GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Yüksek Komiser Kidd: "Britanya müzakere sürecini destekliyor"

Yüksek Komiser Kidd: "Britanya müzakere sürecini destekliyor"

Britanya`nın Kıbrıs Yüksek Komiseri John Christopher William (Matthew) Kidd, ülkesinin Kıbrıs`a Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla yapılan müzakerelere gösterdiği desteğin yalnız sözde kalmadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 01/07/16 08:24
okuma süresi: 5 dak.
Yüksek Komiser Kidd: "Britanya müzakere sürecini destekliyor"
A- A A+
Britanya`nın Kıbrıs Yüksek Komiseri John Christopher William (Matthew) Kidd, ülkesinin Kıbrıs`a Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla yapılan müzakerelere gösterdiği desteğin yalnız sözde kalmadığını söyledi.

Yetkili, perşembe günü Başkanlık Sarayında düzenlenen özel bir tören sırasında, Anastasiades`e güven mektubunu sundu. Törende konuşan Yüksek Komiser, Anastasiades ve Akıncı`nın müzakerelerde yaptığı çalışmaların "gerçeğe daha yakın geldiğini" söyledi.

"Kıbrıs sorununda adil, kalıcı ve yaşayabilir çözüm şekli belli oluyor" diyen yetkili, yapılan müzakereler sırasında anlaşılması gereken konuların sayısında sürekli bir azalma kaydedildiğini ve bunun bir çözümün bulunacağı konusunda ümit yarattığını belirtti.

Britanya`nın Kıbrıs sorunundaki süreci desteklediğini ifade eden yetkili, ülkesinin gösterdiği desteğinin sadece söze kalmadığını belirterek "bizden bundan daha çoğunu bekliyorsunuz" dedi.

Komiser, Kıbrıslı liderlere müzakere süreci çerçevesinde sürece yardımcı olmak amacıyla ülkesinin fikirler sunacağı ve bulunacak bir çözüm durumunda bunun uygulanması için gerekli uzmanlığı ve desteği vereceğini belirtti.

Kıbrıs ve Britanya arasındaki ilişkilere değinen Komiser Kidd, ikili ilişkilerin daha çok alanlarda sağlandığını söyledi.

Brexit`e değinen Komiser, kendisinin Britanya`nın Avrupa Birliğinde çıkması için aldığı kararın ikili ilişkileri etkilememesi amacıyla çalışacağını vurguladı.

Güven mektubunu kabul eden Anastasiades Brexit konusuna değinerek, "Britanya`nın AB`den en düzgün bir şekilde çıkması hedeflenen uzun bir sürecin başlangıcındayız. Bu sürecin sonucu Britanya ile AB arasındaki ilişkiler için belirleyici olacak" dedi.

İkili ilişkiler hakkında Anastasiades, Kıbrıs ve Britanya arasındaki ilişkilerin, iki ülkenin AB üyesi ülkeler olmadan önce sağlanan yakın ilişkiler olduğunu ve ikili ilişkilerin mükemmel olmaya devam edeceğine işaret etti.

Anastasiadis, oluşan yeni durum çerçevesinde iki halkın yararlarının korunması için Kıbrıs`ın Britanya ile ilişkilerini daha güçlendirmesi ve derinleştirmesi amacıyla çalışacağını söyledi.

Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması amacıyla yapılan müzakereler hakkında Anastasiadis, iki tarafının yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, ekonomi ve AB gibi önemli olan bir dizi konularda ortak anlayışta bulunduklarını belirtti.

Anastasiadis, devamla, "Bununla birlikte sözü edilen dört başlıkta hala ayrılıklar vardır. İki belirleyici başlık, Toprak Ayarlamaları`yla Güvenlik ve Garantiler üzerinde, ayrıca anlaşmanın Gün 1 gibi kapsamlı anlaşmanın iç yönünü ve esasını oluşturan, Federal Anayasa, Yasalar ve mevzuatın zorunlu olduğu, hazırlanması gereken diğer konularda henüz esaslı müzakere yapmadık" dedi.

Anastasiadis, 8 Haziran 2016 tarihinde Akıncı ile yaptığı görüşme sırasında görüşmelerin yoğunlaştırılması ve müzakerelerin metodolojisi konusunda karar alındığını ifade ederek, gelecek ayılarda ilerleme kaydedileceği ümidini ifade etti.

İki liderin haftada iki kez görüşeceğini açıklayan Anastasiadis, "müzakere sürecini yoğunlaştıracağız, görüşmelerimizde oluşturduğumuz her içerikli konuyu görüşeceğiz" dedi.

Kıbrıs sorununa bulunacak olan çözümün BM kararları, AB prensipleri ve ilkeleri temelinde olmasının önemine işaret eden Anastasiadis, Kıbrıs`ın Uluslar arası topluluğu ve Britanya`nın dâhil yakın dostlarının güçlü desteğini beklediğini söyledi.

Anastasiadis Uluslararası toplumun Kıbrıs`ta işgalci güç olan Türkiye`ye müzakerelerde şimdiki önemli anla ilgili fırsatı yakalaması, kendi tarihi sorumluluklarını kabul etmesini, güzel sözlerle ikna yerine adada geçerli olan umut havasına olumlu desteklemesinin söylemesi gerektiğine işaret etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.