GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

Patlamayla ilgili anket yapıldı. Hristofyas'ın istifası da isteniyor

Patlamayla ilgili anket yapıldı. Hristofyas’ın istifası da isteniyor

Geçtiğimiz Pazartesi sabahı, RMMO'nun Mari - Zigi'deki "Evangelos Florakis" Deniz Üssü'nde meydana gelen patlamayla ilgili olarak, Güney Kıbrıs'ta bir anket gerçekleştirildi. Ankette, patlamayla ilgili olarak kimin daha fazla sorumluluk taşıdığına odaklanılırken, RMMO Komutanı ile Savunma Bakanı'nın istifalarını yeterli bulmayan Kıbrıslı Rumların, başka istifalar; hatta Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın istifasını da istedikleri ifade edildi.

Yayın Tarihi: 17/07/11 14:15
okuma süresi: 6 dak.
Patlamayla ilgili anket yapıldı. Hristofyas’ın istifası da isteniyor
A- A A+

Rum gazetelerinden Fileleftheros "Hristofyas'ın Sorumlulukları Büyük" başlığıyla manşete çektiği haberinde, patlamayla ilgili olarak öncelikle Hristofyas'a, bakanlara ve hükümete sorumluluk yükleyen Rumların, başka istifalar da istediklerini yazdı.

Haberde, gazete hesabına gerçekleştirilen anketin; 14 - 15 Temmuz tarihlerinde, Güney Kıbrıs genelindeki 623 kişiyle, telefon görüşmeleri gerçekleştirilmek suretiyle yapıldığı da ifade edildi.

ÇOĞUNLUĞA GÖRE SORUMLU HRİSTOFYAS...

Ankete katılanların yüzde 39'unun patlamayla ilgili olarak Hristofyas'ı sorumlu tuttuğunu yazan gazete, ankete katılanların yüzde 38'inin hükümet, yüzde 25'inin eski Savunma Bakanı Kostas Papakostas, yüzde 14'ünün Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu, yüzde 12'sinin meclis/milletvekilleri, yüzde 12'sinin Savunma Bakanlığı, yüzde 11'inin tüm siyasiler, yüzde 10'unun da RMMO komutanını sorumlu tuttuklarını kaydetti.

İKİ KİŞİNİN İSTİFASI YETMEDİ... RUMLAR BAŞKA İSTİFALAR DA İSTİYOR...

İstifalarla ilgili olarak ise, Kıbrıslı Rumların yüzde 87'sinin Savunma Bakanı ile RMMO Komutanı'nın istifalarını yeterli bulmadıklarını ifade eden gazete, ankete katılanların yüzde 33'ünün Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın da istifa etmesi gerektiğini düşündüğünü haber verdi.

Gazeteye göre, ankete katılanların yüzde 16'sı ise, Dışişleri Bakanı Markos Kiprianu'nun istifa etmesi gerektiğini düşünüyor.

Rumların yüzde 14'ünün hükümetin hepten istifa etmesi gerektiğini düşündüğünü yazan gazete, yüzde 4'lük bir oranının ise Bakanlar Kurulu'nun istifa etmesi gerektiğini düşündüklerini dile getirdi.

Hristofyas'ın istifa etmesi gerektiğini düşünen AKEL'lilerin oranının düşük olduğun yazan gazete, DİKO'lular arasında ise bu oranın yüzde 34, DİSİ'liler arasında yüzde 52, EDEK'liler arasında ise yüzde 21 olduğunu bildirdi.

AKEL'LİLER DE HÜKÜMETİ VE BAŞKANI SORUMLU TUTUYORLAR...

AKEL partisine mensup kişilerin de, hükümeti ve Hristofyas'ı patlamayla ilgili olarak sorumlu tuttuğunu yazan gazete, AKEL'lilerin yüzde 21'inin Hristofyas'ı, yüzde 23'ünün hükümeti, yüzde 26'sının eski Savunma Bakanı Papakostas'ı, yüzde 6'sının da Dışişleri Bakanı Kiprianu'yu patlamadan sorumlu tuttuğunu belirtti.

