SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

YDÜ Hastanesi kanser görülme sıklığı'na dikkat çekti?

YDÜ Hastanesi kanser görülme sıklığı'na dikkat çekti?

YDÜ Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu bilgi ve teknoloji alanındaki gelişmelere rağmen kansere bağlı ölümlerin hala en sık ölüm nedenlerinin başında geldiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 31/08/14 14:56
okuma süresi: 6 dak.
YDÜ Hastanesi kanser görülme sıklığı'na dikkat çekti?
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi, Kıbrıs (Near East University,Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, YDÜ Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu'nun bilgi ve teknoloji alanındaki gelişmelere rağmen kansere bağlı ölümlerin hala en sık ölüm nedenlerinin başında geldiğini söyledi.

Kanser Görülme Sıklığındaki Ve Kansere Bağlı Ölüm Oranlarındaki Artışın Nedenleri Nelerdir?

Kanser, yüzyıllardır yaşamı tehdit eden ciddi hastalıkların başında geldiğini anlatan Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu; "günümüzde gittikçe artan bilgi ve teknoloji alanındaki gelişmelere rağmen kansere bağlı ölümler hala en sık ölüm nedenlerinden birisini oluşturmaktadır. Kanser görülme sıklığındaki ve kansere bağlı ölüm oranlarındaki artışın nedenleri nelerdir? Bu soruyu yanıtlarken, toplumların ve insanların, gerek ekonomik gerekse kültürel ve çevresel nedenlerle, yakalandıkları kanser tiplerinin farklı olduğu kadar tanı ve tedavilerinin de değişkenlik gösterdiğine dikkat etmek gerekir" dedi.

Etkin Ve Doğru Tedavinin Yetersizliği Ölüm Oranlarında Artırıyor...

Sosyoekonomik düzeyi düşük olan toplumlarda ve az gelişmiş ülkelerde rahim ağzı kanseri, nazofarenks kanseri ve bazı lenfoma tipleri gibi virütik enfeksiyonlara bağlı kanserler daha sık görülmekte olduğunu vurgulayan Andrieu " az gelişmiş ülkelerde karşılaşılan diğer sorunlar ise, genellikle kanser yapıcı maddeler içeren besinlerle ve ortamlarla ilgili yeterli denetimlerin yapılamaması, sigara kullanımının azaltılamaması, tuzlama ve tütsüleme gibi yemek hazırlama yöntemlerinden vazgeçilememesidir. Bu etkenlerin neden olduğu akciğer, mide ve mesane kanserleri de bu ülkelerde sık görülmektedir. Sağlık hizmetlerine ulaşmakta yaşanan güçlükler, sağlık bütçelerindeki kısıtlamalar ve bireylerin düşük eğitim düzeyleri gibi nedenlerle kanser tanısı gecikmekte, bu duruma etkin ve doğru tedavinin yetersizliği de eklenince ölüm oranlarında artış ile karşılaşılmaktadır. İleri evre kanserlerin daha sık görüldüğü bu toplumlarda hastalığı iyileştirmekten çok hastanın yakınmalarını azaltacak ve yaşam kalitesini koruyacak palyatif tedaviler öncelik kazanmaktadır" diye konuştu.

Eğitim Ve Farkındalığın Yüksek Olması, Etkin Tanı Ve Tedavi Yöntemlerine Ulaşımın Kolaylığı Nedeni Ile Kansere Bağlı Ölümleri Azaltıyor...

Öte yandan, refah içerisinde yaşayan gelişmiş ülkelerde de durumun pek farklı olmadığını anlatan Andrieu "hareketsiz yaşam ve aşırı beslenmeye bağlı obezite, özellikle kadınlarda meme, rahim ve yumurtalık kanserlerini arttırırken, doğal besinlerin yerini işlenmiş hazır gıdaların almasıyla sindirim sistemi kanserleri de artmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki eğitim ve farkındalığın yüksek olması, etkin tanı ve tedavi yöntemlerine ulaşımın kolaylığı nedeni ile kansere bağlı ölümler giderek azalmakta, özellikle erken evrede yakalanan kanserler artık tedavisi mümkün hastalıklar sınıfına girmektedir" dedi.

Tıp Konusundaki Gelişmeler Ile Neredeyse Tüm Hastalıklarda Başarı Sağlanmıştır...

Bununla birlikte, tıp konusundaki gelişmeler ile neredeyse tüm hastalıklarda başarı sağlanmış olması, insanların yaşam sürelerini uzatmakta, buna bağlı olarak yaşlı nüfusun arttığı gelişmiş ülkelerdeki kanser oranları da eski yıllara göre yükseldiğini belirten Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu "yaşam süreleri uzun olan bu olgularda ise, erken evredeki hastalığı iyileştirirken, tedaviye bağlı yan etkilerin olabildiğince düşük tutulması için gerekli tüm önlemlerin alınmasına öncelik verilmektedir" diye konuştu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Kanser Oranlarını Bilimsel Yöntemlerle Gösteren Bir Çalışma Henüz Yok...

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki kanser oranlarını bilimsel yöntemlerle gösteren bir çalışmanın henüz bulunmadığını anlatan Andrieu "ancak, güzel adamızın çok farklı ülkelerden gelen insanları barındırması nedeniyle maalesef hem az gelişmiş hem de çok gelişmiş ülkelere ait risk faktörlerinin birlikte bulunduğunu görmekteyiz. Her ne kadar Yakın Doğu Üniversite Hastanemizde tüm kanser tiplerinin tanı ve tedavisi, en ileri teknolojik yöntemler kullanılarak, konusunda uzman doktorlar tarafından verilebilmekte ise de hastaların sağlık sigortaları konusunda yaşadığı bazı sıkıntılar halen devam etmektedir" dedi.

Toplumun Risk Faktörleri Ve Kanser Konusunda Eğitilmesi, Toplumsal Farkındalık Yaratılılarak Önlem Alınması, Kanser Görülme Oranlarının Ve Dağılımının Belirlenmesi Çok Önemlidir...

Gerek KKTC'deki kanser oranlarını bilimsel bir şekilde araştırarak ortaya koymak, gerekse kanserli hastaların tanı ve tedavilerinde yaşadıkları zorlukları azaltmak için üniversite hastaneleri ile devlet kurumları arasında yapılması gereken işbirliği çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu "gelişmiş toplumlarda, ülke yöneticileri, sağlık ve eğitimle ilgili konularda, üniversitelerle etkili bir şekilde işbirliği yaparak yardım almaktadırlar. Toplumun risk faktörleri ve kanser konusunda eğitilmesi, toplumsal farkındalık yaratılılarak önlem alınması, kanser görülme oranlarının ve dağılımının belirlenmesi, kanser taramaları, kanser tanı ve tedavi hizmetlerinin verilmesi gibi konularda üniversite hastanelerinin yapacağı katkılar halkımıza güven verecek ve rahatlatacaktır"diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.