GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 8 dak.

Rusya, Rum Yönetimi'nden askeri kolaylık istedi

Rusya, Rum Yönetimi'nden askeri kolaylık istedi

Rusya'nın Rum yönetiminden, Fransa ve Almanya'ya tanıdığı askeri kolaylıkların aynısını istediği haber verildi.

Yayın Tarihi: 08/12/15 10:53
okuma süresi: 8 dak.
Rusya, Rum Yönetimi'nden askeri kolaylık istedi
A- A A+

Fileleftheros haberi "Moskova Askeri Kolaylıklar İstiyor… Dışişleri Bakanı İle Fransa ve Almanya'yla Yapılanla Aynı Standartta Savunma Anlaşması Konusunda Görüşme" başlık ve spotlarıyla aktardı.

Habere göre Rusya'nın Güney Kıbrıs'taki Büyükelçisi Stanislav Osatchiy dün, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis'le bu konuyu görüştüklerini belirterek "Fransa ve Almanya'nın sahip olduğu kolaylıkların aynını istiyoruz. Çok yakında bir anlaşmaya imza atmayı bekliyoruz" dedi.

Rusya'nın Suriye'de üssü ve bölgede gemileri olmasına karşın Güney Kıbrıs'ı bir seçenek olarak elinde tutmak istediğini belirten gazete, Rum yönetiminin, Kıbrıs sorunundaki tezlerini destekleyen Rusya'ya aynı kolaylıkları tanımamak için hiçbir sebebi olmadığına işaret etti.

Gazeteye göre Osatchiy dün EDEK ve Vatandaşlar İttifakı ile Türkiye-Rusya ilişkilerindeki gerilim bağlamında bölgedeki gelişmeleri ele aldığı görüşmelerinde, Moskova'nın konuyla ilgili pozisyonunu aktardı. Türkiye'nin Rus askeri uçağını, Rusya'nın Suriye'deki operasyonları yüzünden düşürmüş göründüğünü söyleyen Rus Büyükelçi, Türkiye üzerinden petrol kaçakçılığı yapıldığını iddia ederek bunu büyük oranda kestiklerini ve şimdi Amerikalılarla, bu ticareti kesme yollarını görüştüklerini anlattı.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos Osatchiy'e partisinin, Rusya ve Fransa'nın IŞİD'e karşı işbirliği çerçevesinde Güney Kıbrıs'ın Fransa'ya sağladığı askeri kolaylıkların aynını Moskova'ya da sağlaması gerektiği tezini aktardı.

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Lillikas da Rum yönetimine, Rusya ile askeri kolaylıklarla ilgili bir savunma anlaşması imzalaması çağrısı yapılacak bir meclis kararı üretilmesi için, Rum Meclis Başkanı'na ve bütün partilere gönderdiği mektubu anlattı.

OSATCHIY: "GARANTİLERİ BM GÜVENLİK KONSEYİ SAĞLAYABİLİR"

Osatchiy, EDEK ve Vatandaşlar İttifakı ile görüşmelerinde Moskova'nın Kıbrıs sorunundaki pozisyonunu aktardı. Moskova'nın geçmişte olduğu gibi bugün de özellikle BM Güvenlik Konseyi'nde ve garantiler konusunda Güney Kıbrıs'a destek vereceğini belirterek "garantileri BM Güvenlik Konseyi'nin sağlayabileceğini" savundu.

Haberde Osatchiy'nin Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'le de, Moskova'nın Rum yönetiminden istediği hukuki katkı konusunu ele aldıkları kısa bir görüşme yaptığı kaydedildi.

KASULİDİS: "KONUŞTUĞUMUZ KOLAYLIKLAR İNSANİ NEDENLERLE VE OLAĞANÜSTÜ HALLERLE İLGİLİ"

Aynı gazetenin "İnsani Nedenlerle Kolaylıklar… Kasulidis: Devam Etmekte Olan Diyalog Olağanüstü Hallerle De İlgili" başlıklı haberine göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rusya ile yürütmekte oldukları diyaloğun insani nedenler ve olağanüstü haller ile ilgili kolaylıklar sağlanmasıyla alakalı olduğunu açıkladı.

"Defalarca açıkladığımız gibi, Kıbrıs ve Rusya hükümetleri arasında insani maksatlarla ve olağanüstü hallerle alakalı diyalog yürütüyoruz" diyen Kasulidis şunları da ekledi:

"Bu, uluslararası hukukun öngördüğü gibi, Rus vatandaşlarının Orta Doğu bölgesinden tahliyesi ve diğer olağanüstü hallerle ilgilidir. Fransa ile de aynı şey yapılıyor. Fransa ve Almanya'ya bir süredir, BM'nin Lübnan'daki misyonuna, UNIFIL'e katılan ülkelere sağlanan ilave kolaylıklar da sağlanıyor."

