TURİZM
okuma süresi: 7 dak.

Yrd. Doç. Dr. Esenyel: "Kendi bölgelerimizi ön plana çıkarmalıyız"

Yrd. Doç. Dr. Esenyel: "Kendi bölgelerimizi ön plana çıkarmalıyız"

GAÜ Turizm Yüksekokulu Direktörü Yrd.Doç.Dr. Esenyel EMITT Fuarı'nı değerlendirdi...

Yayın Tarihi: 02/02/16 09:46
okuma süresi: 7 dak.
Yrd. Doç. Dr. Esenyel: "Kendi bölgelerimizi ön plana çıkarmalıyız"
A- A A+

Girne Amerikan Üniversitesi (GAU) Konaklama Turizm İşletmeciliği Yüksekokulu Direktörü Yrd. Doç. Dr İsmet Esenyel, 2005 yılından beri EMITT Turizm Fuarına katıldığını, Turkiye ve gelişmekte olan Turizm sektörünün ihtişamını her geçen yıl değişen Beylikdüzü ve fuar alanının yapısından anlaşıldığını söyledi.

Fuarla ilgili izlenimlerini anlatan Esenyel "Biz de artık turizm örgütü ile aktif hale gelecek olan kendi bölgelerimizin ön plana çıktığı bir yapıya bürünmeliyiz. Ayrıca tur operatörü ve otelcilerimiz bir ulusal havayolu şirketi kurulmasının önemine dikkat çekiyor. Artık uyanış başladı, yeter ki içimizdeki istek ve hevesler politik çıkarların esiri olmasın. Bu yıl çok zor geçecek gibi, ülkemize turist getirmek kolay değil, Kıbrıs'ın Kuzeyi çok farklı ama çok zor bir destinasyon" dedi. Esenyel, "Turizmci dostlarımızla buluştuğumuz bir kaç nokta var. Birincisi bu yıl adada siyasi barışın ve beklentinin tavan yapması, artık turizmcilerin 2016 yılını son şans olarak görmeleri ve benim de üzerinde durduğum ve Türkiye'nin artık genel bir destinasyon olarak tanıtılması yerine bölge bölge, şehir şehir tanıtımlarla birlikte yöresel tad, göreneklerin tanıtılmasına önem verilmesi" diye konuştu.

Fuarcılıkta büyük gelişme

Bundan 15 Yıl öncesine kadar adı eğlence merkezi Tatilya ile anılmaya başlayan İstanbul'un Batı'sındaki Beylikdüzü'nün günümüzde Türkiye'nin sanayi ve inşaat sektöründeki attığı dev adımların Balkan'lara bir meydan okuması gibi olduğuna dikkat çeken Esenyel, "Üzerinde konuşlandığı coğrafyada tartışmasız en büyük ve dünyada ilk 5 içersinde yer alan bu önemli fuarın, Doğu Akdeniz Uluslararası Seyahat ve Turizm fuarı olarak (Eastern Mediterranean İnternational Travel& Tourism Fair) adlandırıldığını, 75 ülkenin stand kurduğu ve 5 bin farklı turizm ürününün sergilendiğini belirtti.

KKTC Standı

Bu yıl uzun bir aradan sonra Üniversitelerin de fuara katılım olduğunu, Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan bu fikir, neticesinde KKTC üniversitelerinin de fuarda temsil edildiğine işaret eden Esenyel "Turizm Bakanı ve ekibinin çok iyi niyetli ve doğruyu yapmak adına her türlü adımı atma isteklerini takdir etmek lâzım" dedi.

Üniversitelerin temsiliyeti

Turizm fuarında Üniversitelerin broşür dağıtmaktan öte, temsiliyet anlamında KKTC'nin önemli bir ürünü olduğuna da işaret eden İsmet Esenyel, "Dünyanın farklı yerlerinden gelen, standımızı ziyaret edenler en fazla ilgiyi el sanatları ürünlerine gösterdiler. Suudi Arabistan temsilcileri ülkelerine davette bulundular" dedi.

