırakacağını kaydeden gazete, aynı zamanda İsrail'den açık deniz devriye gemisi alımının "donduğunu" ve Lefkoşa Rum kesiminin, Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi için Operasyonel İşbirliği Ajansı FRONTEX'e kendilerine gerekli altyapıyı sağlaması için başvuruda bulunacağını belirtti.

Tüm bu gelişmelerin son zamanlarda gerçekleştirilen yoğun kulis faaliyetlerinin neticesi olduğunu aktaran gazete, kulis faaliyetlerinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, DİSİ'nin iki teçhizat programı için gereken ağır miktara (gemiler için 140 milyon Euro, helikopterlerin tamiri için 28 milyon Euro) yönelik endişelerini anlayışla karşıladığını kaydetti.

Bilgilere göre siyasi ve diplomatik sebeplerden dolayı helikopterlerin tamirinin gerekli görüldüğünü belirten gazete, birkaç hafta önce helikopterlerin tamirine yazılı yaptığı açıklamayla karşı çıkan DİSİ'nin bugün yeni bir mektup göndermesinin ve böylece Rum Meclisi Savunma Komitesi Başkanı Yorgos Varnavas'ın, önkoşul olarak konulan oybirliğin sağlanmasıyla ödeneğin serbest bırakılmasını imzalamasının beklediğini aktardı.

Gazete helikopterlerin (ikinci) mekanik tamirinin 2014 yılında başlaması ve 2015 yılına kadar sürmesinin beklendiğini yazarak, helikopterlerin bu amaçla Rusya'ya götürüleceğini belirtti.

Gemiler konusunda ise alımlarının buzdolabına konduğunu kaydeden gazete, Lefkoşa Rum kesiminin Güney Kıbrıs'ın sözde "Münhasır Ekonomik Bölgesinin - MEB" gözetimi için alternatif çözümleri incelediğini; FRONTEX'e, karadan 100 kilometre mesafede devriye gezecek ve aynı zamanda arama kurtarma operasyonları da yapabilecek gemiler verilmesi için başvuruda bulunulmasının böyle bir çözüm olduğunu yazdı.

İsrail ile açık deniz devriye gemilerinin alımı için anlaşma imzalandığını da anımsatan gazete, ancak anlaşmada, Meclisin onayının alınması önkoşuluyla (anlaşmanın) geçerli olacağına dair bir maddenin yer aldığını anımsatarak, Meclis onay vermediğine göre herhangi bir hukuki sorununun çıkmayacağının düşünüldüğünü belirtti.

Alithia gazetesi de "DİSİ: Kesin Olarak İki Devriye Gemisinin Alımına 'Hayır'... Rus Helikopterlerinin Rusya'da Bakımı İçin 30 Milyon Euro Teminine 'Evet' " başlıklarıyla verdiği haberinde, elde ettiği bilgilere göre DİSİ'nin Rusya ile ilişkilerin olumsuz etkilenmemesi için helikopter tamirine onay verdiğini yazdı.

Diğer taraftan Anastasiadis'in, yapılan görüşmede, DİSİ'nin gemiler konusundaki (ekonomik kriz döneminde gemlilerin alımı için bu kadar çok para harcanmamasının gerektiğine dair) tezine karşı çıkmadığını, böylece konunun kapandığının söylenebileceğini belirten gazete, öte yandan sözde Rum "MEB"inin gözetimine yardımcı olması için İsrail ile temaslarda bulunulmasının ihtimal dahilinde olduğunu savundu.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.