GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 5 dak.

Güney Kıbrıs-İsrail ortak tatbikatı sona erdi

Güney Kıbrıs-İsrail ortak tatbikatı sona erdi

Rum Savunma Bakanlığı, Güney Kıbrıs ile İsrail silahlı kuvvetlerinin işbirliğinde Trodoslar'da icra edilen "Iason-2017" ve "Kiniras-Saoyl 2017" kod adlı tatbikatların dün akşam tamamlandığını açıkladı. Tatbikatların, AKEL ile Rum Savunma Bakanlığı arasında karşılıklı açıklamaları eşliğinde yapıldığına dikkat çekildi.

Yayın Tarihi: 15/06/17 11:15
okuma süresi: 5 dak.
Güney Kıbrıs-İsrail ortak tatbikatı sona erdi
A- A A+
Rum Savunma Bakanlığı, Güney Kıbrıs ile İsrail silahlı kuvvetlerinin işbirliğinde Trodoslar'da icra edilen "Iason-2017" ve "Kiniras-Saoyl 2017" kod adlı tatbikatların dün akşam tamamlandığını açıkladı. Tatbikatların, AKEL ile Rum Savunma Bakanlığı arasında karşılıklı açıklamaları eşliğinde yapıldığına dikkat çekildi.

Haravgi "AKEL: Kıbrıs Barış Köprüsü… Kıbrıs ve İsrail'in Trodos'taki Askeri Tatbikatları Tamamlandı" başlıklı haberinde, AKEL'in Rum yönetimini, esasen Suriye ve Lübnan halkları aleyhine tatbikatlar yapmakla suçladığı Salı günkü açıklamasına, Savunma Bakanlığı'nın, tatbikatın Güney Kıbrıs'ın bölgedeki rolünü yükselttiği cevabını verdiğini yazdı.

Habere göre, AKEL dün ise Savunma Bakanlığı'nın açıklamasının, İsrail'le ortak askeri tatbikatın maksadıyla ilgili sorulara cevap vermediğine dikkat çekti. Açıklamada, muhalefetin sorduğu soruların değil asıl Anastasiadis hükümetinin seçip uyguladığı dış politikanın ve İsrail ordusunu Güney Kıbrıs'ta tatbikat yapmaya davet ederek verdiği mesajların ülke açısından tehlikeli olduğuna işaret edildi.

AKEL Rum devlet televizyonunun (RİK) kullandığı; "bu tatbikatın Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ve Kıbrıs MEB'inin korunmasıyla ilgisi yoktur. Trodos, Güney Lübnan ve Güney Suriye iklimi ve topografyasıyla benzerlikleri olduğu için kullanılıyor" söyleminin "bölgesel ihtilaflara karışan" bir söylem olduğuna dikkat çekti, bu söylemin Anastasiadis hükümetinin daha önce de AB'nin dahi Filistin meselesiyle ilgili inisiyatiflerine mesafeli durarak verdiği yanlış mesajlara eklendiğini vurguladı.

Açıklamasında "DİSİ Kıbrıs'ı acaba kime karşı 'İsrail'in kalkanı' ve 'Batı'nın ileri karakolu' ilan etti?" sorusuna yer veren AKEL özetle şöyle devam etti:

"Anastasiadis hükümeti, İsrail komandolarını Trodos'a davet etmek yerine, Kıbrıs MEB'i içerisindeki Türk faaliyetlerini alkışlayan, Kıbrıs'ı ve Kıbrıs sorununu bypass ederek doğal gaz boru hattı ortaklaşa planlayan üst düzeyli İsrailli yetkililerin tezlerini değiştirmeye odaklansın. Hükümetin bu tatbikatın yapılması kararı ne ülke çıkarlarına ne de ilkelere hizmet ediyor. Kıbrıs'ın rolü, barış ve bölge halklarının işbirliği köprüsü olarak işlediğinde yükselir. Yabancı orduların atış alanı haline geldiğinde değil."

Gazete, Rum Savunma Bakanlığı'nın, İsrail'le ortak tatbikatın tamamlandığına dair açıklamasında; "tatbikat Lefkoşa FIR Hattı içerisinde ve Kıbrıs Cumhuriyeti arazi alanının büyük bölümünde icra edildi ve Milli Muhafız Ordusu ile İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin Özel Harekat Birlikleri, personeli ile hava ve kara unsurları katıldı. Milli Muhafız Ordusu ve İsrail Hava Kuvvetleri personeli eğitildi, hava operasyonları ve özellikle savaş sırasında arama ve kurtarma görevleri alanlarında bilgi ve deneyim teatisinde bulundu" denildi.

Fileleftheros da Rum Savunma Bakanlığı açıklamasına dayandırdığı haberinde, 11-14 Haziran döneminde paralel icra edilen "Iason-1/2017" ve "Kiniras-Saoul 2017" tatbikatlarında iki ülkenin Komuta Kontrol ve İstihbarat Sistemi'nin eşzamanlı işletilmesiyle, her iki ülkenin özel kuvvetlerinin eğitilmesiyle ilgili olduğu ve tatbikata her iki ülke Özel Kuvvetleri'nden çok sayıda asker katıldığına işaret etti.

Tatbikatlar sırasında RMMO er ve erbaşlarının mesleki eğitim ve öğrenimlerinin, özellikle de Özel Kuvvetler personelinin gerçek şartlar altında taktik, prosedür ve tatbikatın icrası için çok sayıdaki hava hareketinin Baf Hava Üssü'nden koordine ve destek olanaklarının üst seviyede olduğunun ortaya çıktığını yazan gazete ayrıca, hava savunma birliklerinin İsrail Silahlı Kuvvetleri ile işbirliğinden deneyim kazandığını yazdı.

Politis "AKEL Bağırıyor, Theoharus Alkışlıyor" başlıklı haberinde, ortak tatbikata İsrail Özel Kuvvetleri'nden 400 komando iştirak ettiği bilgisini verdi.

AKEL'in Anastasiadis hükümetini eleştirdiği açıklamasına da yer veren gazete, Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus'un ise "Yakın Doğu'da şekillenen jeostratejik ve jeopolitik sahne nedeniyle Rum yönetiminin bölge ülkeleriyle işbirliği anlaşmaları yapmak zorunda olduğu" görüşünü ortaya koyduğunu yazdı.

Habere göre Theoharus "gerçekten Kıbrıslı askerler de tatbikat yaptıysa o zaman faydası çok büyüktür. Filistinlileri destekliyoruz ancak Filistin halkına en büyük katliamı ve en büyük zulmü İsrail ile işbirliği yapan Arap devletleri yaptı" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.