Fransa ve Almanya'ya sağlanan ilave kolaylıkların Rusya'ya da sağlanıp sağlanmayacağı sorulan Kasulidis "olağanüstü hal, yani insan hayatının tehlikede olması, v.b. durumlarda ilave kolaylıklar sağlamak uluslararası hukuka göre yükümlülüğümüzdür, elbette sağlayacağız" dedi.

Kasulidis'e, Rum yönetiminin herhangi bir ülkeye, IŞİD'e karşı operasyonlar için kolaylık sağlamak niyetinde olup olmadığı da sorulduğunda "Fransa'nın istediği kolaylık da, savaş uçaklarının operasyon dönüşünde, olağanüstü hal olması durumunda Kıbrıs hava limanlarına iniş yapabilmesidir" ifadesini kullandı.

Rum Dışişleri Bakanı, diğer ülkelere sağlanacak kolaylıklar hakkında ise "Uluslararası hukuk, olağanüstü hal içerisinde olan herhangi birisine kolaylık sağlanmasını zorunlu kılar. Anlaşma da var, hukuki-teknik çalışması yapıldıktan sonra Moskova'yla da anlaşma yapılacak" dedi.

RUSYA, BAF'TAKİ HAVA ÜSSÜNÜ KULLANMAK, LİMANLARINA SAVAŞ GEMİLERİNİ BAĞLAMAK VE ASKERLERİNİN KISA SÜRELİĞİNE KALMASINI İSTİYOR

Simerini haberi "İstiyor ve Bekliyorlar… Dışişleri Bakanlığı ve Rusya Federasyonu Askeri İşbirliği İçin Altın Kesiti Arıyor" başlığıyla aktardı.

Rum Dışişleri Bakanı, Rusya'nın Güney'den askeri kolaylık istediğini daha geçen Kasım ayında kesin bir dille yalanlarken Büyükelçi Osatchiy'in dün bu talebi doğruladığına dikkat çeken gazete, Rusya'nın bu talebini kısa süre önce Güney'i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'un da gündeme getirdiğini belirtti.

Kasulidis'in dün katıldığı bir radyo programında Lavrov'un Güney'den askeri kolaylık talep ettiği bilgilerini "Rusya'nın Suriye'de üssü olduğunu hatırlatarak yeniden yalanladığına dikkat çeken gazete özetle şu bilgileri aktardı:

"Gazetemizin edindiği bilgilere göre Ruslar Kıbrıs'tan Andreas Papandreu Hava Üssü'nde (RMMO'nun) kolaylıklar, savaş gemilerinin Kıbrıs limanlarına demirlemesi ve gerekmesi halinde Rus askerlerin kısa süreliğine Ada'da kalması gibi kolaylıklar istiyor.

'Kıbrıs'ın coğrafik konumu gerek Rusya gerekse IŞİD'e karşı savaşan diğer bütün müttefikler için çok hassastır' diyen Büyükelçi Osatchiy dün Başkanlık Sarayı'na giderek konuyu Başkan Anastaiadis'le yüz yüze görüştü."

OSATCHIY "KARIŞIKLIK" YARATTI...

Politis "Kolaylıklar Konusunda Osatchiy Karışıklığı" başlıklı haberinde, Osatchiy'nin dün sabah (EDEK ve Vatandaşlar İttifakı ile görüştükten sonra) Moskova'nın Güney'den askeri kolaylıklar istediği açıklamasının ortalığı karıştırdığını, bu açıklamasını öğleden sonra geri almak zorunda kaldığını bildirdi.

Haberde, dün iki kez, Rusya ile askeri kolaylık konusunu görüşmediklerini çünkü Rusya'nın böyle bir ihtiyacı olmadığını açıklayan Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis'in "Politis 107.6" radyosunda EDEK ve Vatandaşlar İttifakı'nın bu yöndeki taleplerine getirdiği yoruma yer verildi.

Kasulidis "birilerinin sırf muhalefet yapmak uğruna, ortada böyle bir talep de yokken, Güney Kıbrıs-Rusya'nın arasına kara çalı sokması için bu konular (Rusya'ya askeri kolaylık sağlanması) çok hassas konulardır" dedi.

Osatchiy de Kasulidis'in bu açıklaması üzerine RIA Novosti ajansına yaptığı açıklamada, Rum yönetimiyle yapılan görüşmelerin askeri içerikli değil insani içerikli kolaylıklarla alakalı olduğunu söyledi.

Alithia haberi Kasulidis'in açıklamasını okurlarına "Yoannis Kasulidis: Moskova'yla Diyalog Halindeyiz… Büyükelçi Stanislav Osatchiy Rusya Federasyonu'nun Dışişleri Bakanlığı'ndan IŞİD'e Karşı Savaşta Kolaylık Sağlamasını İstediğini Söyledi" başlığıyla aktardı.

Haravgi "Kolaylıklar Tanınması İçin Rusya'yla Diyalog… Stanislav Osatchiy: Kıbrıs'a Garantiler Güvenlik Konseyi'nden" başlığını attı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.