TURİZM
okuma süresi: 7 dak.

Bazı oteller önünde otobüs eylemi

Bazı oteller önünde otobüs eylemi

Çatalköy-Girne- Lefkoşa arasında taşımacılık yapan Çatalköy Otobüs İşletmeleri Limited, Kar-İş'in desteğiyle bazı otellerin girişinde, yol üzerinde otobüslü eylem gerçekleştirdi.

Yayın Tarihi: 28/07/15 07:54
okuma süresi: 7 dak.
Bazı oteller önünde otobüs eylemi
A- A A+

16 otobüsün kornalı eyleminin nedeni Çatalköy Otobüs İşletmeleri Limited'e göre Bazı oteller'nun turistik taşıma izniyle, bu izni kapsamayan alanlarda da usulsüz taşımacılık yapması. Şirketin iddiası Bazı oteller'nun yaptığı taşımacılığın Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı İzin Kurulu tarafından onaylanan bir taşımacılık olmadığı ve kaçak taşımacılık yapıldığı yönünde. Şirketin kornalı eyleminin 2 bin kişinin konakladığı tesiste korku yarattığını açıklayan Bazı oteller'nun üzerinde durduğu nokta ise otelin gayri yasal hiçbir uygulama yapmadığı.

Kıbrıs Postası - Meryem EKİNCİ

Çatalköy-Girne- Lefkoşa arasında taşımacılık yapan Çatalköy Otobüs İşletmeleri Limited, dün bazı otellerin girişi önünde, anayol üzerinde dün araçlı eylem yaptı. 16 otobüsün katıldığı eylemde, araçlar kornalarla Bazı oteller yönetimini protesto etti. Eylemin nedeni ise Çatalköy Otobüs İşletlemeleri Limited yetkililerine göre bazı otellerin usulsüz taşımacılık yapması. Bazı oteller Yöneticileri ise hotelin gayri yasal hiçbir uygulaması olmadığı ve olamayacağını vurgulayarak, eylemin 2 bin turist arasında infial yarattığını açıkladı.

Kıbrıs Postası'na konuşan Çatalköy Otobüs İşletmeleri Limited yöneticilerinden Derviş Albayrak, taşımacılık alanında güzergah izninin belirleyen A izni ile havaalanından turistik tesise ve rehber eşliğinde turistik bölgelere geziler düzenlenmesiyle ilgili taşımacılığın yapılmasını izinli kılan turist taşımacılığı izni şeklinde 2 iznin olmasına rağmen, bazı otellerin yönetiminin turist taşımacılığı izniyle hem personel taşımacılığı yaptığını hem de turist taşımacılığı izninin dışında uygulama yaptığını savundu.

Albayrak, "Turist taşımacılığı için verilen izinle, ücretli veya ücretsiz düzenli servis taşımacılığı yapılamaz. Bu yasaya aykırıdır" dedi.

Albayrak, bazı otellerin 1 aracı olan bir kişiye, turist taşımacılığını verdiğini ancak kendilerinin başvurusu üzerine 2 ay önce mahkemenin verdiği ara emri nedeniyle de bazı otellerin sahibi Ünal Çağıner'in akrabası olduğunu öne sürdüğü söz konusu kişinin taşımacılık yapamaması nedeniyle bazı otellerin kendisine ait turist taşıma izni olan bir araçla gayri yasal şekilde taşımacılık yapmaya başladığını savundu.

Bazı otellerin personel taşıması konusunun da mahkemeye intikal eden bir durum olduğunu söyleyen Albayrak, "Zaten bu da mahkemeliktir. Yasaya aykırıdır. Personel taşımacılığı ulaşımın olmadığı yerlerde yapılabilir. Oteldeki müşterileri taşıyor, ücret alıyor. Günde 7 kez gidip geliyor. Bunu herkes bilmesine rağmen, bir şekilde kılıf uydurmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

Eylemlerinde herhangi bir taşkınlık yaşanmadığını Girne Polis Merkezi önü ile Bazı oteller önündeki yoldan araçların kornalı geçişi şeklinde bir eylem yaptıklarını ifade eden Albayrak, eylemle ilgili olarak şöyle konuştu:

"Eylemimiz kaçak taşımacılıkla ilgili bir eylemdi. Kaçak taşımacılığın yapıldığı yer de otel önünden Girne'ye şeklinde olduğu için Bazı oteller önünden geçtik. Biz de varız, devletin yasalarını çiğneyemezsin demek için... Biz yasal olmayan taşımacılık nedeniyle eylem yaptık. Bu bir uyarı eylemiydi. Eğer ki yasal olmayan işlerin önüne geçilmezse, çok daha şiddetli eylemler yapacağız."

