SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

LAÜ'de hastalık yapan vektörler konuşuldu...

LAÜ'de hastalık yapan vektörler konuşuldu...

Lefke Avrupa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, "Dünya Sağlık Günü" nedeniyle, bu yılki tema olan "Hastalık Yapan Vektörler" konulu panel düzenledi.

Yayın Tarihi: 06/04/14 14:41
okuma süresi: 3 dak.
LAÜ'de hastalık yapan vektörler konuşuldu...
A- A A+

4 Nisan Cuma günü saat 11.00'da LAÜ Rauf Raif Denktaş Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panelde, Sağlık Bakanlığı'ndan Dr. Fatma Ekenoğlu, Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Nedim Çakır ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Kaya Süer "Hastalık Yapan Vektörler" hakkında detaylı bilgiler verdi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp'ın açılış konuşmasıyla başlayan panelde Sarp, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeni ile Dünya Sağlık Örğütü'nün bu yıl seçmiş oduğu "Küçük Bir Isırık Büyük Bir Tehdit" temalı "Hastalık Yapan Vektörler" konusunda panel düzenlediklerini söyledi. Sarp, Dünyada Vektörel hastalıklardan her yıl bir milyar insanın etkilenmekte olduğunu belirterek bunların 1 milyonunun öldüğüne ve dünya nüfusunun %40'nın bu hastalıklara maruz kaldığına dikkat çekti.

"Kıbrıstaki Vektörel Hastalıklar Nelerdir"

Dr. Fatma Ekenoğlu, 2014 yılında dünyada birçok insanın ölümüne sebep olan vektörel hastalıkların, KKTC'de az sayıda görüldüğünü söyledi ve bu konularda araştırmalara bakıldığında, Sıtma Hastalığı'nın KKTC'de 1949 yılında Anofel sineğinden bulaştığını ve bu hastalığın çoçukların dörte birinde dalak ve karaciğerlerinde oluşan büyüme belirtileriyle görüldüğünü dile getirdi. Dönemin Sömürge Valisi Mehmet Aziz'i görevlendirdiğini söyleyen Ekenoğlu, Aziz tarafından yürütülen 3 yıllık çalışmalar neticesinde su birikintilerinin ilaçlanarak Sıtma hastalığının kurutulduğunu ifade etti. O dönemden bu yana KKTC'de sıtma hastalığının görülmediğini, KKTC'ye giriş yapan az sayıda yabancı turiste görüldüğünü dile getirdi.

"Vektörel Hastalıklardan Korunma ve Tedavi Yöntemleri "

Panelde, Vektörel Hastalıklardan Korunma ve Tedavi Yöntemleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nedim Çakır, başta sıtma olmak üzere, kene, leismania, malaria ve diğer vektörel hastalıklardan korunma ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Prof. Çakır, her yarım saatte dünyada 300 kişinin malariadan öldüğünü ve insanlığın buna duyarsız kaldığını söyledi. Korunma için başta devlet olmak üzere, Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı, Belediyeler ve kişilerin katkıları ile hastalık etkilerinin azaltılabileceğini belirtti.

"Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar"

Yrd. Doç. Dr. Kaya Süer ise, dünyada "Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar"ın çeşitlerini detaylı olarak anlattı. Süer, iklim değişikliklerinin vektörlerle bulaşan hastalıkların artmasına neden olduğunu, enfeksiyon hastalıklarının % 14'ünün vektörlerden bulaşması nedeniyle çok önemli olduğunu ve gelecekte bu oranın daha da artacağını belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.