GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 3 dak.

Anastasiadis: "Türkiye'nin dilekte bulunmanın yeterli olmadığını anlaması gerekir"

Anastasiadis: "Türkiye'nin dilekte bulunmanın yeterli olmadığını anlaması gerekir"

Kıbrıslı Rum Lider Nicos Anastasiades, Kıbrıs`la ilgili bütün tarafların özellikle Türkiye`nin Kıbrıs için sadece bir çözüm dileğinin yeterli olmayacağını anlaması gerektiğine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 28/04/16 07:35
okuma süresi: 3 dak.
Anastasiadis: "Türkiye'nin dilekte bulunmanın yeterli olmadığını anlaması gerekir"
A- A A+
Ortodoks paskalyası öncesi bir askeri üssü ziyareti çerçevesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Anastasiades, 2016`nın Kıbrıs`ta çözüm yılı olup olmayacağı sorusuna, "Güzel konuşma yerine kararlı bir değişiklik olması, çözüme bizim izlediğimiz şekilde gerçek bir destek verilmesi halinde çözüm beklentilere ve her iki toplumun endişelerine karşılık vereceğini, o zaman bir umut olacağını belirtti.

Nicos Anastasiades, ilgili bütün tarafların özellikle Türkiye`nin dilekte bulunmanın yeterli olmadığını anlamaları gerektiğinin, 42 yıl sonra şimdi aynı açıklamaları dinlediklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı, enerji sektörüyle ilgili gelişmelerin, Türkiye`nin AB üyeliği veya bir enerji merkezine dönüşmesi arzusunun ve diğer nedenlerin, Kıbrıslı Türk liderin cesaretine katkıda bulunacağını ifade etti ve "Böylelikle herkesin kabul edebileceği bir çözüme varabileceğiz" dedi.

Vize sorunu ve daha genel olarak AB-Türkiye ilişkilerinin müzakereleri etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Anastasiades, "Bu konunun müzakereleri nasıl etkileyeceğini anlamadım. Bu sadece AB`nin belirlediği ön koşullara verilecek yanıt konusu, yani vize serbestliğidir" yanıtını verdi.

Avrupa Komisyonu`nun, Kıbrıs`ta bir çözüm olmadan Türkiye`nin fasıllarının açılamayacağından bahsetmesini yorumlaması istenen Cumhurbaşkanı, "Bu görüş bizim görüşlerimize tamam uymaktadır ve bunun memnunlukla karşılamaktan başka bir şey yapamayız" şeklinde konuştu.

Nicos Anastasiades, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk`un bu görüşü kesin olarak ve ısrarla desteklediğini hatırlattı ve şöyle devam etti: "Bunu söylüyorum çünkü Türkiye`de diyebileceğim, özellikle eleştiren bazı açıklamalar vardır."

Bölgeye ilginin ve Avrupa düzeyindeki tepkilerin çok güçlü olmasının Türkiye`nin uzlaşmazlığını yıkıp yıkamayacağı sorusuna Cumhurbaşkanı şu yanıtı verdi:

"İnanırım, çünkü bu herkesin yararınadır hem uluslararası toplumun hem de Türkiye dâhil bölgenin. Herkes Kıbrıs`ta bir çözümde kazanacaktır. Yeter ki herkes için işleyebilir, uygulanabilir, kalıcı ve adil olsun."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.