GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

İngiltere Doğrudan Ticaret Tüzüğü nedeniyle "Hedefte"...

İngiltere Doğrudan Ticaret Tüzüğü nedeniyle “Hedefte”...

Fileleftheros gazetesi, İngiltere'nin, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nden yana olduğunu, ileri götürülmesi için perde gerisinde çalıştığını savundu ve Rum Yönetimi'nin Papadopulos zamanında, İngilizler için uyguladığı "kolaylık" politikasını revize ettiğini hatırlattı.

Yayın Tarihi: 26/01/15 12:21
okuma süresi: 4 dak.
İngiltere Doğrudan Ticaret Tüzüğü nedeniyle “Hedefte”...
A- A A+

Gazete "Tedbirler Var, Uygulamayı Bekliyor... Kıbrıs Cumhuriyeti İngilizlere Kolaylık Politikasını Revize Etti... 2007 Kararları Yetim Kaldı" başlıklı haberinde, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Barones Joyce Anelay'ın İngiltere Meclisi'ndeki konuşmasının, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'taki Barış Gücü raporu ve Brüksel'in bu yönde müdahalelerde bulunduğu zamana rastlamasının tesadüf olmadığına dikkat çekti.

Rum tarafının girişimlerde bulunmakla yetindiğini ancak girişimlerin ne İngiltere'ye ne de bir başkasına pratikte bedel yarattığını, bazı önlemler benimsenerek İngiltere için başka birçok şey daha yapılabileceğini vurgulayan gazete, Türkiye-İngiltere Stratejik Ortaklık Belgesi üzerine Papadopulos zamanında (2007'de) Bakanlar Kurulu'nca alınan ancak hükümet değişikliği nedeniyle uygulanamayan kararları sıraladı.

Gazete 7 Kasım 2007 tarihli Rum Bakanlar Kurulu tutanaklarına dayanarak özetle şunları yazdı:

"Başkan Tasos Papadopulos belgenin imzalanmasını ciddi olumsuz gelişme diye niteledi. Çünkü işgal bölgelerindeki yasadışı rejimin devlet varlığında ayrı kalkınmasının sistemli tanıtılmasını ve başka ülkelerle ayrı ilişkileri hedefliyor.

-Hükümet Birleşik Krallıkla ilişkilerimizin, karşılıklı egemen eşitliğe ve dengeye saygı, mütekabiliyet ve AB üyesi ülkeler arasında dayanışma ilkesi zeminine oturtulması için tepeden tırnağa yeniden gözden geçirilmesi gereğine hükmetti.

-Yeni bir emre kadar gerek Başkan'ın (Papadopulos) gerek Bakanlar Kurulu üyeleri ve diğer devlet yetkililerin Yüksek Komiserlik tarafından düzenlenen kabul ve diğer sosyal etkinliklere katılım göstermemesine karar verildi.

-Başkan Papadopulos, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Birleşik Krallık ile özellikle İngiliz Üsleri ve İngiltere'nin Kıbrıs'ta talep ettiği kolaylıklar konusunda ilişkilerinin gözden geçirilmesi maksadıyla faaliyet gösterecek iki komisyon kurulmasını faydalı buldu.

Bakanlar Kurulu konuyu detayıyla inceledikten sonra şu kararları aldı:

a)Dışişleri, İçişleri bakanları, Başkan'ın Diplomatik Büro Şefi, Hukuk Dairesi'nin AB Bölümü Şefi, Savunma eski Bakanı ve Milli Muhafız Ordusu (RMMO) eski Komutanı Fivos Klokkaris'ten bir Yüksek Düzeyli Grup oluşturulacak. Bu Grup Kıbrıs Cumhuriyeti'nin İngiliz üslerine ve Kıbrıs'taki kolaylıklara karşı tavrını, İngiltere'nin Kıbrıs'a ve özellikle hukuki yükümlülüklerine karşı tavrına bağlı olarak revize edecek.

b)İngiliz Üsleri ve Kıbrıs'ta Kolaylıklar için Başkan'ın Diplomatik Büro Şefi, İstihbarat Teşkilatı, Dışişleri, Savunma, İçişleri, Ulaştırma ve Çalışma bakanlıkları ile Hukuk Dairesi'nden oluşacak bir Daimi Personel Komitesi kurulacak. Bu komite Kıbrıs Cumhuriyeti makamlarının Birleşik Krallık makamları, özellikle de Kıbrıs'taki İngiliz Üs makamları ile üslerin işleyişiyle ilgili işbirliklerinin, hükümet politikasına göre idamesi veya değiştirilmesi hedefiyle sistemli incelemeler ve raporlar hazırlayacak."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.