GÜNEY KIBRIS
okuma süresi: 6 dak.

AB zirvesinde alınan karar Güney'i umutlandırdı

AB zirvesinde alınan karar Güney'i umutlandırdı

<P>Avrupa Birliği Zirve toplantısında dün 120 milyar Euro'luk kalkınma paketinin onaylanması, Güney Kıbrıs'ın AB destek mekanizmasına tamamen girmesini hafifletebilecek, geleceğe dair yeni şartlar yaratabileceği konusunda Güney'e "ümit penceresi" açtı. Bu kararla Rum bankalarının Avrupa İstikrar Mekanizması tarafından direkt sermayelendirilmesi konusunda ilk adımın da atılmış olduğu belirtiliyor.</P>

Yayın Tarihi: 30/06/12 11:51
okuma süresi: 6 dak.
AB zirvesinde alınan karar Güney'i umutlandırdı
A- A A+

Fileleftheros "Kıbrıs İçin Umut Penceresi... AB: Bankaların Direkt Sermayelendirilmesi Ama Uzun Vadede" başlıklı haberinde Zirve'de alınan kararın, destek mekanizmasına "tamamen girecek olan" Güney Kıbrıs'ın; gerek mali alanda gerek bankacılık alanında karşı karşıya bulunduğu durum, gerekse ekonomisindeki uzun vadeli dengesizliği hemen değiştirmeyeceğini yazdı.

Habere göre karar; destek mekanizmasına tam girişle ilgili müzakerelere başlayacak olan Güney Kıbrıs'ın eline güçlü bir koz da vermiyor. Ancak iyi öğrenci olur, mekanizmadan ve yapılacak kredi sözleşmesinden kaynaklanan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirirse; gelecekte bankalarının yeniden sermayelendirilmesi talebinden kaynaklanan yükümlülüklerinin Rum bankalarının omzuna yüklenmesini talep edebilmesi yönünde umut vaat ediyor.

Gazete dünkü AB zirvesinde onaylanan 120 milyar Euro'luk kalkınma paketinden 10-15 milyar Euro'luk bölümünün küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi olarak verilmesinin beklendiğini, bundan Güney Kıbrıs'ın da faydalanabileceğini belirtti.

Gazete başka bir haberinde Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ın AB yetkililerinin ve yabancı medyanın işaret ettiği gibi, Güney Kıbrıs'ın tam mekanizma programının ihtiyacının 8-10 milyar Euro civarında olacağı değerlendirmelerine kuşkuyla baktığını yazdı.

Habere göre Hristofyas AB zirvesinin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, bu konuda pek çok faraziye ortaya konulduğunu, ilk başta gerekecek paranın 15, daha sonra 10, şimdi de 8 milyar Euro olacağının söylendiğini belirterek "Biz ciddi olmalıyız... Rakam telaffuz ettiğimizde bu kesin olmalıdır" dedi.

Bankacılık alanının yeniden sermayelendirilmesi için İtalya'ya mali destek verilmesini bağlayan memorandum-anlaşmanın süratle yapılmasının, benzer durumlarda aynı şekilde davranılması perspektiflerini yaratan önemli bir gelişme olduğu görüşünü ortaya koyan Hristofyas "şartlar yaratıldığında Kıbrıs'ın da faydalanması için yol açılmıştır" dedi.

EŞEL MOBİL

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Hristofyas'ın, zirve toplantısı sırasında Avrupa Komisyonu'nun Güney Kıbrıs'a yönelik 7 tavsiyesine de değinerek bunlardan 5'inin yerine getirildiğini, ikisinin daha yerine getirileceğini, Rum Yönetiminin Eşel Mobil reformu üzerinde çalıştığını söylediğini yazdı.

Gazete "Eşel Mobil Yılda Bir... Hükümet Mekanizmanın Gölgesinde Büyük Değişikliklerle Formül Ortaya Koydu" başlığıyla manşete çektiği haberinde ise Rum çalışanların maaşlarına uygulanan Eşel Mobil sisteminde değişiklikle ilgili revize edilmiş formülün önceki gün Rum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından sendikalara sunulduğunu, sendikaların olumlu karşıladığını yazdı.

Gazete yeni formüle göre bugüne kadar 6 ayda bir uygulanan eşel mobil uygulamasının bundan böyle yılda bir uygulanacağını, gelir vergisinde olduğu gibi, eşel mobil sisteminde de menfaatlerin gelir düzeyine göre ayarlanacağını yazdı.

Habere göre geliri 2 bin 400 Euro'ya kadar olan çalışanlara eşel mobil kesintisiz uygulanacak. Geliri 2 bin 401-4 bin 800 Euro arasında olanlar maaşlarının yarısı üzerinden eşel mobil alacak, gelirleri 4 bin 801 ve üzeri olanlara ise eşel mobil uygulanmayacak. Rum Yönetimi ekonomik tedbirleri çerçevesinde 2012-2013 dönemi için kamuda eşel mobil uygulamasını dondurmuştu.

Alithia "Hristofyas 180 Derece Dönüş Yaptı... Şimdi Tavsiyeler İncil... Maliye Bakanlığı'nı Komisyon Tavsiyeleriyle İlgili Notlarını Yayınlıyoruz" başlıklı haberinde Avrupa Komisyonu'nun ekonomisi için yaptığı 7 maddelik tavsiyenin, AB destek mekanizmasına başvurmasıyla birlikte artık Güney Kıbrıs'ın yükümlülüğü haline geldiğini yazdı.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas ve AKEL'in bu tavsiyeleri daha önce reddettiğini hatırlatan gazete Hristofyas'ın dünkü zirve toplantısında 180 derece dönüş yaptığını ve tavsiyelerin 5'inin hayata geçirildiğini, 2'si için de çalışıldığını söylediğine işaret eden gazete tavsiyeleri ve Rum Maliye Bakanı Şarlis'in bunlarla ilgili notlarını aktardı.

Politis "Olumlu Gelişmelere Karşın Olgular Değişmiyor... İyi Ortamda Memorandum" başlıklı manşet haberinde AB Zirve toplantısın kararlarının çok olumlu bir ortam yarattığını, ilgili kararla banka borçlarının yönetiminin devlet borçlarından ayrılmasının, krizin kontrol altına alınması açısından ümit yarattığını yazdı.

Bunun, Güney Kıbrıs açısından olguları değiştirmediğini, buna Maliye Bakanı Vasos Şarlis'in de işaret ettiğini yazan gazeteye göre Güney Kıbrıs için uygulanacak mekanizmanın içeriğinin görüşülmesine, Troika'nın Pazartesi günü Rum tarafına gitmesiyle birlikte başlanacak. Dünkü zirve kararlarının ardından Güney Kıbrıs'a uygulanacak şartların çok ağır olmayacağı ümit ediliyor.

Simerini manşet haberine "Zirve Kararları İyimserlik Doğurdu... Bankaların Yeniden Sermayelendirilmesi Kamu Borcunu Etkilemeyecek" başlığını attı.

TAK

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.