GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 4 dak.

Avrupa Programları Genel Müdürü ortak projelerin hızlandırılmasını istiyor

Avrupa Programları Genel Müdürü ortak projelerin hızlandırılmasını istiyor

Avrupa Programları, Koordinasyon ve Geliştirme Genel Müdürü, 2014 – 2020 yılları için açıklanan ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen projelerin hayata geçirilmesinin hızlandırılmasını istedi.

Yayın Tarihi: 25/08/16 08:07
okuma süresi: 4 dak.
Avrupa Programları Genel Müdürü ortak projelerin hızlandırılmasını istiyor
A- A A+
Avrupa Programları, Koordinasyon ve Geliştirme Genel Müdürü, 2014 – 2020 yılları için açıklanan ve AB tarafından ortaklaşa finanse edilen projelerin hayata geçirilmesinin hızlandırılmasını istedi.

KHA`ya konuşan Avrupa Yapısal ve Yatırım Fonları Müdürü Costas Iacovou, Genel Müdürün projelerin hızlandırılması yönünde baskı yaptığını belirterek `projelerin hayata geçtiğini görmek istiyoruz` dedi.

2014 – 2020 yılları arasında Kıbrıs`a verilecek €788 milyon avronun belli bir dönem içinde kullanılmasını gerektiğini belirterek yıllık hedefler olduğunu vurguladı. €200 milyon avronun AB ile müzakere sırasında Anastasiades tarafından garanti altına alındığını, 2017 yılı sonuna kadar kullanılmaması durumunda bu miktarın kaybolacağını söyledi.

Iacovou devamla, Genel Müdürün 2016 yılında, 2007 – 2013 program dönemini kapattığını belirterek, aynı anda 2014 – 2020 program döneminin başladığını açıkladı..

`Hedefimiz, AB`nin Kıbrıs`a verdiği tüm kaynakları 2007 – 2013 tarihleri arasında değerlendirebilmekti. Bunu başardığımıza inanıyorum`.

Bu miktarın ne kadarının kullanıldığı sorusuna, `%95`ine ulaştık. Geriye kalan %5`lik oran ise bu dönemin kapanışında, Komisyonun, tüm projelerin gerçekleştirildiğini kontrol etmesinden sonra verilecek` dedi.

Iacovou ayrıca, kanunsuzluk ve yolsuzlukların yapıldığı konusunda şikayet edilen durumlarda, küçük bir risk bulunduğunu açıkladı. `AB`nin prensibi, sahtekarlık için fonlar verilmemesidir. Böyle olması durumunda, Komisyon o fonun geri verilmesini ister`.

Şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşıp karşılaşılmadığı sorusuna, şu ana kadar böyle bir yaşanmadığı yanıtını verdi.

Iacovou, Çalışma Bakanlığının üniversite mezunu işsizler için açıkladığı mesleki eğitim ve mesleki öğretimle ilgili tüm programlara halkı ilgisinin büyük olduğunu ve AB`nin gelecek yıllar için bu programlara toplam €130 milyon avro fon verdiğini açıkladı.

2014 – 2020 dönemi için açıklanan €300 milyon avroluk Avrupa Çevresel Kalkınma Fonunun yeni programlar ve projelerde kullanılacağını belirtti.

Aynı zamanda Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanının da genç ve kadın girişimciler için, hane ve iş yerleri için enerji yeterliliği ve ayrıca yenilikçi işletmeler için programlar açıkladığını ve başvuruların incelendiğini dile getirdi.

Ticaret Bakanlığının planlarının, iş dünyasını hareketlendirilmesine katkıda bulunacağını, ekonominin ve üretim sektörünün yeniden canlanması ve yeni iş alanlarının açılması hedefiyle bu programlara öncelik verdiğine işaret etti.

Avrupa Programları Genel Müdürü, önümüzdeki aylar içinde, turizm ünitelerinin geliştirilmesi ve alternatif turizm konularında iki yeni programın Kıbrıs Turizm Örgütü (CTO) tarafından açıklanmasının beklendiğine dikkat çekti.

Önümüzdeki aylarda ayrıca, Araştırma Tanıtma Vakfının da üniversiteler, araştırma kurumları, yenilikçi işletmeler için programlar açıklayacağını bildirdi.

Iacovou, Araştırma ve yenileme programları için Avrupa Çevresel Kalkınma fonlarının €70 milyon avro düzeyinde olacağını açıkladı. Ayrıca kentsel sürdürülebilir kalkınmayla ilgili kapsamlı politikalarını uygulamaları amacıyla, €80 milyon Euronun Lefkoşa, Limasol, Larnaka ve Baf Belediyeleri olmak üzere adanın dört büyük belediyesine bölüşüleceğini dile getirdi.

Iacovou son olarak `AB, yatırdığı fonların uzun vadeli etkili olmasını istiyor. En azından bu para iyi amaç için harcanıyor` dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.