GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

İsrail, Rum Yönetimi'nin gemilerin alınmaması kararından rahatsız

İsrail, Rum Yönetimi'nin gemilerin alınmaması kararından rahatsız

Rum Hükümeti'nin bilgilere göre geçen günlerde satın almamaya karar verdiği iki adet açık deniz devriye (karakol) gemisi için, Yunanistan'dan bazı yetkililerin aracılık yaptığı ve Rum Hükümetini gemileri almaya ikna etmeye çalıştığı iddia edilirken, İsrail'in, Rum Hükümetinin kendisinden gemileri almama kararından rahatsız olduğu haber verildi.

Yayın Tarihi: 04/01/14 11:27
okuma süresi: 4 dak.
İsrail, Rum Yönetimi'nin gemilerin alınmaması kararından rahatsız
A- A A+

Politis gazetesi " 'Komisyon' İçin Yunanistan'dan Uzmanlar Geldi... Üç Emekli Subay Gemilerin Alımını İleri Götürüyor... İsrail Anlaşmanın Dondurulmasından Rahatsız" başlıklarıyla manşete taşıdığı ve "Gemilerin Arabulucuları... Üç Emekli Yunan Subay Milletvekilleriyle Temaslarda Bulundu" başlıklarıyla iç sayfadan aktardığı haberinde, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) için iki adet açık deniz devriye gemisi alma kararının donduğunun görüldüğünü belirterek, bu konuya Yunan aracıların da karıştığını savundu.

Elde ettiği bilgilere göre gemilerin alımı devletlerarası (Lefkoşa Rum kesimi ile Tel Aviv arasında) addedilmesine karşın, bunun hayata geçirilmesini Yunanistan Deniz Kuvvetleri'nden emekli subayların ileri götürdüğünün ortaya çıktığını kaydeden gazete, üç emekli subayın bu amaçla son zamanlarda ve önceki Hükümet döneminde birçok kez Rum tarafına da giderek, esasen Rum Meclisi Savunma Komitesi üyesi Milletvekilleriyle temaslarda bulunduğunu yazdı.

Öte yandan Yunan emekli subayların resmi düzeyde görünmekten kaçındığını kaydeden gazete, Rum Savunma Bakanlığının verdiği bilgide de söz konusu teçhizat programı için özellikle "ISRAEL SHİPYARDS LTD" tersanesi yetkililerinin katıldığı yetkili İsrailli heyet dışında başka bir görüşmenin olmadığını belirttiğini aktardı.

Gazete bir devletlerarası anlaşmada, iki adet açık deniz devriye gemisinin alımının gerek askeri, gerekse siyasi-diplomatik önemini yücelten üçüncülerin görünmesinden bazı soru işaretlerinin doğduğuna işaret ederek, bu işin içinde komisyonların (komisyon alımı) da olabileceğini yazdı.

Üç Yunan emekli subayın Lefkoşa Rum kesiminde bir otelde yaptığı görüşmelerle ilgili pek çok kez bilgi sahibi olduklarını kaydeden gazete, bu subayların Güney Kıbrıs'ta herhangi bir askeri teçhizat alımında Rum Meclisi Savunma Komitesi'nin önemli rol oynadığını ve geçerli yasaya göre son söze sahip olduğunu çok iyi bildiğine dikkat çekti.

Gazete gemilerin alımıyla ilgili müzakerelerin, İsrailli heyet ile Rum Savunma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sayıştaylık ve Hukuk Dairesi yetkileri arasında son aylarda yapılan görüşmelerde gerçekleştirildiğini de belirtti.

İSRAİL RAHATSIZ

Öte yandan DİSİ'nin ekonomik zorluklara atıfta bulunarak ortaya koyduğu itirazların ardından gemileri alma kararının dondurulmasından İsrail'in rahatsız olduğunu yazan gazete, Lefkoşa Rum kesiminin ilk başta çok istediği gemilerin alımından neden geri adım attığı konusunda bazı yoklamaların yapıldığını belirtti.

Resmi düzeyde, bazı cevapsız telefonlar dışında herhangi bir girişimin olmadığı bilgisini de veren gazete, 19 Aralık tarihinde iki taraf arasında imzalanan anlaşmada, bunun yetkili meclis komitesinin şartları altında geçerli olacağına dair net bir maddenin yer almasının, Lefkoşa Rum kesimine argüman oluşturduğunu anımsattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.