GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Anastasiadis için "seçimlere dönük uluslararası oyuncu rolünü oynuyor" yorumu

Anastasiadis için "seçimlere dönük uluslararası oyuncu rolünü oynuyor" yorumu

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin salı gecesi Güney Kıbrıs'a gerçekleştirdiği beklenmedik ziyaret sonrasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Lübnan'daki gelişmeler konusunda bölge ülkeleri ve AB nezdinde inisiyatifler alacağı haber verilirken, bu durumu başkanlık seçimlerine yönelik "uluslararası oyuncu rolünü oynadığı" şeklinde de yorumlandı.

Yayın Tarihi: 23/11/17 12:24
okuma süresi: 6 dak.
Anastasiadis için "seçimlere dönük uluslararası oyuncu rolünü oynuyor" yorumu
A- A A+
Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin salı gecesi Güney Kıbrıs'a gerçekleştirdiği beklenmedik ziyaret sonrasında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in Lübnan'daki gelişmeler konusunda bölge ülkeleri ve AB nezdinde inisiyatifler alacağı haber verilirken, bu durumu başkanlık seçimlerine yönelik "uluslararası oyuncu rolünü oynadığı" şeklinde de yorumlandı.

Fileleftheros haberi, "Bölgesel Meseleler Konusunda İnisiyatifler… Nikos Anastasiadis, Lübnan'daki Gelişmeler Konusunda Bölge Ülkeleri Yönünde Hareket ediyor… Hariri'nin Kıbrıs Ziyareti'nden Sonra Yoğun İstişareler" başlığıyla aktardı.

Hariri'nin beklenmedik ziyaretinin Güney Kıbrıs'ın, bölge ülkelerinin güvenin güvenini kazanarak oynayabileceği rolü öne çıkardığını yazan gazete, Anastasiadis'in Hariri ile 45 dakika süren görüşmesinde, Lübnan'ın istikrar sağlama çabasına destek için bölgenin bütün başrol oyuncuları ve Avrupalı denkleriyle konuşma görevi üstlendiğini belirtti.

Gazete Hariri'nin Anastasiadis'le görüşmesinin büyük diplomatik ilgi çektiğini, büyük ülkelerin büyükelçilerinin ziyaretle ilgili bilgi almak için dün gün boyunca Rum Başkanlık Sarayı ile direkt iletişim içerisinde olduğunu kaydetti.

"ULUSLARARASI OYUNCU"

Politis, "Uluslararası Oyuncu Olarak Oynuyor… Başkanlık Hariri Ziyaretini ve Üçlü Zirveyi Gereğince Değerlendirdi" başlıklı haberinde, Anastasiadis'in seçimlere dönük propaganda oyununu uluslararası oyuncu olarak oynamaya çalıştığını, konjonktürün de kendisine yardımcı olduğunu yazdı.

Rum Yönetimi'nin gerek Mısır ve Yunanistan'la üçlü enerji zirvesini gerek Hariri'nin salı gecesi yaptığı ve uluslararasında ilgi çeken beklenmedik ziyareti gereğince değerlendirdiğine dikkat çeken gazete, Anastasiadis'le görüşmeyi, AB ile de ilintili meselelerde yardım istemek için bizzat Hariri'nin istediğini, salı günü, gün içerisinde de Güney Kıbrıs'tan ülkesine henüz dönen Mısır Devlet Başkanı Abdel Fatah El Sisi ile görüştüğünü hatırlattı.

Gazete Anastasiadis'in kişisel facebook hesabında Hariri ile birlikte çekilmiş fotoğraflarıyla birlikte, Lübnan'a istikrar için inisiyatif almaya hazır olduğu mesajıyla yayınladığına dikkat çekti.

"SUUDİ ARABİSTAN ANASTASİADİS'İ DAVET ETTİ"

"Büyük meseleler olduğunda öne çıktığı bilinen Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis de, iç kavgaları Sözcü Vekili Vikoras Papadopulos'a bırakarak oyun oynadı" vurgusunu yapan gazeteye göre, Anastasiadis'in yabancı liderlerle, özellikle Lübnan konusunu görüşeceğini söyleyen Hristodulidis, Suudi Arabistan'ın da Anastasiadis'i davet ettiğini, ziyaretin büyük ihtimalle bu yıl bitmeden gerçekleşeceğini açıkladı. Hristodulidis "somut tarihlerin belirlenmesi için diplomatik yoldan temaslarımız sürüyor" dedi.

2018 BAŞLARINDA ÜRDÜN İLE ÜÇLÜ ZİRVE
Hristodulidis 2018 başlarında, Rum başkanlık seçimlerinden önce Güney Kıbrıs'ta Ürdün ile üçlü zirve yapılacağını, görüşmeye Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ve Ürdün Kralı'nın katılacağını açıkladı, aynı yılın ilk yılın ilk yarısında da Girit'te Mısır ve İtalya'nın da katılımıyla dörtlü enerji zirvesi gerçekleştirileceğini söyledi.

"OYUNA İSRAİL DE DAHİL OLABİLİR"

Gazete Hristodulidis'in "oyuna İsrail'in de dahil olma" ihtimalini açık bıraktığına işaret ederek 5 Aralık'ta Güney Kıbrıs, Yunanistan, İsrail ve İtalya arasında Dışişleri Bakanları düzeyinde ikinci görüşme gerçekleşeceğini belirterek, "AB'nin yetkili komiseri de hazır bulunacak, hükümet başkanları düzeyinde de böyle bir gelişme olması ihtimal dışı değil" ifadesini kullandı.

Fileleftheros, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in dün akşam "Larnaka Yedek Subaylar Derneği"nin etkinliğinde, "Yunanistan'la savunma birliğimiz dost komşu ülkelerle inşa ettiğimiz bölgesel ittifaklar aracılığıyla güçleniyor" dediğini aktardı. Mısır'la gerçekleştirilen üçlü zirveyi işaret eden Anastaiadis "Bildiğiniz gibi İsrail'e de genişliyor, Lübnan'ı da içine alıyor" dedi. Anastasiadis savunma alanındaki işbirliğinin AB'nin, PESCO'nun kurulmasıyla başlayan Avrupa Ortak Savunma Birliği ile genişleyip yükselmekte olduğunu da sözlerine ekledi.

Aynı gazete DİSİ Başkanı Averof Neofitu'nun dün Arap ve Latin Amerika ülkelerinden büyükelçiler onuruna dün verdiği öğle yemeğinde "İslam Konferansı'nın ana omurgası olduklarından Arap ülkelerinin desteği çok elzemdir" dediğini yazdı.

Habere göre, Güney Kıbrıs'ın inisiyatifi ile bölge ülkeleri ve Yunanistan ile üçlü işbirliği mekanizmaları kurulduğunu söyleyen Neofitu, "Mısır, Ürdün, İsrail ve Lübnan'la başladık, İtalya'nın da katılımıyla dörtlü işbirliği perspektifleri de açılıyor" dedi.

Yemeğe katılanlara "Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler hakkında bilgi" de veren Neofitu, "Türkiye'den, bir çözümün Kıbrıs halkının çıkarına olmakla kalmayıp bölgesel istikrar ve işbirliğine de olumlu etkileri olacağını dikkate alarak, somut ve pratik adımlar atmasını bekliyoruz" dedi.

Alithia haberi, "Birçok Olumlu Yönüyle Hariri'nin Kalışı" başlığıyla aktardı. Gazete Lübnan Başbakanı'nın (görevinde) kalışının Güney Kıbrıs'la enerji ve ticaret alanlarında işbirliği perspektiflerini daha da belirginleştireceği yorumunu yaptı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.