Patlamayla ilgili olarak, DİKO'luların yüzde 45'inin Hristofyas'ı, yüzde 42'isinin hükümeti, yüzde 17'sinin de Markos Kiprianu'yu sorumlu tuttuklarını belirten gazete, ana muhalefet DİSİ mensuplarının yüzde 48'inin ise öncelikle Hristofyas'ı, yüzde 47'sinin hükümeti, yüzde 25'inin Kostas Papakostas'ı, yüzde 27'sinin de Markos Kiprianu'yu sorumlu tuttuklarını ifade etti.

Gazeteye göre, EDEK mensupları ve geriye kalanların yüzde 41'i de, patlamayla ilgili olarak önce Hristofyas'ı sorumlu tutuyor.

HRİSTOFYAS'IN HALKA SESLENİŞİ DE RUMLARI İKNA EDEMEDİ...

Kıbrıslı Rumların, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın, Deniz Üssü'nde meydana gelen patlama sebebiyle geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı halka sesleniş konuşmasını da ikna edici bulmadıkları ifade edildi.

Buna göre, Rumların yüzde 75'inin Hristofyas'ın halka seslenişini izlediğini, yüzde 25'inin ise izlemediğini yazan gazete, Rumların yarıdan fazlasının yani yüzde 58'inin halka seslenişi hiç de ikna edici bulmadıklarını ifade etti.

Ankete katılanların yüzde 21'inin halka seslenişin "çok da ikna edici olmadığını" düşündüklerini yazan gazete, ankete katılanların 12'sinin halka seslenişi "yeterine ikna edici", yüzde 8'inin ise "gayet ikna edici bulduklarını" kaydetti.

Gazeteye göre AKEL'lilerin yüzde 19'u halka seslenişi hiç ikna edici bulmazken, yüzde 23'ü ise gayet ikna edici buldu.

DİKO'luların yüzde 53'inin halka seslenişi hiç ikna edici bulmadıkları ve sadece yüzde 5'inin bunu çok ikna edici bulduğu ifade edilirken, DİSİ'lilerin yüzde 81'inin de bunu hiç ikna edici bulmadıkları belirtildi. Gazeteye göre EDEK'lilerin yüzde 58'i de halka seslenişi ikna edici bulmadı.

RUM DEVLET KURUMLARINA GÜVEN SARSILDI...

Rumların devlet kurumlarına tüm aşamalarda daha az güvendiklerini yazan gazete, geçtiğimiz hafta meydana gelen patlamanın Rum toplumunda sarsıntılar yaşanmasına yol açtığı ifade edildi.

Buna göre, devlet kurumlarına duydukları güvenle ilgili bir soru üzerine, ankete katılanların yüzde 71'i Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a az güvendiğini veya hiç güvenmediğini söyledi. Ankete göre hiç güvenmeyenlerin oranı yüzde 47 iken, az güvenenlerin oranı ise yüzde 24.

Başsavcıya az güvenenlerin (yüzde 32) veya hiç güvenmeyenlerin (yüzde 14) toplam oranı yüzde 46 iken, Rum Milli Muhafız Ordusu'na az güvenenlerin (yüzde 31) veya hiç güvenmeyenlerin (yüzde 22) toplam oranı ise yüzde 53.

Gazeteye göre, Rum polisine az güvenenlerin veya hiç güvenmeyenlerin oranı yüzde 57, cezai sorgu yargıcına yüzde 41, Meclis'e yüzde 71, devlete yüzde 72, Bakanlar Kurulu'na ise yüzde 78...

BAŞKAN HRİSTOFYAS'A GÜVEN ÖNEMLİ ÖLÇÜDE SARSILDI...

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a duyulan güvenin, geçtiğimiz günlerde yaşanan trajediyle önemli ölçüde sarsıldığını yazan gazete, AKEL'lilerin yüzde 13'ünün Hristofyas'a hiç güvenmediklerini bildirdi.

Bu durum DİKO'lular arasında yüzde 45 iken, DİSİ'liler arasında yüzde 68'e kadar yükseliyor. Hristofyas'a güvenmeyen EDEK'lilerin oranı ise yüzde 50...

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.