Kar-İş: "Ekmeği bölüşmemiz lazım"

Şirketin eylemine destek veren Kamu Araçları İşletmecileri Birliği'nin (Kar-İş) Başkanı Menteş Aytaç da, bazı otellerin turist taşıma izniyle haksız bir şekilde Çatalköy-Girne güzergahı arasında yolcu taşımacılığı yaptığını savunarak, şöyle konuştu:

"Bazı otellerin haksız olarak tuttuğu turistik izinlerle yolcu taşımaması lazım. Mevcut yasamıza göre taşıyamaz. Turistik izinlerle bir noktadan bir noktaya düzenli olarak ücretli veya ücretsiz yolcu taşıyamaz. Polis gereğini yapmış olsaydı, böyle olmazdı.

Sermayedar insanların her işi ben yapacağım şeklinde hareket etmesi rahatsız edici noktaya ulaştı. Otel, okul gibi işletmeler hayvancılık yaparsa, hellim üretirse, tırları gemileri varsa, taşımacılık yaparsa bu ülkede kaos var demektir. Olay budur. Benim görüşüm ekmeği bölüşmemiz lazım. Ben taşımacıysam işimi yapayım o da otelciyse işini yapsın."

Özbilen: "Otele saldırı oldu sandılar"

Eylem yapılan hotellerden birinin müdürü Özer Özbilen ise Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Hotel'in gayri yasal bir iş yapmadığının altını çizerek, "Biz gayri yasal bir şey yapmıyoruz. Gayri yasal bir şey yapmış olsak, polis gelir aracımızı engeller. Ama bugün yapılan olay buraya saldırıdır" dedi.

Bir şirket için ara emri alındığının anımsatılması üzerine ise Müdür Özbilen, "Yargının önünde olan bir olay için yorum yapmam doğru olmaz. Eylemdeki arkadaşlarla hiçbir ilişkimiz yoktur. Neye dayanarak eylem yaptılar, onu da anlamış değiliz. 12 otobüsü otelin önüne çektiler, kornaya bastılar, turistleri rahatsız ettiler" şeklinde konuştu.

Özbilen, eylem sırasında otelde kalan 2 bin kişi arasında korku dolu anlar yaşandığını, konaklayan turistlerin otele saldırı düzenlendiğini sandıklarını, Türkiye'den otele yapılan aramalar nedeniyle telefonların kilitlendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Turizmin lokomotif sektör olduğu bir ülkede 2 bin turistin kaldığı bir tesise yapılan böylesi bir eylemde, herkes korktu. Panik içinde otele saldırı oldu sandılar. Arkadaşların niyeti ne onu da bilmiyoruz. Bizim onlarla bir ilişkimiz de yok. Yargıda olay vardır. Bir firma başvuruyor, Bazı oteller-Girne arasında taşımacılık yapacağım diyor. Biz de en iyisi kimse buyurun yapın diyoruz. Bizim amacımız temiz otobüslerle firmalar servislerini yapsınlar. Kendi aralarındaki sıkıntılardan dolayı geldiler, otelin önünde eylem yapıyorlar. 2 bin turist var. Otele saldırı oldu zannettiler. Otele saldırı oluyor diye Türkiye'yi, Almanya'yı, Slovakya'yı aradılar.. Türkiye'deki olayları görüyorlar... Hayatımda böyle bir şey yaşamadım. Türkiye'den aileler otele saldırı varmış diye aradılar. Otelin telefonları kilitlendi.

Tabi ki emniyeti haberdar ettik. Emniyet güçlerimiz buraya geldiler, onlarla da konuşacaklar. Gerekirse şikayetçi oluruz. Burası turistik bir tesistir. Bizim taşımayla bir işimiz olmaz. Biz hiçbir yasa dışı iş yapmıyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.