GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

"Nemesis 2015" dün gerçekleşti

"Nemesis 2015" dün gerçekleşti

"Nemesis 2015" kod adlı arama-kurtarma tatbikatının, Güney Kıbrıs, İsrail, Yunanistan ve ABD'den hava-deniz kuvvetlerinin katılımıyla, dün Güney Kıbrıs'ın sözde "Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB)" icra edildiği haber verildi.

Yayın Tarihi: 02/07/15 11:15
okuma süresi: 5 dak.
"Nemesis 2015" dün gerçekleşti
A- A A+

Bunun geniş çaplı ve çok uluslu bir tatbikat olduğunu yazan Simerini gazetesi, tatbikatın Larnaka Deniz Bölgesi'nde dün saat 09.00-14.00 saatleri arasında gerçekleştirildiğini yazdı.

Tatbikata Güney Kıbrıs, İsrail, Yunanistan ve ABD'den hava-deniz kuvvetleri yanı sıra, SAIPEM şirketine ait SCARABEO-4 isimli sondaj platformu ile EDT şirketine ait destek gemilerinin katıldığını da kaydeden gazete, Rum Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis'in tatbikatla ilgili açıklamalarına yer verdi.

Gazeteye göre, tatbikata katılanları kutlamak için dün sabah Larnaka'da bulunan Rum Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezine (KSED) giden Fokaidis, tatbikatın başarılı gerçekleştirilmesine yönelik işbirliklerinden ötürü Yunanistan, İsrail ve ABD'ye teşekkür etti.

Habere göre Fokaidis, "Nemesis 2015" ve birkaç hafta önce gerçekleştirilen "Argonaftis 2015" tatbikatlarının, Rum kesiminin, jeopolitik dengesizlik, çatışma ve aşırılığın yükselişte olduğu bir bölgede, güvenlik, istikrar ve bölgesel işbirliği olarak oynayabileceği role işaret ettiğini savundu.

Öte yandan Fokaidis, buna paralel olarak, "Kıbrıs'ın" geçmişte Kıbrıs sorunuyla tanımlanan bir ülke olmasına rağmen, yeni asimetrik tehditler, terör ve genel olarak güvenlik alanındaki alışılagelmemiş zorluklarla ortaklaşa mücadele yöntemleri bulunması gereken bir dönemde, güvenlik oluşturabilecek (üretebilecek) bir ülke olduğunun daha da anlaşılır hale geldiğini ifade etti.

,Tatbikat çerçevesinde anılmakta olan tüm senaryoların da bunlar olduğunu (terörle mücadele, arama, kurtarma ve deniz kirliliğinden korunma) dile getiren Fokaidis, dolayısıyla bu tatbikatların devletin güvenlik güçlerini de uluslararası hale getirdiğini, aynı zamanda "Kıbrıs'ı" güvenlik meydana getirebilecek bir ülke olarak haritaya koyduğunu öne sürdü.

Gazeteye göre Fokaidis, Yunanistan'ın her yıl olduğu gibi bu yıl da, bugünlerde içinde bulunduğu tüm sıkıntılara rağmen, tatbikata önemli sayıda araç ve personelle katıldığını ifade etti.

Tatbikata SAIPEM şirketine ait SCARABEO-4 isimli sondaj platformu ile EDT şirketine ait destek gemilerinin katılmasına bağlı olarak, MEB'den doğal zenginliklerin çıkarılması meselesindeki bir soruya karşılık ise Fokaidis, buna olumsuz yanıt verdi ve "tatbikatın doğal zenginliklerin çıkarılmasının ne kadar hızlı veya geç olacağına ilişkin herhangi bir prosedürle bağlantısı olmadığını" vurguladı.

Fokaidis, son olarak, önemli olan şeyin, deniz ve enerji güvenliği meselesiyle ilgisi herhangi bir tehditle baş edebilecek araçlara ve olanaklara sahip olabilmek adına, kendilerinin her durumda hazır olmaları olduğunu da sözlerine ekledi.

Tatbikatın, Larnaka'da bulunan Rum Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezinin (KSED) denetiminde, İsrail (RC HAIFA), Yunanistan (JRCC Pire) ve ABD'nin (NAVEUR/PRC) Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezleriyle işbirliği içerisinde gerçekleştirileceğini izah eden gazete, tatbikat programında, sondaj platformlarında gerçekleşecek terör eylemlerinin önlenmesi, insanların toplu tahliye edilmesi, aynı zamanda deniz kirliliğiyle mücadele edilmesi senaryolarının bulunduğunu anımsattı.

Tatbikata toplam 9 savaş gemisinin katıldığını kaydeden gazete, gemilerin beşinin İsrail, iki tanesinin Yunanistan, iki tanesinin de RMMO Deniz Kuvvetleri'ne ait olduğunu belirtti.

Tatbikata ayrıca SCARABEO-4 isimli sondaj platformu ile platformla ilgili bir araştırma ve destek gemisinin katıldığını kaydeden gazete, tatbikatta deniz kirliliğiyle mücadele konusunda iki gemi, sahil güvenlik ve deniz polisine ait iki tekne, dört helikopter ve farklı tipte iki uçağın katıldığını ekledi.

Haberde, tatbikatın sonuçlarının, deniz ve enerji güvenliği tehditleriyle başa çıkılmasında, Rum Yönetimi devlet birimlerinin daha iyi hazırlanması için temel araç olacakları da belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.