GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Müzakerelerde, anlaşmazlıklara ilişkin belge sunulacak

Müzakerelerde, anlaşmazlıklara ilişkin belge sunulacak

Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için yürütülen müzakereler çerçevesinde bugün yapılacak görüşmede, anlaşmazlıkların bulunduğu noktaların yer aldığı ortak belgenin sunulacağı belirtildi.

Yayın Tarihi: 12/10/15 12:07
okuma süresi: 6 dak.
Müzakerelerde, anlaşmazlıklara ilişkin belge sunulacak
A- A A+

Alithia gazetesi, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis tarafından hazırlanan, anlaşmazlık olan noktaların yer aldığı ortak belgenin bugünkü liderler görüşmesinde sunulacağını yazdı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, anlaşmazlıkların olduğu noktalar temelinde, şekillendiği şekliyle durumu değerlendireceğini ve bir sonraki görüşmeleri olan 30 Ekim'e kadar, müzakere çerçevesinde ileriki adımlar için talimatlar vereceğini belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis bugünkü görüşme sırasında, daimi derogasyonlardan bahseden Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın son açıklamalarını da gündeme getirecek.

Simerini gazetesi, liderlerin, bugün saat 18.00'de müzakereler çerçevesinde yeni bir görüşme yapacağını yazdı.

Gazete "Sigma" kanalının bilgilerine atıfta bulunarak, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyannis'in, BM'nin talebinin ardından, iki tarafın Kıbrıs sorunun önemli boyutlarındaki görüş ayrılıkları ve anlaşmazlıklarının kaydedildiği ayrıntılı bir belge hazırladığını yazdı.

Gazete aynı haberinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in, dün Güzelyurt (Omorfo) kökenli Rumların geleneksel olarak her yıl düzenledikleri "anti işgal yürüyüşü" çerçevesinde yaptığı açıklamalarda gerek Kıbrıs sorunundaki muhatabı Akıncı'ya, gerekse Avrupalı ortaklara mesajlar gönderdiğini belirtti.

Habere göre Anastasiadis, Kıbrıs Rum tarafının garantili çoğunlukları da, derogasyonları da kabul etmesinin söz konusu olmadığını açıkça ifade etti.

ANASTASİADİS: "DEROGASYONLAR VE GARANTİLİ ÇOĞUNLUKLARA HAYIR"

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güzelyurt (Omorfo) kökenli Rumların, 35'inci "anti işgal yürüyüşü" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına ilişkin kararlığını ifade ederken, çözüme odaklandıklarını açıkça dile getirdi.

Hiç kimsenin, herhangi bir çözümü kabul edeceklerini beklememesi gerektiğini söyleyen Anastasiadis, çözümün, sadece bir toplumun değil, iki toplumun endişelerine saygı duyması gerektiğini belirtti.

Ankara'nın ve genel olarak Osmanlı tarihine ve oldubittilerin sabitleştirilmesinden bahseden Anastasiadis, zamanın, adil bir çözümün esaslı bileşenlerini bozduğunu savundu.

Anastasiadis, adil olanın, iki kesimli çözümün olmadığını ancak en azından, adanın yeniden birleştirilmesi, "işgal ordularından kurtulmak", insan haklarının, temel özgürlüklerin garanti altına alınmasını görmek istediklerini belirtti.

Rum lider Anastasiadis, iki kesimli, iki toplumlu federal çözüme ilişkin bir çözüm temelinde, iki toplumdan her birinin belirlendiği şekliyle, oradaki bölümü yöneteceğini, Kıbrıslı Rumların, ülkenin güney, Kıbrıslı Türklerin kuzey bölümünü yöneteceğini, bunun 1977'de imzalanan, 1979'da ve ayrıca 8 Temmuz 2006'da tekrarlanan acı verici bir uzlaşma olduğunu söyledi.

Anastasiadis, Kıbrıslı Türklere ve onlar adına müzakere edenlere "kendilerinin (Rum tarafının) üstlendikleri sorumluluklara bağlı olduklarını, bahsettiği sorumlulukların, Kıbrıslı Türklerin, kuzey bölümde, kendi devletlerinde yönetime sahip olacağı, kendi devletlerinde ise Kıbrıslı Rumların yönetime sahip olacakları" yönünde olduğunu ifade etti.

Anastasiadis sözlerinin devamında bunun, nüfus çoğunluğuna, mülk çoğunluğuna da yol açmadığını savundu.

Kıbrıslı Türklerin, ne de Kıbrıslı Rumların iradesini bozmayacak şekilde düzenlenmesi gereken, ister kabul edilsin ister edilmesin, bazı siyasi hakların bulunduğunu söyleyen Anastasiadis, konuşmasında AB normlarında da değindi.

Anastasiadis, 11 Şubat 2014'te AB normlarının, federal statüye dönüşecek Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tüm hükümranlığında hayata geçirileceği şeklinde anlaşmaya varılırken, Kıbrıs için, Avrupa'da başka hiç kimsenin istemediği veya talep etmediği deragosyanlardan hariç tutulmasını talep ederek, Avrupa normlarında tercihler veya seçicilik başlatmayı akıllarından geçirmediklerini ifade etti.

Anastasiadis, konuşmasında ayrıca barışçıl diyaloğa odaklandıklarını ve çözüm için çalışmaya kararlı olduklarını açıkça, net ifade etmek istediğini de belirtti.

Politis gazetesine göre Anastasidis, konuşması sırasında, toprak düzenlemeleri çerçevesinde Kıbrıs Rum idaresine bağlı olacak bölgeler de dahil olmak üzere, her göçmenin dönüş hakkının garanti altına alınması çabasından bahsetti.

"Kıbrıslı Türkler, ne kadar erken bilinçli olursa diğer pek çok sorun da o kadar kolay çözülecek" ifadesini de kullanan Anastasiadis, ayrıca (iade edilecek) bu bölgelere "Omorfo" (Güzelyurt) bölgesinin de dahil olduğunu savundu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.