TURİZM
okuma süresi: 4 dak.

Dolmayan yataklara ilave geliyor

Dolmayan yataklara ilave geliyor

Doğu Akdeniz'e uzanan sahilleriyle ve güneşiyle potansiyel turizm adası olarak lanse edilen ancak bir türlü potansiyelini arzulanan turist sayısına ulaştıramayan ülkemizde, bu yıl beklenin altında turist akışı nedeniyle erken alarm veren turizm sektörüne, gelecek yıllarda 6 otel ve 4 binden fazla yatak kazandırılacak. Bunun için öncelikle İskele'de olmak üzere, Girne ve Mağusa'da 6 projeye teşvik belgesi verildi.

Yayın Tarihi: 10/07/15 07:57
okuma süresi: 4 dak.
Dolmayan yataklara ilave geliyor
A- A A+

Kıbrıs Postası - Meryem Ekinci/TAK

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği'nin (KITOB), yaz sezonunda otellerdeki doluluk oranının beklenin aksine haziran ayında düşüşe geçtiği ve bu düşüşün temmuz ve ağustos aylarında da devam etmemesi için hükümeti ve ilgili bakanlığı acil çalışma yapmaya çağırdığı bir ortamda, Devlet Planlama Örgütü (DPÖ), bu yılın ilk 6 ayında 6 turizm projesine teşvik belgesi verildiğini açıkladı.

Mevcut yatak kapasitesinin turizmin en yoğun olması beklenen yaz mevsiminde dahi dolduramadığı KKTC'de, teşvik belgesi verilen 6 otein daha hizmete girmesiyle, mevcut yatak kapasitesine 4 bin 513 yatak daha eklenmiş olacak.

İskele'ye dev yatırım

DPÖ Müsteşarı Ödül Aşıkoğlu'nun dün gerçekştirdiği ve ilk 6 ayın verileriin ortaya koyduğu açıklamasına göre teşvik belgesi alan turizm projelerinin çoğunluğu ise İskele İlçesi'nden. Projelerin yatırıma dönüşlmesi ve gerçekleştirilmesi durumunda İskele'ye mevcut yatak kapasitesinin yanında 3 bin 774 yeni yatak eklenecek. İskele'den turizm dışında teşvik alan proje ise yok. 3 projeyle başı çeken İskele'yi, 2'şer otel projesiyle Gazimağusa ve Girne izledi. Başkent Lefkoşa ile Güzelyurt'tan ise turizme yönelik bir proje gelmedi.

TAK'ın haberine göre Muhtaroğlu, 2015 yılının ilk 6 ayında gerçekleşen turizm yatırımlarının hayata geçmesiyle turizm sektörüne 4 bin 513 adet yatağın ilave edilmiş olacağına işaret ederek, bu yatakların 127'sinin Gazimağusa'da, 612'sinin ise Girne'de olduğunu kaydetti.

Böylelikle, İskele'deki tüm otel projeleri vergi indiriminden yüzde 200, Girne ve Gazimağusa'daki otel projeleri ise yüzde 100 yararlanmış olacak. Öte yandan ithal edilecek veya yerli üretimi bulunan inşaat malzemesi, demirbaş, mefruşat, makine teçhizatta gümrük ve fon muafiyeti ve yüzde 0 KDV oranı uygulanıyor. Teşvik belgesi alan projeler bina ve inşaat ruhsatlarından da muaf tutuluyor.

Turizmde gerçekleştirilecek sabit yatırım miktarının ise 716 milyon 597 bin 763 TL olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

KITOB zili çaldı

Kıbrıs Postası'nda geçtiğimiz günlerde yayımlanan turizm haberinde açıklamalarına yer verilen KITOB Başkanı Hüseyin Aktığ, otellerin doluluk oranlarında düşüş öngördüklerini ancak düşüşün haziran ayı başında yaşandığını vrgulayarak, turizmden sorumlu bakanlıkla birlikte bu yılı kurtarmak için kaynak arayışına girildiğini ancak sonuç alınamadığını kaydetmişti.

Acil olarak Türkiye ve İngiltere'ye yönelik imaj çalışması başlatılması gerektiğini, bu yılın ancak bu şekilde kurtarılabileceğini kaydeden Aktığ, öngörülen rakam konusunda ise, "Bugün 300-400 bin euro civarında bütçe ayrılabilirse olur" şeklinde konuşmuştu.

Özellikle ülke imajı üzerinde duran ve Güney Kıbrıs'ın e konomik sıkıntılara rğamen her yıl belirlediği imajıyla turizmi pazarlayabildiğine işaret eden Aktığ, öncelikle Türkiye ve İngiltere pazarını yakalamak ardından da 2016-2018 dönemi için beyin fırtınası yapmak gerektiğini ifade ederken, son tarih olarak ağustosa işaret etmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.