TURİZM
okuma süresi: 6 dak.

Turizmciler: "Turizmde gelecek yıl hüsran olabilir"

Turizmciler: "Turizmde gelecek yıl hüsran olabilir"

Kıbrıs Postası'na konuşan turizimciler, ülkedeki turizmin durumunu değerlendirdi. Turizmci Hüseyin Oskar, turizmde bu yıl bir düşüş yaşandığını söyleyerek, gerekli önlemler alınmazsa gelecek yılın hüsranla sonuçlanabileceğini belirtti.

Yayın Tarihi: 28/07/15 07:53
okuma süresi: 6 dak.
Turizmciler: "Turizmde gelecek yıl hüsran olabilir"
A- A A+

Oskar, "Biz büyük otel işletmecileri olarak bu yılki gerilemeyi Türkiye'deki piyasayla kapattık. Ancak, küçük otel işletmecileri bu durumdan daha çok etkilendi" dedi.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Turizmci Hüseyin Oskar Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, ülkenin 3 yıldır çok iyi bir turizm dönemi geçirdiğini belirterek, bu yıl bir düşüş yaşandığını söyledi. Oskar, bunu turizmciler olarak on ay önce farkettiklerini, ilgili mercileri uyardıklarını, ancak hiçbir tedbir alınmadığını kaydetti. Bazı insanların "işi iyi olsa da insanlar kötüdür"şeklinde bir anlayışa sahip olduğunu ifade eden Oskar, tedbir almakta bu yıl geç kalındığını, çünkü turizmin bir yıl önce pazarlandığını anlattı. Oskar, 2016 yılı için bir an önce tedbir alınması gerektiğini söyleyerek, bir iki ay içinde gerekli önlemler alınmazsa bu yılın çok daha kötü olacağını belirtti. Turizmde teşvik sisteminin artması gerektiğini belirten Oskar, piyasanın markete yerleşmesi için 5 yıl gerektiğini söyledi. Oskar, ülkede maliyetlerin gerilemesiyle otel fiyatlarının arttığını belirterek, bu durumun gelecek olan turisti olumsuz etkilediğini kaydetti. Oskar şunları söyledi:

"Şu an marketlerimizi henüz kaybetmedik, ancak azaldı. Ancak bunun için acilen bir önlem alınmazsa gelecek yıl daha da azalma olacak. Piyasanın sürekliliğinin sağlanması gerekiyor. Bugün Kıbrıs'a verilen teşvik miktarı 60 milyon liradır. 700 milyon euro gibi bir katkısı vardır. Bir iki ay içinde tedbir alınmazsa 2016'da düşüş, 2017'de hüsran olur. Aslında iyi şeyler yapıldı. Kapalı otellerimiz açıldı, yeni alınan otobüslerle servis kalitemiz arttı. TC Büyükelçiliği ve Bakanlık önümüzü açtı. Ancak, bu yılki gerilemeyi dikkate almalıyız. İlgili mercilerin özellikle Antalya'yı incelemesi lazım. Antalya'da dükkanlar öğlen açılır, gece saat bire kadar hizmet verir. Düşünün ki biz de Girne çarşısında bunu yaptık. Ben bu şekilde otelimden Girne çarşısına servis koymaya hazırım. Biz turist getirmeyi beceriyoruz, ancak turistin cebindeki parayı nasıl alacağımızı beceremiyoruz. Bunu başarmak çok zor değil. Turizm için herkes birlikte çalışmalıdır. Halkın bilgilendirilip, bilinçlendirmek gerekiyor. Biz büyük otel işletmecileri olarak bu yılki gerilemeyi Türkiye'deki piyasayla kapattık. Ancak, küçük otel işletmecileri bu durumdan daha çok etkilendi"

Kaya Artemis Hotel Genel Müdürü Nihat Berkan, ada geneline bakıldığında bu yıl turist sayısında bazı otellerde düşüş yaşanmakta olduğunu belirterek, İran pazarının çok iyi olmadığını söyledi. Berkan, turizmin daha iyi noktalara taşınması için öncelikle hükümetin buna inanması gerektiğini belirtti. Berkan, hükümetin turizimin güç kaynağı olup olmadığına inanmakla birlikte, yatırımcının önünü kesmemesi gerektiğini kaydetti. Devletin turizimcilere çok fazla bürokratik zorluk çıkardığını ifade eden Berkan, Kuzey Kıbrıs'ın çok iyi tanıtılmadığını belirtti. Berkan, Kuzey Kıbrıs'ı ziyarete gelen birçok turistin adada sadece Rumların yaşadığını sandığını, Kuzey Kıbrıs'la ilgili bilgi edinince çok şaşırdıklarını gözlemlediğini anlattı. Berkan, "Çoğu gelen turist bizi Türk görünce şaşırıyor. Adada hep Rum yaşadığını sanıyorlar. Demek ki kendimizi iyi tanıtamadık"

DMG Cyprus Direktörü Dimağ Çağıner, Kıbrıs'ın Doğu Akdeniz'deki turizm rakibinin yüksek olduğunu belirterek, turistik restinasyonun artık kum ve denizden ibaret olmadığını, olmazsa olmazların olduğunu kaydetti. Otel konaklama altyapısının önemli olduğunu anlatan Çağıner, ülkeye gelen turistlerin müze yerlerini ziyaret etmesi, alışveriş noktalarının oluşması gerektiğini söyledi. Çağıner, turistin ilk önce gideceği ülkeyi ve sonra da konaklayacağı oteli seçtiğini belirterek, programın önceden yapılması gerektiğine dikkat çekti. Çağıner, yapılan programın her zaman sürdürülebilir olması gerektiğini söyleyerek, bir destinasyonun oluşması gerektiğini vurguladı. Otellerin destinasyon içinde bir ürün olduğunu anlatan Çağıner, müze yerleri, alışveriş noktaları, çevre temizliği ile birlikte bir bütünü oluşturduğunu kaydetti.

Çağıner, ülkenin turizm açısından dezavantajının siyasi ambargo altında olması olduğunu anlatarak, "tanınmayan bir ülkeyiz" gibi ön yargıların ortadan kalkması gerektiğini, daha fazla turist için çalışılması gerektiğini söyledi. Bu durumun ektra bir maliyet getireceğine vurgu yapan Çağıner, ulaşım konusunun da maliyeti artırdığını belirtti. Çağıner şunları söyledi: "Avrupa ülkelerinden gelirken uçak Türkiye'de iniş yapar. Bu da maliyete yansır. Örneğin Almanya'dan İspanya'ya 5 saatte gidilir. Bunun için teşvik protokolü uygulanıyor. Ancak yeterli değildir. Yeterli reklam ve tanıtım olmadığından bu bilinmiyor. Bu da sürdürülebilir bir turizm için yetersizdir. Turizm bir çarktır. Ülke kamudan gelen gelirle beslendiğinden turizm geliri anlaşılmamaktadır. Ekonomik dişliler birbirine dokunmadığından birbirine etkisi anlaşılmıyor. Bu etki anlaşılırsa turizm ekonomisinin önemi de anlaşılmış olacak. Pazarlamayı yerine oturtamadığımız sürece Kuzey Kıbrıs turizmi ayakları üzerinde duramaz"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.