LEFKE
okuma süresi: 4 dak.

Öznesil: "CMC maden alanına yapılacak olan tesis 5 milyon Euro civarında"

Öznesil: "CMC maden alanına yapılacak olan tesis 5 milyon Euro civarında"

Maden Mühendisi Hasan Öznesil, CMC alanında operasyonun başlatılması için geçtiğimiz yıl ÇED sürecini başlattıklarını, PORT ISBI Ltd.'in bu bağlamda 22 Ekim 2015 tarihinde ÇED Raporunu Çevre Koruma Dairesi'ne sunduğunu açıkladı.

Yayın Tarihi: 12/06/16 14:20
okuma süresi: 4 dak.
Öznesil: "CMC maden alanına yapılacak olan tesis 5 milyon Euro civarında"
A- A A+

ÇED raporunun halen görüşülmediğini, dolayısıyla olumlu veya olumsuz herhangi bir dönüş almadıklarını kaydeden Öznesil, "Biz operasyona başlamak için ÇED raporunun görüşülüp onaylanmasını beklerken öyle sanıyorum ki, bazı sivil toplum örgütlerinin siyasiler üzerindeki baskısı üzerine ÇED raporu görüşülemedi ve geçmiş hükümet döneminde sözleşmemiz iptal edildi. Biz de yargıya başvurduk. Geçtiğimiz ay yargı, sözleşmemizin iptal edilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesi yönünde bir karar çıkardı. Şuan operasyonun başlatılabilmesi için halen ÇED raporu ile ilgili sürecin tamamlanmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Hasan Öznesil, ÇED raporunun onaylanması ile alanda kurulacak tesisin inşaat iznini alacaklarını, tesis kurulup, ilgili testleri tamamlandıktan sonra da 9 ay içerisinde temizleme operasyonuna başlayacaklarını ifade etti.

Öznesil, "PORT ISBI Ltd. operasyon için hazır fakat ÇED raporu onaylanmadan elimiz kolumuz bağlıdır" dedi.

"9 ayda operasyon başlatılır"

Hasan Öznesil, CMC alanı temizleme projesi kapsamında PORT ISBI Ltd.'in muazzam bir taahhüt altına girdiğini ve geçen sürecin şirket için de kayıplara neden olduğunu söyledi.

Öznesil, "CMC maden alanına yapılacak olan tesis 5 milyon Euro civarında. Şuana kadar bölgeye 28 tır malzeme getirdik. Malzemeler Türkiye'den ülkeye getirtildi proje bütününde daha çok ciddi paralar harcanacak. Süreç uzadıkça şirket mali kayıplar yaşıyor" dedi.

ÇED raporu onaylandıktan sonra ilk aşama olarak kurulacak tesis için belediyeden inşaat izni alınacağını belirten Hasan Öznesil, tesisin montajının 6–8 ay içerisinde tamamlanabileceği, bu süreçte ihtiyaç duyulan istihdamların yapılacağını, 1 ay kadar da tesisin deneme testinin süreceğini kaydetti.

Öznesil, "ÇED raporunun onaylandığı günden itibaren 9 ay içinde operasyona başlanacak" dedi.

"Muazzam bir kirlilik söz konusu"

Hasan Öznesil, CMC maden alanındaki çevre kirliliğinin bilincinde olduklarını ancak yıllar içerisinde biriken bu kirliliğin ancak teknik bilgilerle, teknik donanımı olan kişilerce temizlenebileceğini ve bu konuda Türkiye'nin en iyi Maden Fakültelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden teknik destek aldıklarını kaydetti.

"CMC alanındaki çevre kirliliği, kirli bilgilerle çözülemez" diyen Hasan Öznesil, "CMC alanı temizliği tamamen teknik bir konudur. Evin önündeki çöpü sürüp, kürek ile toplamaya benzemez. Dolayısıyla olayın teknik kişilerin elinde olması gerekir" dedi.

CMC alanında yıllardan beridir bir açık hava labaratuarı gibi süre gelen bir kirlilik olduğunu söyleyen Öznesil, bu atıkların kimyasal atıklar olduğunu ve çevre kirliliğine sebep olan unsurları içerdiğini bu unsurlar temizlenip zararsız duruma getirilmeden temizlemenin yapılmış sayılmaması gerektiğini kaydetti.

Hasan Öznesil, PORT ISBI Ltd.'in CMC alanının temizliğinde kendi geliştirdiği proje yanında, AB projesini de kılavuz olarak aldığını AB projesinde önerilen kısa ve orta vadede önlemlerin bu kapsamda yapıldığını da söyledi. Ayrıca, Şirketin sorumluluk alanının Gemikonağı'nda mevcut eski tesis alanıyla sınırlı olduğunu AB Projesinde risk faktörleri ve çözüm önerileri belirtilen Lefke–Karadağ bölgesinin sorumluluk sınırlarının dışında olduğunu ifade etti.

Duygu Alan - Havadis

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.