TURİZM
okuma süresi: 5 dak.

"Darbe"den KKTC turizmine de darbe

"Darbe"den KKTC turizmine de darbe

Darbe girişiminin püskürtülmesi ardından dün Türkiye'de düzenlenen yeni güvenlik tedbirleri kapsamında Türkiye vatandaşları Gürcistan'la birlikte kimlikleriyle girebildikleri iki ülkeden biri olan KKTC'ye belirsiz bir süre zarfınca "kimlikle" giremeyecekler…

Yayın Tarihi: 19/07/16 07:46
okuma süresi: 5 dak.
"Darbe"den KKTC turizmine de darbe
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Türkiye'de devlet memurlarının izinleri iptal edilip yurtdışı çıkışlarına yasak getirilirken, sivil vatandaşların pasaportla seyahat etmeleri ve "temiz kâğıdı" almaları zorunlu hale geldi. Genel itibarıyla bir seyahat kısıtlaması geldi.

Darbe girişimine doğrudan karışan ya da destek verenlerin kaçma ihtimaline karşı alınan tedbir dolaylı olarak "Darbe'den KKTC Turizmine darbe" şeklinde yorumlanırken; turizm sezonu ortasında Türkiye'den en ucuz ve en yakın destinasyon olan KKTC turizminin olumsuz yönde etkileneceği ifade ediliyor…

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, yeni gelişmenin turizmi oldukça olumsuz etkilemesinin beklendiğini kaydetti.

Öte yandan gelişmeyle ilgili TAK'a konuşan Dışişleri Bakanı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı, Türkiye'den yurt dışına çıkışlardaki yeni uygulamaların KKTC vatandaşlarını etkilemediğini ve kimlikle giriş-çıkışta herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Lakadamyalı, nüfus cüzdanıyla yurt dışına çıkışla ilgili yeni uygulamaların Türkiye vatandaşlarına yönelik olduğunu belirtti.


Türkiye'de Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi'nde, kamu çalışanlarının yıllık izinlerinin ikinci bir emre kadar kaldırıldığı, halen izinde bulunanların en kısa sürede görevleri başına döneceği bildirildi. Kamu görevlilerinin yurtdışına çıkışları durduruldu. Yeşil pasaportlulara kurumlarından belge zorunluluğu getirildi. Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Başbakanlık Genelgesi'nde, "Tüm kamu çalışanlarının ikinci bir emre kadar yıllık izinleri kaldırılmıştır. Söz konusu kamu çalışanlarından halen izinde bulunanlar, en kısa sürede görevleri başına döneceklerdir." ifadesine yer verildi. Kamuda 2 milyon 489 bin 668'i memur, 278 bin 88'i işçi ve 571 bin 330'u diğer statülerde olmak üzere toplam 3 milyon 339 bin 86 kişi istihdam ediliyor.

Öte yandan Kamu görevlilerinin yurtdışına çıkışları durduruldu. Yeşil pasaportlulara kurumlarından belge zorunluluğu getirildi. Yeşil pasaportlulara kurumlarından belge zorunluluğu getirildi.Yurtdışına çıkışlarda SGK bildirimi zorunluluğu getirildi.Öte yandan Atatürk Havalimanı'nda bugün sabah saatlerinden itibaren yurtdışına çıkmak isteyen yeşil ve gri pasaport sahipleri ile kimlikle KKTC' ye gitmek isteyenlere işlem yaptırılmadı. Darbe girişimi sonrasında oluşturulan bir merkezde, GBT sisteminde adı olmayanların isimleri de yurtdışına çıkışlarda sorgulanmaya başlandı. Yolcular bu merkezden alınan talimatla, isimleri listelerde yoksa çıkış yapabiliyorlar.

Yetkililer, bu pasaportları taşıyan yolcuların, uçaklarını kaçırmamaları için havalimanına kendilerinden asgari istenen saatten daha önce gelmelerini istediler.Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde pasaport polisleri aldıkları talimatla kamu görevlileri ve ailelerinin alabildiği yeşil pasaport ile resmi vazifeyle görevlendirilen kişilerin alabildiği gri pasaport sahipleri ve KKTC'ye kimlikle gidecekler yurtdışına çıkışlarını bekletmeye başladı. Devlet memurları, konsolosluk çalışanları, akademisyen ve sporcular uçamadıkları için saatlerce kuyrukta bekledi ve uçaklarını kaçırdılar. Bu arada Atatürk Havalimanı'nda uzun pasaport kuyrukları oluştu. Pasaport polisleri de yolculara sözlü olarak yaptıkları açıklamada kimlik bilgilerinin merkeze bildirildiğini uçabilir bilgisi gelenlerin işlemlerinin yapılacağını söylediler.

"KKTC VATANDAŞLARI KİMLİKLE GİRİŞ ÇIKIŞ YAPABİLİYOR"

Dışişleri Bakanı Müsteşarı Mustafa Lakadamyalı, Türkiye'den yurt dışına çıkışlardaki yeni uygulamaların KKTC vatandaşlarını etkilemediğini ve kimlikle giriş-çıkışta herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

TAK muhabirinin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Lakadamyalı, nüfus cüzdanıyla yurt dışına çıkışla ilgili yeni uygulamaların Türkiye vatandaşlarına yönelik olduğunu ve KKTC vatandaşlarını etkilemediğini belirtti.

Mustafa Lakadamyalı, çift uyruklu KKTC vatandaşlarının ise Türkiye'de yaşıyorsa, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan devlet memuru olmadıklarına dair belge almaları halinde kimlikle çıkış yapabileceğini söyledi. Lakadamyalı, KKTC'de yaşayan çift uyruklu kişilerin ise kimlikle giriş çıkışta herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadığını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.