GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Eide'nin liderlerle temasları Rum basınında geniş yer aldı

Eide'nin liderlerle temasları Rum basınında geniş yer aldı

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin, Cenevre konusunda olumlu bir yanıt almak hedefiyle, bu sabah liderlerle ayrı ayrı görüşmelerinde formülünü sunacağı belirtildi.

Yayın Tarihi: 24/05/17 12:09
okuma süresi: 6 dak.
Eide'nin liderlerle temasları Rum basınında geniş yer aldı
A- A A+
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin, Cenevre konusunda olumlu bir yanıt almak hedefiyle, bu sabah liderlerle ayrı ayrı görüşmelerinde formülünü sunacağı belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin, ilk önce Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, daha sonra ise Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin beklendiğini yazdı.

Haberi "Yeni Cenevre Pişiriliyor - Eide, "Yapıcı Belirsizliklerle" Yeni Konferansı Açıklama Girişiminde Bulunacak - İki Kritik Randevu" başlığıyla veren gazete, Eide'nin, çekincelerle birlikte, yeni Cenevre için olumlu yanıt almayı garanti altına almak için liderlerle bir araya geleceğini yazdı.

Eide'nin, görüşünü değiştirmesi konusunda Anastasiadis'i ikna etmek için ilk önce Anastasiadis ile bir araya geleceğini yazan gazete Eide'nin daha sonra Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşeceğini belirtti.

Gazete elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Eide'nin, kendisine, Haziran ayında Cenevre'de görüşme yapılmasına ilişkin açıklama yapma imkanı tanıyacak olan liderlerden minimum olumlu yanıt almayı temin etmeyi hedeflediğini yazdı.

Gazete Eide'nin yapacağı açıklamanın, herkese, istediği şekilde yorumlama olanağı tanıyacak yapıcı belirsizlik çerçevesinde hareket edeceği ihtimalinin bulunduğunu belirtti.

Bazı kişilerin, Eide'nin bu giriminin, devam açısından perspektif yarattığını düşünmesinin mümkün olduğunu ancak öze ilişkin durumların ise birçoğunun sandığı kadar kolay olmayacağını belirten gazete, öncesinde iyi bir hazırlığın yapılmaması durumunda bunun, iki tarafın, toplanma sebebi olan konuda -Güvenlik konusunda- sonuç elde etme hedefine sahip olmayacağı anlamına geldiğini yazdı.

Gazete Anastasiadis'in Cenevre'ye gitmeden önce sahnenin netleşmesindeki ısrarının, kendisini tehlikeli bir duruma sokacak hareketlerden kaçınmayı amaçladığını da belirtti.

Habere göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün yaptığı açıklamada ortaya koyduğu önerinin sürece değil öze ilişkin olduğundan, ayrıca bunun müzakereleri ileriye taşıyacağından bahsetti.

EİDE'NİN FORMÜLÜ SUNMASI BEKLENİYOR

Öte yandan Alithia gazetesi "Eide'nin Formülü Guterres Mühürlü" başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin bugün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'ya, Cenevre'de Kıbrıs'a ilişkin konferansın devamına ilişkin uzlaşma formülünü sunmasının beklendiğini yazdı.

Gazete uzlaşma formülünün, tepkilerin sınırlandırılması için fazla ağırlığa sahip olmak adına BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in imzasını taşıyacağını yazdı.

Elde ettiği bilgilere atıfta bulunarak Kıbrıs Rum tarafının, Güvenlik ve Garantiler konusunun öncelikle görüşülmesi şeklindeki talebinin göz önünde bulundurulmasının beklendiğini yazan gazete BM'nin formülünün ayrıca her iki tarafı mutlak şekilde memnun etmesinin de beklenmediğini belirtti.

ANASTASİADİS

Bu arada Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, "başkanlık seçimleriyle ilgilendiğime dair söylenenler doğru olsaydı öneri sunmamış olurdum" yönünde açıklamada bulundu.

Anastasiadis, Rum İnşaatçılar ve Toprak Kalkındırma Birliği'nin genel kurulunda yaptığı açıklamada, sunmuş olduğu önerisinin, Kıbrıs sorununun ele alınması için derhal Cenevre'ye gidilmesi şeklinde olduğunu ifade etti.

Anastasiadis özlü bir diyalog içerisinde çözümü arzuladığını söyledi.

Politis gazetesine göre önerisinin çıkmaza neden olacağına dair eleştirilerin bulunmasının anımsatılması üzerine Anastasiadis, eğer önerisi diyaloğun başında olsaydı kendisini eleştirenlerin bu konuda haklı olabileceğini; anacak iki yıldır, 42 yıldır görüşülenleri ele aldıklarını ifade etti.

Sunmuş olduğu önerinin, önkoşul, ya da öne çıkma veya sürece ilişkin değil özle alakalı olduğunu yineleyen Anastasiadis, Türkiye'ye atıfta bulunarak kendilerinden bir adım önde olduklarını söyleyenlerin niyetlerinin de denenmesi gerektiğini savundu.

Anastasiadis açıklamasında ayrıca Cenevre'ye gidilmeden önce Kıbrıs'ta görüş birliklerine ilişkin daha fazla çabayı ihtimal dışı bırakmaksızın şu anda Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile planlanmış bir görüşmenin bulunmadığını da söyledi.

HRİSTODULİDİS

Fileleftheros gazetesine göre Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Anastasiadis'in önerisinin çıkmazdan kaçınılmasına yönelik olduğunu, bu nedenle müzakerelerde ilerlemeyi gerçekten arzu ediyorsa Türk tarafının buna olumlu yanıt vermesini ümit ettiklerini ifade etti.

Hristodulidis, durumların bugünkü haliyle bir sonuca ulaşılmasının da mümkün olmadığını savundu.

Hristodulidis, iki yıldır devam eden bu çabada ilerleme ve sonuç elde edilmesi konusuna ilgi duyduklarını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.