LEFKE
okuma süresi: 5 dak.

Gaziveren'de rengârenk hayat…

Gaziveren'de rengârenk hayat…

Gaziveren'de yolun kenarında bulunan rengârenk çiçeklerle bezeli Nadirsera, yeşil ve renklerin uyumunu birbirine harmanlayarak harika bir görüntü sunuyor. Rusya'dan ülkemize gelen Alona Sönmez küçüklükten bu yana babasından kalan çiçek sevdası ile bugüne kadar gelmiş.

Yayın Tarihi: 10/03/14 12:00
okuma süresi: 5 dak.
Gaziveren'de rengârenk hayat…
A- A A+

Kıbrıs Postası - Eniz ORAKCIOĞLU

Gaziveren'de yolun kenarında bulunan görselliği ile mükemmel bir görüntü veren çiçek bahçesi, baharı kucaklarken rengârenk çiçekleri de gözler önüne seriyor. Rusya'dan ülkemize gelen Alona Sönmez babadan kalma sevdayı meslek haline getirip bugüne kadar çiçeklerle döşeli bir hayat sürdürmüş. Eşinin teyzesinin ismini bahçeye veren Sönmez, "Nadir hem çok sevdiğim teyzemin, hem de kızımın ismi o yüzden Çiçek bahçemizin ismini Nadirsera koyduk" dedi.

"4 kasa Petunya ile başladım"

Kıbrıs'a 10 sene önce Rusya'dan geldiğimi söyleyen Alona Sönmez, "Geldiğim zaman eşimle tanıştım ve evlendim, 10 sene içerisinde bir kızım ve ikizlerim oldu. Geldikten 4 sene sonra eşimin desteği ile burayı açtım. Eşim karanfil yetiştirdi. Bende çiçekleri çok severdim ve sürekli ona yardım etmek için seraya gelirdim. Sonra aklıma şöyle bir düşünce geldi; sera yol üzerindeydi değişik birkaç çiçek daha koyalım çeşit olur diye düşündüm. Tabi ki hastane yolu üzerinde olmamızda bizim için bir avantajdı. İnsanlar hasta ziyaretine giderken çiçek almak isteyebilir ve onlar içinde yol üzerinde durmak kolay olurdu. Böylelikle en başta 4 kasa petunya alarak alternatif yarattık ve bu bahçe için bir adım atmış olduk. 4 kasa petunya ile başladığımız iş 6 sene içerisinde büyüterek şimdi birçok çeşitle müşterilerimize hizmette bulunur hale geldik" şeklinde konuştu.

"Karanfil üretimini azalttık"

Sönemez, eskiden 2 dönüm karanfil ektiklerini belirterek, "Karanfile talep çok vardı. Bizde ürettiğimiz karanfilleri diğer çiçekçilere satardık. Zamanla karanfil Türkiye'den gelmeye başlayınca, bizde sadece kendimiz için karanfil üretmeye başladık. Zaten açtığımız çiçek bahçesi oldukça vaktimizi alıyordu, böylelikle daha çok emeğimizi bahçeye vermeye başladık" diye konuştu.

Babadan kıza geçen sevda

Sönmez, sözlerine şu şekilde devam etti; "Benim babam Rus, annem Ukraynalıydı. Çocukluğum ve gençliğim Rusya'da geçti. Ailem çiçeklere çok meraklıydı ve babam bahçede çiçeklerle uğraşırken, bende onu izler ve ona yardımcı olurdum. Babam çiçeklere sevdalıydı. Çiçeklerle ilgili birçok şey ve püf noktası bilirdi. Bende birçok şeyi babamdan öğrendim diyebilirim. Çocukluğum rengârenk çiçekler ve güzel çiçek kokuları arasında geçti ve babamdan bana geçen bu sevda hep içimde büyüdü. Rusya'daki evimizin bahçesi gören herkesi adeta büyülerdi. Buraya geldiğimde çiçeklerle uğraşabilme şansımın olması beni inanılmaz mutlu etti."

"Çiçekler çocuk gibidir"

Bu işi yapabilmek için öncelikle çiçekleri sevmeniz gerektiğine dikkat çeken Sönmez, "Çiçek üretmek, çiçek bakımı hem çok vakit isteyen hem de çok emek isteyen bir iştir. Çiçekler çocuğa benzer hepsi ile bire bir ilgilenmelisiniz, sevgi göstermelisiniz. Eğer çiçekleri sevmezseniz onlarla ilgilenmek için o sabrı da kendinizde bulamazsınız. Örneğin; ben bu işi para için yapmıyorum, çiçeklere sevdalı olduğum için yapıyorum ve onlara kendi çocuklarımmış gibi bakıyorum" dedi.

"Çiçekler ilaç ve çay yapımında kullanılır"

Baharın gelmesi ile rengârenk çiçekler de çevreyi güzelleştirmeye ve mis gibi kokular yaymaya başladı. Şimdi birçok çiçeğin açma zamanı olduğunu söyleyen Sönmez, "Örnek vermek gerekirse; şabboy, dildamak, petonya, şakayık, yıldız çiçeği ve ekinezya gibi birçok çiçek baharın gelmesi ile tüm güzelliklerini sergilemek için adeta yarışır. Çiçekler sadece bahçeyi güzelleştirmekle kalmaz Bazı ilaç ve çay yapımında da kullanılır. Örneğin papatyanın, ağrı kesici, ateş düşürücü ve yatıştırıcı etkisi vardır bununla birlikte çay yapımında da kullanılır. Katırtırnağı, özellikle çiçek ve tohumları zehirli olduğundan hafif uyuşturucu ve idrar söktürücü etkileri nedeniyle tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Papatya ve katırtırnağı gibi birçok çiçek ve bitki değişik amaçlarda ilaç ve çay yapımında kullanılır.

"Çiçek için fedakarlık yapılıyor"

Alona Sönmez, Kıbrıs'ta özellikle Lefke ve Güzelyurt bölgesinde yaşayan insanların çiçeklere oldukça meraklı olduklarını vurgulayarak, "Çoğu evin de bahçeli olması da çiçek merakı için uygun zemin hazırlıyor. Hata çiçek sevgisi çoğu zaman fedakârlığı da doğuruyor. İnsanlar birçok şeyden kısıtlamalar yapıyor ve çiçek alıyor."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.