Özlenen KKTC standı

Konuşmasında "Artık tüm dünya alternatif turizm turizme yatırım yapıyor, Akdeniz'in her yerinde deniz, kum, güneş var. Ayrıcalık destinasyonların kendi özlerini yanı kendilerini diğer destinasyonların öz kültür, gelenek ve göreneklerinden ayrıştıran özellikleri ön plana çıkarmaktan geçiyor" diyen Esenyel şunları kaydetti:

"Eskiden daha modern standlar gözümüze çarparken, bunun yerini gelenek ve görenekleri yansıtan objeler öne çıktı. Bizde fuar standı görselleri her zaman bildiğimiz objelerdi: Kafasız Salamis Heykeli, Kumarcılar hanı, Lefkoşa Dikilitaş logomuzun maskotu olan Caretta Caretta"

Yeni imaj

Bu yılki fuarda kullanılan sandalye ve masalar ile bistroların çok modern bir çizgide olmasına dikkat çeken Esenyel "Bir kahve firmamızın fuar boyunca gelen misafirlere ücretsiz Kıbrıs Kahvesi ikram etmesi ve kahveyi eski usulle sıcak kumda pişirmeleri çok güzel bir ayrıcalıktı" diyerek ücretsiz ceviz macunu, çörek, börek, Kıbrıs Limonatası ikram edilmesinin memnuniyet yarattığını vurguladı. Ücretsiz yiyecek ve içecek standlarının her zamanki gibi uzun kuyruklar oluşturduğunu da vurgulayan Esenyel "Geleneksel Folklor gösterilerimiz yine ilgi ile izlendi. İkram edilen geleneksel tadlarımız bu kıyafetler içerisinde olan gençlerimiz tarafından yapılsaydı bence daha güzel olurdu. Ayrıca en büyük farklılığı tüm standı tamam ile Kıbrıs'a özgü materyaller ile donanmaktan geçtiğinden belirtmeliyim" diyerek şunları kaydetti:

Geleneksel hasır sandalyeler

"Sandalyeler geleneksel Kıbrıs hasır sandalyesi, masalar eski masalardan ayrıca ahşabın bolca kullanılacağı (Mertekler ve araları hasırdan örülmüş bir ortama dönüştürülmeliydi. Eski Kıbrıs ortamı , seleler, (sesta) ekmeklikler, daha fazla geleneksel ürünümüzün tanıtıldığı özellikle hellim yapımı, saçta börek gibi tipik bir Kıbrıs kültürü yaratılmalıydı. Modern 5 yıldız ultra lüks tesisilerimiz de bu yapının çok önemli bir parçaları gibi görselleri ile çok zengin bir standa dönüştürülmeliydi. O kadar çok tematik otellerimiz var ki, bu tesislerin mimarisi dünyanın hiçbir yerinde yok, tıpkı minyatür city gibi bir ortamın şiddetle yaratılması taraftarıyım"

Rumların engellemelerine karşı koymak

EMITT'de "Kuzey Kıbrıs" adının kullanılmasına eleştiri getiren Esenyel "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Standı Olmalı Kuzey Kıbrıs değil. Çok önemli ama gözlerden kaçan bir ayrıntı. Türkiye dışında özellikle Kuzey Kıbrıs (North Cyprus) ismini kullanmamız mutlak bir kaçınılmaz durum. Öyle olması politik ve turizm anlamında elimizi güçlendirirken bir gerçeklikle Rumların engellemelerine bu şekilde karşı koyabiliriz veya koyuyoruz. Buraya kadar her şey normal ama Türkiye topraklarında biz North Cyprus olarak stand açarsak , kesin yanlış yaparız.. Sebebi ise bizim KKTC olarak en azından Türkiye tarafından tanınıyor gerçekliğini yıpratırız ve erozyona uğratırız. Biraz dikkat etmekte fayda var" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.