TURİZM
okuma süresi: 5 dak.

Turizm Sektörü İnisiyatifi; Turizm Bakanlığı'nın söz verdiği iki konu ile ilgili tepkisini paylayştı

Turizm Sektörü İnisiyatifi; Turizm Bakanlığı'nın söz verdiği iki konu ile ilgili tepkisini paylayştı

Turizm Sektörü İnisiyatifi; Turizm Bakanlığı'nın söz verdiği iki konu ile ilgili tepkisini paylaştı. Konu ile ilgili yapılan açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 05/09/14 14:18
okuma süresi: 5 dak.
Turizm Sektörü İnisiyatifi; Turizm Bakanlığı'nın söz verdiği iki konu ile ilgili tepkisini paylayştı
A- A A+

Turizm Sektörü İnisiyatifini temsil eden KITSAB ve KITOB, geçtiğimiz ay sektörün sorunlarını sıralayarak kamuoyu ile bir yol haritasını paylaşmıştı. Bu haritada 3 konuda detaylı olarak önerilerini sıralamıştır. Bu konular: 1) Turizm Devlet Politikası olması, özerk bir yapı altında yürütülmesi 2) Turizm Teşvik Sisteminin Revize edilmesi 3) Turizm Tanıtım Stratejisinin Hazırlanması ve imaj yatırımlarının yeterli düzeyde fon ile desteklenerek yapılmasıdır.

Turizm Bakanlığı ile gerek KITOB gerekse KITSAB'ın yaptığı toplantılarda; Mali açıdan Turizm Örgüt Yasa tasarısındaki sıkıntının aşılmak üzere olduğu yakın bir zamanda yasallaşacağı belirtilmiş ve ayrıca OTEM ile ilgili olarak KITOB ve KITSABın görüşlerine başvurulacağı hususu sektörün işbirliğine önem verdikleri vurgusu ile belirtilmiştir.

Ancak;

1)Otelcilik Okulu OTEM'in geçmiş yıllardaki başarısızlığının nedenlerinin başında sektör ile işbirliği yapılmamış olması geldiği, sektörün talep ettiği iş gücünün niteliklerini sektörün daha iyi bildiği çeşitli platformlarda belirtilmişti. Hatta ülkemize uygun bir turizm okulu modeli üzerinde de çalışılmış ve bunu Bakanlıkla da paylaşmıştı. Dolayısı ile OTEM mutlak surette bu okuldan mezun öğrencileri kullanacak olan sektör ile işbirliği içerisinde hizmete sunulması gerektiğinin altı çizilmiştir. Nitekim Bakanlık OTEM konusunda sektör ile işbirliği kurulacağını söylemiş ama bunu gerçekleştirmemiştir.

Sonuç olarak; OTEM'in yıllar sonra öğrenci kaydı almaya başlaması önemli bir gelişim olarak değerlendirirken, sürdürülebilir bir turizm okulu yaratılması açısından gerekli olan işbirliklerinin tesis edilmediğini, sektör temsilcilerinin öneri ve işbirliğinin aranmasının kabul edilemez olduğunu bildirmek isteriz.

2)Ayrıca, İnisiyatifin yol haritasında sürdürülebilir turizm politikaları için önemli konulardan olan eko turizm konusunda da süregelen çalışmalara sektör dahil edilmemiştir. Bakanlığın işbirliği yapacağız diye belirttiği konularda sektörle işbirliği yapılmamaktadır.

Bakanlıkta, "Eko Turizm ve Turistik Pansiyon Seyahat Kooperatifi LTD" adı altında bir oluşum için ana sözleşme hazırlığı ile tüm turistik pansiyon ve yöresel evlerin bir kooperatif bünyesine alınma girişimleri yapılmaktadır. Bu noktada da turizmin en önemli paydaşları olarak gerek KITSAB gerek KITOB'un bilgisi olmamış ve toplantılara davet edilmemiştir. Ancak, neye dayanarak davet edildiği anlaşılmayan bazı kişilerin toplantıya katıldığı ve konunun aceleye getirilmeye çalışıldığı izlenmiştir.

Eko turizm işletmelerimizin sorunları büyüktür, borç yükü altındadırlar, pazarlama sıkıntısı vardır, evet bunlar sorundur ve bizler de bu sorunların bütünlüklü çözümünü destekliyoruz. Ancak Bakanlık tarafından işbirliği yapılacağının belirtilmesine karşın sektörün bu konuda da dışlanması kabul edilemezdir.

Yerli küçük pansiyon yapısındaki kırsal turizm tesisleri ülkemizde sürdürülebilir turizm yapısı oluşturulması açısından büyük önemdedir. Bakanlığın sektör ile işbirliği yapmadan yeni oluşumlara gitmesi sonuç olarak yanlış projelerin de turizm fonundan finanse edilmesini de beraberinde getirecektir. Fonun etkin kullanılması ve doğru projelere kullanılması sektör açısından hayati önemde olduğunun altını bir kez daha çizmek isteriz.

Bizler İnisiyatif olarak sürdürülebilir turizm politikasına ve özerk bir turizm yapısına olan ihtiyacın altını yeniden çizerken Bakanlığın verdiği sözlere karşın halen bu ve benzeri popülist ve sektörle işbirliği yapmaktan uzak yaklaşımlar kabul edilemezdir.

Kamuoyuna duyurulur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.