LEFKE
okuma süresi: 6 dak.

Hızlı: "CMC'nin mirası kanser"

Hızlı: "CMC'nin mirası kanser"

Lefke Çevre Tanıtım Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, CMC'de maden çıkarma ile uğraşan insanların birçoğunda kanser göründüğüne dikkat çekerek, "Bölgede her ailede en az 1 kişi CMC'de çalışmıştır. 15-20 yıl önce Lefke bölgesinde kanser vakaları inanılmaz derecede arttı" dedi.

Yayın Tarihi: 06/02/14 12:00
okuma süresi: 6 dak.
Hızlı: "CMC'nin mirası kanser"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Elif ŞEN / Eniz ORAKCIOĞLU

Doğal güzelliklerinin yanı sıra iklimiyle de fark yaratan Lefke bölgesi, CMC Madenleri'n den kalan kötü miras yüzünden tehlike saçıyor. Narenciye, hurma ve cevizin yetiştiği doğası ve deniziyle ülkemizin en güzel yerleşim birimlerinden kabul edilen Lefke'de kanser hastalığının artış gösterdiğine dikkat çeken Lefke Çevre Tanıtım Derneği başkanı Ahmet Hızlı, maden atıkları yüzünden hem doğanın hem de insan sağlığının tehdit altında olduğunu söyledi. Kıbrıs Postası Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan Hızlı, bölge adına derneğin yaptıklarını ve projelerini anlattı.

"Amaç doğayı ve hayvanları korumak"

Lefke Çevre Tanıtım Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, derneğin amaçlarından birinin doğayı ve Kıbrıs'ın kuzey kesiminde nesli ve üremeleri tehlikeye girmiş tüm hayvanları korumak olduğunu belirterek,"Planlı ve plansız olarak çevreyi ve doğal dengeyi tehlikeye sokan yapılaşmanın önlenmesi için uğraş vermekteyiz.Amaçlarımız içinde denizleri ve kıyıları korumak, deniz kıyılarındaki üreme alanlarını korumak da vardır. Gıda maddelerinin insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen hormonlar ve kimyasal maddelerle yetiştirilmesini önlemek için bütün yasal yolları kullanmak ve pazarlanmalarını engellemek hedefi ile yola çıktık. Ozon tabakasının incelmesi ve delinmesine yol açacak ve hava kirliliğine yol açabilecek kimyasal maddelerin kullanılması ve bunların ülkeye sokulmamasını sağlayacak bütün yasal yollara başvurmaktan da asla kaçınmayız.Dernek olarak ağaç kesimini önlemek ve ağaç dikimini teşvik etmek; ses kirliliğinin önlenmesi için uğraş vermekteyiz" dedi.

"Lefke ilginç bir iklime sahiptir"

Hızlı, Kıbrıs'ta en ilginç iklime sahip olan bölgenin Lefke olduğunu söyleyerek, "Hurma ve ceviz ayrı iklimlerde yetişmesine rağmen Lefke'de ikisi de yetişmektedir. Dereceye gerek kalmaksızın Lefke bölgesine yaptığınız giriş ve çıkışlarda havanın farklılığı fark edilebilir. Lefke bu değişik ikliminden dolayı yıl 12 ay farklı faaliyetler yapılabilecek durumda bir bölgedir. Bunun yanında Lefke'de kışları orkidelerin açtığı ve orkidelerle dolup taşan Orkide bölgesi diye adlandırılan bir bölgemiz vardır" şeklinde konuştu.

"Her aileden mutlaka bir kişi CMC'de çalışmıştır"

Hızlı, Lefke'yi Lefke yapan 2 şey olduğuna dikkat çekerek, "1'incisi Osmanlı döneminden kalma ve o zamanlar bu yana günümüze kadar gelen yapıtlar. 2'ncisi ise CMC dönemindeki yatırımlar ve faaliyetlerdir. Bu iki şey Lefke'nin potansiyelini artırmaktadır. En çok nüfusun arttığı dönem CMC dönemiydi. Yaptığım araştırmalar sonucunda iddia ederim ki Kıbrıs'ta her aileden mutlaka bir kişi CMC'de çalışmıştır" diye konuştu.

"İnsanları psikolojik yönden etkileniyor"

Ahmet Hızlı, sözlerine şu şekilde devam etti; "CMC atıkları bölgede inanılmaz bir görüntü yarattı. Gerek insanların sağlığı, gerekse doğa ve çevre bu atıklardan yılardır zarar gördü ve görmeye devam ediyor. Şu an da bu konu insanları psikolojik yönden, kanser olacağız düşüncesi ile inanılmaz etkiliyor. Sivil Toplum Örgütleri, Çevre Örgütleri ve bizim bugüne kadar ki mücadelelerimiz sonucunda petrol dolum tesisini iptal ettirdik. Bunun dışında CMC atıkları ile ilgili konu ile ilgilenen Sivil Toplum Örgütleri çalışmalarını sürdürüyor ve bu atık konusundan endişe duyuyor."

"Yeni madencilik endişe yaratıyor"

Lefke Çevre Tanıtım Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, CMC bölgesi temizliğinden sorumlu olan Güriş firması ile CMC atıkları konusunda sürekli görüşmeler yaptıklarını söyleyerek, "Yeni madencilik konusunda biz Lefke Çevre Tanıtım Derneği, diğer Sivil Toplum Örgütleri ve halkın büyük korku ve endişeleri var. Bu konuda ise Güriş firması ile yaptığımız görüşmelerde biz en kısa zamanda bilgi verileceği söylendi ve şuan beklemedeyiz" şeklinde konuştu.

"Kanser vakaları inanılmaz derecede arttı"

Hızlı, ağır metalin insan üzerinde en az 10 yıl sonra etki göstermeye başladığını belirterek, "CMC'de maden çıkarma ile uğraşan insanların birçoğunda kanser göründü. Buna rağmen CMC atölyelerinde çalışanların birçoğunda bu hastalık belirtileri görünmedi. Bununla birlikte 15-20 yıl önce Lefke bölgesinde kanser vakaları inanılmaz derecede arttı. Kanser artışının sebebi ise bölgede sulamada kullanılan gölet suyuna CMC atıklarının karışmasından kaynaklandığı yapılan araştırmalarla ispatlandı" dedi.

"Yasak olmasına rağmen balık avlanıyor"

Hızlı, sözlerine şu şekilde devam etti; "Gemikonağı'ndan Cengiz Topel Hastanesi'ne kadar deniz kıyısında balık tutulmaz diye birçok tabela var. Buralarda balık avlanamamasının sebebi de yine CMC atıklarının o bölgede denize ve balıklara verdiği zarar ve atıklardır. Tüm bunlara rağmen kimse bu tabelalara aldırış etmiyor ve balık avlamaya devam ediyorlar. Bu konu ciddi bir konu olmakla birlikte, yetkililer tarafından acilen önlemler alınmalı ve yasal önlemler alınmalıdır."

"Alıcılar ve vericilerinde zararları bulunmaktadır"

Lefke Çevre Tanıtım Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, çevrede görünen zararların dışında görünmeyen zararlarda olduğunu söyleyerek, "Örneğin gözle görünmeyen radyo frekansları yani alıcı ve vericiler insanlara ve çevreye zarar vermektedir. Bunun yanında internet şirketlerinin kullandığı anten, alıcılar ve vericilerinde görünmeyen zararları bulunmaktadır. Biz dernek olarak bu konuda da çalışmalar başlattık" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.