GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Hristodulidis: "GYÖ'ler için ortak liste"

Hristodulidis: "GYÖ'ler için ortak liste"

Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, Kıbrıs Türk ve Rum tarafının müzakerecileri Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis'ten ortak Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) listesi hazırlamalarını istediklerini doğruladı.

Yayın Tarihi: 18/05/15 12:09
okuma süresi: 5 dak.
Hristodulidis: "GYÖ'ler için ortak liste"
A- A A+

Alithia gazetesi "Önlemler ve Öz – Müzakereciler Ortak GYÖ Listesi Sunacak – Nami Telefonlar, Elektrik, Hellim ve Barikatlardan Söz Etti" başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami'nin KKTC basınında yer alan söyleşisine ve Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis'in bu söyleşiyi değerlendirmesine yer verdi.

Gazete, Nami'nin söyleşisinde, görüşülen GYÖ'ler arasında her iki tarafta da ortak mobil telefon iletişimi, elektrik hatlarının birleştirilmesi, hellim dosyası sunulması anlaşması ve yeni geçiş kapılarının açılmasının da olduğunu açıkladığını aktardı.

Gazete, Nami'nin söyleşisinin ardından Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis'in dün konuya ilişkin açıklamasında da, Akıncı ve Anastasiadis'in müzakerecilerden, düşük siyasi öneme sahip ortak bir GYÖ listesi hazırlamalarını talep ettiklerini doğruladığını aktardı.

Habere göre Hristodulidis açıklamasında, GYÖ listesinin liderlere sunulacağını ve önlemlerin hangisini benimseyip benimsemeyeceklerinin liderlerin kararı olacağını belirtirken, listenin hazırlanmasını beklemek gerektiğini ifade etti.

Her iki liderin de bu tür GYÖ'lerle ilerlemek istemesinin önemli bir olay olduğunu dile getiren Hristodulidis, konuya ilişkin gelişmeler için 29 Mayıs tarihindeki liderler görüşmesini beklemek gerektiğini vurguladı.

"AKINCI'NIN VARLIĞI ÖNEMLİ BİR UNSUR"

Hristodulidis, Kıbrıslı Türklerin lideri olarak karşılarında "vatanın yeniden birleşmesi ve işgalin sona ermesinden bahseden Mustafa Akıncı'nın olmasının önemli bir unsur olduğunu" belirterek "bu açıklamalar ve gerekli bir unsur olan Türkiye'nin aktif katılımıyla da iyimser olmamıza imkan verecek koşulların oluşabileceğini umudunu" dile getirdi.

Hristodulidis ayrıca, Rum lider Anastasiadis'in siyasi iradeye sahip olduğunu ve hazır olduğunu belirterek tüm sürecin nasıl ilerleyeceğini görmek için Anastasiadis ve Akıncı'nın bir sonraki görüşmesinde özlü müzakerelerin başlamasını beklediklerini de vurguladı.

BM GENEL SEKRETERİ BAN AKINCI VE ANASTASİADİS'LE GÖRÜŞÜTÜ

Gazete bir diğer haberinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Anastasiadis ve Akıncı'yla telefonda görüştüğünü aktardı.

Ban'ın cumartesi günü akşamüzeri Anastasiadis ve Akıncı'yla telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini yazan gazete, Anastasiadis'in Ban'a "samimi ve özlü bir diyalog aracılığıyla, vatanın yeniden birleşmesi ve işgalin sona ermesi için iyimser olabilmemize imkan sağlayacak koşulların oluşması arzusunu" ilettiğini yazdı.

Habere göre Ban ise Anastasiadis'e "müzakerelerin başlamasından ötürü duyduğu iyimserliği ve BM'nin her türlü katkıyı yapmaya hazır olduğunu" dile getirdi.

Gazete, Ban'ın Akıncı'yla gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde ise Akıncı'yı New York'a davet ettiğini yazdı.

AKINCI'NIN SİLİGULULARIN ETKİNLİĞİNDEKİ AÇIKLAMASI

Öte yandan gazete, Cumhurbaşkanı Akıncı'nın dün Boğaz Piknik Alanı'nda "Siligulular Dayanışma Derneği" tarafından düzenlenen etkinliğe katılımını ve burada yaptığı konuşmayı "Karşı Tarafı Düşman Olarak Görmeyin" başlığı altında yansıttı.

Diğer gazeteler ise Akıncı, Nami ve Hristodulidis'in açıklamalarını şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: "Elektrik, Cep Telefonları ve Hellim GYÖ'leri – Akıncı: Karşımızdaki Düşman Değil Mesajını Verdi – Ban Ki Moon'la Görüştüler."

Simerini: "GYÖ'lerle Momentum Oluşturuyorlar – Çözüm İçin Ortak Anlayış."

Fileleftheros: "Ban Sonuç İstiyor – Nikos ve Mustafa'ya 'Saha' – Ban Topun Anastasiadis ve Akıncı'da Olduğu Mesajını İletti - Hristodulidis: 'Her Şey Müzakerelerde Değerlendirilecek – Cep Telefonları ve Elektrik Gündemde – Akıncı Siliguluların Etkinliğinde."

Haravgi: "Müzakereciler Ortak GYÖ Listesi Hazırlıyor – Nami Karşılıklı Anlaşma Adımları Görüyor -Akıncı Tekrardan Yeniden Birleşme Mesajı Gönderdi: Gençler İçin Daha İyi Bir Gelecek- 'Karşımızdakiler Düşman Değil.'"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.